Puur geluk: joy versus happiness

08

sep

Esmeralda van Dijke

You can’t buy happiness but you can buy coffee and cupcakes, and that’s kind of the same thing!’ Gelukkig zijn, volgens de quote (die ik momenteel overal om mij heen terugvind in tal van varianten) is geluk niet te koop, maar wel maakbaar. De wereld draait momenteel om gelukkig zijn. Als ik Instagram open en de mooiste reizen, festivals en coffee art zie voel ik soms een steek van jaloezie: ‘Wauw, zij moeten zo gelukkig zijn!’ Tegelijkertijd verlies ik soms uit het oog hoe gezegend (en gelukkig) ik eigenlijk ben en wat een goed leven ik heb. Ik neem jullie vandaag mee op reis, op zoek naar puur geluk en wat de verschillen eigenlijk zijn tussen joy en happiness.

Wist je dat er verschillende vormen van geluk zijn? In de Nederlandse taal gebruiken we eigenlijk alleen het woord ‘geluk’, maar in de Engelse taal zijn er verschillende benamingen voor: joy en happiness. Die twee woorden maken een wereld van verschil voor het ervaren van geluk, én voor het ervaren van puur geluk.

Happiness

Happiness. In het Engelse woordenboek wordt dit beschreven als een emotie waarbij je blij bent of je ervaart het als je geluk hebt in je omstandigheden. Happiness is maakbaar, als je omstandigheden goed zijn (je bent op die droomreis of je bent vrij als de zon schijnt) dan voel je je gelukkig. Er is echter wel altijd een factor of gebeurtenis voor nodig om je gelukkig te blijven voelen. Het geluksgevoel moet onderhouden worden en als er iets naars gebeurt, dan verdwijnt dit geluksgevoel.

Joy

Joy wordt in het Engelse woordenboek beschreven als een extreem gevoel van happiness waarbij je vreugde ervaart, omdat je iets goeds verwacht. Een geluksgevoel wat van binnenuit komt in plaats van uit de wereld. Een diep besef van geluk dat je zelfs kan ervaren in moeilijke omstandigheden. Krijg je al een idee waar je puur geluk kunt vinden?

Wees niet bedroefd, want de vreugde van de HEERE, dat is uw kracht.
(Nehemia 8:11b, HSV)

De vreugde van de Heer is onze kracht. Onze situaties kunnen veranderen, waardoor de happiness mogelijk verdwijnt, maar het echte geluk, de joy, verandert niet omdat God, onze Redder, nooit zal veranderen! Het kan dus zijn dat je iets meemaakt waardoor je je niet gelukkig voelt, maar dat je toch gelukkig kunt zijn omdat je weet dat God voor je zorgt. Als we geworteld zijn in Jezus en zijn vreugde mogen ervaren, kunnen we zelfs in de moeilijkste omstandigheden gelukkig zijn, omdat we weten dat de Heer bij ons is én dat ons een geweldige toekomst wacht in de hemel.

‘We worden gered door Gods liefdevolle goedheid’, dit staat in de BasisBijbel als titel boven Romeinen 5. In het hoofdstuk vinden we een prachtige onderbouwing van de werkelijke betekenis van joy.

En nu we door ons geloof zijn vrijgesproken van schuld, hebben we vrede met God. Die vrede hebben we te danken aan onze Heer Jezus Christus. Door wat Hij heeft gedaan, kunnen we door ons geloof nu ook genieten van Gods liefdevolle goedheid voor ons. En door Hem kunnen we ook altijd blij zijn. Want we weten dat we straks in zijn heerlijke aanwezigheid mogen leven. Maar dat is niet het enige. We zijn ook blij als we het moeilijk hebben. Want door moeilijkheden leren we om vol te houden. En doordat we leren volhouden, wordt onze geest sterk. En doordat onze geest sterk wordt, leren we om steeds meer op God te vertrouwen. En als we op God vertrouwen, zal Hij ons nooit teleurstellen. Want God heeft zijn liefde in ons hart uitgestort door ons zijn Heilige Geest te geven.
(Romeinen 5:1-5, BasisBijbel)

Door Hem kunnen we altijd blij zijn, omdat we weten dat we straks in de heerlijke aanwezigheid van onze Koning Jezus mogen leven. Wat een puur geluk mogen wij ervaren als christenen! Wat een joy! Besef jij je hoe gelukkig je bent? De wereld is wanhopig op zoek naar een manier om dat geluksgevoel te creëren terwijl wij het ware geluk al gevonden hebben. Wat een roeping ligt hier voor ons klaar! Jezus vraagt aan ons om ons te allen tijde te verblijden én om dit geluk te delen met de wereld om ons heen. Aan wie deel jij vandaag een stukje puur geluk uit?

Aan de slag!

Ik daag je uit om jouw geluk, jouw joy, te delen met de wereld. Je mag zelf een manier bedenken hoe je dit wilt doen, ga bijvoorbeeld het gesprek aan met een mede-aardbewoner en vraag of zij het pure geluk al gevonden heeft, of deel een item op social media met wat voor jouw puur geluk is, laat je creatieve geest er maar op los! Leef jouw joy, geniet van deze vreugde en dank de Heer hiervoor! Be blessed!

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van een lezing bij de Diamonds Night van de Doorbrekers. Benieuwd naar de hele lezing over puur geluk? Je vindt hem hier!

Deel deze overdenking

  1. Lien schreef:

    Bij het lezen van deze blog moest ik ook denken aan het nummer ‘Joy’ van For King and Country! 🙂

  2. Marjolein schreef:

    Ik kreeg meteen “de vreugde van U is mijn kracht” van opwekking in mijn hoofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap