Wat heb je elkaar te vertellen als je later achter de geraniums zit?

26

jan

Sifra Bekx

Oke, beeld je even in dat jij en je partner 90 jaar oud zijn. Ja, inderdaad, met rimpels enzo, haha.  Je zit samen in jullie huis achter de geraniums en de dagen bestaan uit puzzelen, koffiedrinken en boeken lezen. Je zit op een ochtend samen koffie te drinken en gaat nog een keer terug naar alles wat jullie hebben beleefd, geloofd en gedaan in jullie leven. Wat wil je elkaar dan te vertellen hebben? In deze blog lees je nieuwe inspiratie voor de invulling van jullie datenight. 

Als je in de drukte van het leven staat met allebei een intensieve baan, een bruisend sociaal leven, opleiding, kerk en je gezin dan denk je er misschien niet zo snel over na. Maar er komt een tijd dat je niet meer zo druk bent, geen baan meer hebt en misschien niet zoveel bezigheden als nu. Bizar he!? Er komt een tijd dat je tijd hebt. Ik kan me geen leven voorstellen waarin Jafeth en ik niet aan het rennen en vliegen zijn. Wij houden van een enerverend leven waarin we veel ondernemen en willen bereiken. We kennen elkaar ook eigenlijk niet anders. Vanaf dat we verkering kregen zijn we al drukke baasjes en plannen we onze tijd zo efficiënt en avontuurlijk mogelijk in. Dit past heel erg bij onze persoonlijkheden maar is dus ook kenmerkend geworden voor onze relatie. Onze date night is een moment waarop we merken dat we de ruimte nemen om even stil te staan. Geen telefoons, geen deadlines waar we aan werken, geen ruis op de lijn. En dan, op die momenten, dan stappen we soms in die tijdmachine om ons te bedenken hoe het zal zijn als we later als oudjes achter de geraniums zitten. Laat ik voorop zetten, ik hoop dat we nooit achter de geraniums belanden. Ik hoop dat we op ons 90ste nog steeds met leuke projecten bezig zijn, maar goed, het zal er allicht wat rustiger aan toegaan dan.

Mij bekruipt het wel eens als ik denk aan een bepaalde periode uit mijn leven waarin ik achteraf andere keuzes had willen maken. Bijvoorbeeld, had ik maar meer uit mijn studententijd gehaald. Nu wordt ik zo geleefd, daar had ik nog zoveel vrijheid, maar ergens maakte ik me in die periode veel te druk om er bewust van te genieten. Ik heb daar wel iets van geleerd. Ik wil niet later achter de geraniums zitten en denken: had ik maar… Ik wil nu bewust keuzes maken waarvan ik later als ik achter die geraniums zit met plezier op terug kan kijken.

Misschien zijn jullie helemaal niet zo bezig met ‘wat zijn onze dromen voor ons leven’? Wat willen we samen bereiken? Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het misschien wel mooi om daar tijdens een date night samen toch eens over na te denken. Ik las van de week in het boek van de ‘Droom naar de troon’ van Arno van der Knaap (een aanrader om te lezen trouwens) een hele mooie zin:
God zet de lijnen uit en de mens mag de details invullen.
Die tekst is eigenlijk een vrije vertaling van Spreuken 16:9 waarin staat:

Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat. (BasisBijbel)

God geeft ons als mensen de ruimte om zelf keuzes te maken. God die ons leven leidt, weet altijd de richting die goed voor ons is, maar Hij laat ons vrij om zelf de details in te vullen. Hoe mooi is dat!? Ik zeg daarmee niet dat het maken van eigen keuzes een garantie is voor een leuk gesprek daar straks achter de geraniums. Want op sommige dingen die in het leven gebeuren heb je helaas geen invloed. Er kunnen verdrietige gebeurtenissen zijn die ervoor zorgen dat de dromen die je samen hebt niet uitkomen op de manier zoals je misschien had gedacht. En dat is dan gelijk de volgende uitdaging, stippel samen jullie weg uit, maar laat God de richting bepalen.

Aan de slag!

Pak pen en papier en neem aan het begin van jullie date night 20 minuten de tijd om op te schrijven wat jullie voor dromen hebben voor de toekomst. Dit kunnen individuele of gezamenlijke dromen zijn. Een tip, think out of the box. Denk niet aan wat menselijk gezien niet haalbaar is waardoor je het niet opschrijft. Wil je bijvoorbeeld een wereldreis maken van een jaar maar je weet dat je het geld er niet voor hebt, schrijf het toch gewoon op.
Bespreek na die 20 minuten jullie dromen. Probeer elkaar vragen te stellen om bij de ander de diepste motieven achter die dromen naar boven te krijgen. Kijk of er overeenkomsten zijn in jullie gezamenlijke dromen en doelen voor jullie huwelijk. Maak vervolgens een lijstje waarin de twee lijstjes samengevoegd worden. Nu hebben jullie iets concreets in handen om mee aan de slag te gaan. Ik had het net over die tekst uit Spreuken. God bepaalt uiteindelijk de richting van ons leven, Hij overziet alles en Hij weet wat de juiste koers is om te gaan. Sluit de avond dus samen af met gebed. Leg jullie plannen, jullie dromen en wensen terug in zijn handen. Bewaar het lijstje goed en spreek af om bijvoorbeeld een keer per half jaar opnieuw het lijstje erbij te pakken om jullie dromen scherp te houden en er actief mee aan de slag te gaan. En ik weet zeker dat de effort die jullie er nu samen in steken eraan gaat bijdragen dat jullie later achter de geraniums zitten en dankbaar zijn dat jullie er bewust mee aan de slag zijn gegaan. Veel succes!

Bronnen

Van de droom naar de troon’ Arno van der Knaap.

Deel deze overdenking

  1. Linda jansen schreef:

    Hallo Sifra ik werd door een vriendinop je blog geattendeerd en toen ik bovenstaand stukje las dacht ik wat goed beschreven! Ik wilde je daardoor ook wijzen op een andere stichting die het zelfde oogmerk heeft. “Ruimte voor je relatie” organiseren ook weekenden om jonge maar ook oudere stellen toe te rusten in hun huwelijk. Zelf ben ik daar 1x geweest kort na ons trouwen en nog eens een jaar of 15 later. Eeerrrggg goed om te doen om de puntjes weer op de i te zetten. Misschien kan je mensen wijzen op hun site: http://www.ruimtevoorjerelatie.nl
    Veel suk6 met jullie blog. Het is erg goed om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap