Welkom bij de wedstrijd: onrecht versus rechtvaardigheid!

26

jan

Esmeralda van Dijke

“Heer, hoe lang roep ik U al om hulp, zonder dat U antwoordt? Ik schreeuw tot U: ‘Help!’, maar U redt ons niet! Waarom moet ik dit allemaal meemaken? Hoe kan ik al die ellende nog langer aanzien? Overal zie ik onderdrukking en geweld. Overal is ruzie en strijd. De mensen houden zich niet meer aan de wet. Er is geen recht meer. De slechte mensen bedreigen de eerlijke mensen. Daardoor wordt er niet eerlijk rechtgesproken.”

Voel jij je ook zo machteloos? Doet het je pijn als je onrecht ziet? Ik ben gestopt met het lezen van de krant. Ik heb het NOS Journaal omgeruild voor het NOS Jeugdjournaal. Waarom? Omdat daar nog onschuldige, vrolijke dingen te zien zijn. Waarop vestig jij je hoop, als je de wereld om je heen langzaamaan ziet aftakelen? Sommige mensen zuchten, ‘vroeger was alles beter’, maar was dat wel zo?  Bovenstaand gedeelte komt namelijk uit het Bijbelboek Habakuk (Habakuk 1: 2-4, BasisBijbel). Habakuk voelde zich ook machteloos en gefrustreerd, want waar bleef toch de redding?

Wanneer je door de Bijbel heen bladert kom je vaker zulke noodkreten tegen. Ik vond herkenning: ‘Hee, ik ben niet de enige die zich machteloos voelt!’ En weet je wat het troostvolle is? Bij die noodkreten volgt ook vaak een bemoediging van de Here God! Hij vertelt aan Habakuk wat er met de aarde zal gebeuren en waarom Habakuk op God moet blijven vertrouwen. De Heer zal het onrecht straffen en de mensen die onrecht aangedaan is zal gerechtigheid worden gedaan. Mensen zullen roepen om hun afgoden maar die zullen niet helpen.

Wat heb je dan aan je godenbeelden? Want je goden zijn maar door mensen gemaakt. Je gelooft in leugens! De beeldhouwer vertrouwt op het beeld dat hij heeft gemaakt. Maar het zijn goden die niet spreken! Het zal slecht aflopen met mensen die tegen een stuk hout zeggen: ‘Help ons!’, of die ‘Sta op!’ zeggen tegen een zwijgend brok steen. Kan een stuk hout of een brok steen je iets leren? Het is wel mooi bedekt met goud en zilver, maar er zit helemaal geen leven in. Maar de Heer woont in zijn heilige tempel. Laat iedereen op aarde stil van ontzag zijn voor Hem!” (Habakuk 2:18-20, Basisbijbel)

In beelden die door mensen zijn gemaakt zit geen leven. Beelden kunnen ons niet redden. Maar vertrouw op de Heer want Hij woont in zijn heilige tempel! Hij leeft! Hij is rechtvaardig! Als je je ook zo machteloos voelt, zo gefrustreerd, laat dit gedeelte je dan bemoedigen: God leeft en zal recht doen! Wat een belofte als het leven soms zo donker is. Wat een belofte als je soms bedolven wordt onder het negatieve nieuws, door onrecht. Als je niet meer weet of er nog goede dingen zijn in deze wereld. God heeft ons een opdracht gegeven, juist nu het donker is, het werd in Jesaja al verteld:

Ik, de Heer, heb Jou geroepen om rechtvaardig te zijn. Ik zal Je bij de hand nemen, Je beschermen en door Jou een verbond sluiten met mijn volk. Jij zal een licht zijn voor de volken. Je zal blinde ogen openmaken. Je zal gevangenen uit de gevangenis halen. Je zal de mensen die in het donker gevangen zitten, weer in het licht brengen. (Jesaja 42: 6-7, BasisBijbel)

Jezus, zal jou beschermen! Jij zult een licht zijn! Hoe gaaf is dat? Dat we juist in deze tijd een stralend licht mogen zijn voor de Koning en mogen juichen voor zijn terugkomst. Ik hoop dat dit je kracht en moed geeft om toch door te gaan en te strijden tegen het onrecht. God heeft ons een geest gegeven van kracht, liefde en zelfbeheersing (2 Timotheüs 1:7,8, BasisBijbel). Laten we die gebruiken en de wereld laten zien dat er redding mogelijk is!

Aan de slag!

Hoe kan jij vandaag een licht zijn voor jouw omgeving? Wie kan jij bemoedigen met de boodschap dat er redding zal zijn voor degene die onrecht wordt aangedaan? Laat het licht van Jezus door je heen stralen en dompel mensen onder in zonnestralen. Roep glimlachend ‘Goedemorgen!’ naar iedereen die je tegenkomt of, als je geen ochtendmens bent, ‘Ik wens u een fijne avond!’. Als je naar iemand lacht, is de kans groot dat diegene teruglacht, en een lachende wereld is zo mooi! Laten we samen stralen voor de Koning!

Klik hier voor een cheer-up song over de dag dat Jezus terugkomt en het onrecht teniet wordt gedaan!

 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap