Stop met piekeren! Maar hoe dan?

19

apr

Corline Hoefnagel

Oké, ik geef het toe: ik pieker me soms suf. Over de toekomst en wat er allemaal mis kan gaan. Of over iets wat ik heb gezegd, kwam dat wel goed over? Voordat ik het weet, bedenk ik hele doemscenario’s. De ene pessimistische gedachte stapelt zich op de andere. En zo word ik steeds onrustiger. Het lijkt wel een draaimolen die niet meer te stoppen is. Een poosje geleden leerde ik een belangrijke les uit Gods Woord over gepieker. Die les heeft me de afgelopen tijd geholpen om mijn gepieker een halt toe te roepen.

Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.
– Filippenzen 4:8 (HSV)

Verder, broeders, al wat waar is…

Wat is eigenlijk ‘waar’? ‘Waar’ heeft met waarheid te maken: de waarheid van de Bijbel. ‘Waar’ heeft ook te maken met de realiteit. En ‘waar’ is het tegenovergestelde van ‘nep’. Een leugen hoort dus niet bij de waarheid.

Onware gedachten

Vraag jezelf eens eerlijk af: hoe vaak laat jij onwaarheden in je gedachten toe? Bijvoorbeeld over:

Anderen:

 • Ze zegt dat er niets aan de hand is, maar ik weet het zo net nog niet. 
 • Hij reageert zo kortaf; hij is zeker boos op me.

God:

 • Hoort God mij wel als ik tot Hem bid?
 • Zijn mijn zonden echt vergeven?

De toekomst:

 • Wat als iemand van wie ik houd ziek wordt?
 • Wat als de koopprijzen alleen maar duurder worden?

Jezelf:

 • Ben ik goed genoeg?
 • Ben ik het waard om van te houden?

Hierboven staan allemaal onwaarheden. Het zijn zelfverzonnen speculaties, onzekerheden, worst-case scenario’s en eigen interpretaties.

Het bevel uit Filippenzen in de praktijk brengen

God geeft ons in Filippenzen het bevel om onze gedachten te richten op dingen die waar zijn. Andersom gezegd: stop met dingen denken die niet echt zijn. Het is zonde als we onze kostbare tijd en energie aan leugens besteden.

Wil je het bevel uit Filippenzen in praktijk brengen? In Gods Woord staat de waarheid. Stap één is dus om die woorden hardop uit te spreken. Dat helpt ook om uit een negatieve gedachtenspiraal te komen.

Een paar waarheden uit Gods Woord:

 • Je bent ontzagwekkend wonderlijk gemaakt! (Psalm 139)
 • God heeft een plan een doel met jouw leven. (2 Timotheüs 1:9)
 • Als wij onze zonden belijden, wil God ons vergeven. (1 Johannes 1:9)
 • Jezus is met je, al de dagen. (Mattheüs 28:20)
 • … (dit lijstje kun je zelf aanvullen met waarheden die je tegenkomt tijdens het Bijbellezen!)

Wees niet bezorgd

Al dat gepieker, al die (over)bezorgdheid; dat hoort niet bij een leven met God. Paulus spoort de Filippenzen in vers 6 dan ook aan om in géén ding bezorgd te zijn. En Yes, you’re right, dat zei de Heere Jezus ook: ‘Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. (Mattheüs 6:34, HSV)
God fluit onze gedachten terug naar vandaag en alléén vandaag. Eén dag per keer.

Breng je verlangens bij God

Onder elke bezorgdheid zit eigenlijk een verlangen. Bijvoorbeeld het verlangen naar een stabiele financiële situatie of een geslaagde relatie. Paulus roept ons op om die verlangens bij God te brengen (Filippenzen 4:6).

Vrede van God

Kan jij soms ook zo piekeren? Dan daag ik je uit om met Filippenzen 4:8 aan de slag te gaan. Want als we ons richten op wat waar en echt is, zal de vrede van God in onze gedachten zijn (Filippenzen 4:7).

Aan de slag!

Laat vandaag je gedachten door de zeef van Filippenzen 4:8 gaan. Vraag jezelf eens af: is wat ik nu denk over mijzelf/de ander/de toekomst/… waarheid? Denk ik aan wat waar en echt is? 

Bron: Deze blog is geïnspireerd door het boek ‘God liefhebben met heel je verstand’, waarin Elizabeth George beschrijft hoe Filippenzen 4:8 haar gedachtenpatroon veranderde.

Deel deze overdenking

 1. Anoniem schreef:

  Heel erg bedankt Corline! Het is het antwoord op de vraag die onze puberdochter gisteravond stelde! Ze denkt vaak negatief en heeft het gevoel daar niets aan te kunnen doen (ze is nou eenmaal zo, volgens haar). Dit bijbelse antwoord zal haar vast helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap