Hongerig naar heiligheid!

20

apr

Nathanja

Mocht je de podcasts van ‘The Porch’ nog nooit hebben beluisterd, dan is dat zeker een aanrader! Ze hebben ontzettend goede series over liefde, daten en relaties, maar ook over andere onderwerpen, zoals heiligheid. Dat is waar ik het vandaag over wil hebben. Want ben jij hongerig naar heiligheid? 

Apart gezet & toegewijd

In 1 Petrus 1:15-16 staat geschreven: ‘Maar zoals Hij die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel.’ (HSV)

Net zoals het volk Israël vroeger apart gezet is door God om Hem te dienen, zijn wij als gelovigen ook apart gezet door Hem. Want dat is de betekenis van heiligheid: apart gezet zijn. Ik vind die tekst van 1 Petrus pittig, en jij? ‘Heilig zijn’ betekent, naast dat je apart gezet bent, ook dat je toegewijd bent aan God. Dat je kiest te leven overeenkomstig Zijn wil en daarbij de levenswandel van de wereld afwijst. Toch vraagt God je niet om ‘wereldvreemd’ te zijn, want: we zijn wel in de wereld, maar niet van de wereld! Hoe doe je dit dan?

Jaag het na!

In Hebreeën 12:14 staat: ‘Jaag de vrede na, en de heiliging, zonder welke niemand de Heere zal zien.’ (HSV)

In de podcast wordt een mooie definitie gegeven van het najagen van heiligheid, namelijk: actief alles uit je leven verbannen dat intimiteit met God kan verhinderen. De Bijbel is er duidelijk over dat God heilig is en dat er in Hem geen zonde is. God kan in al Zijn heiligheid geen gemeenschap hebben met de zonde. Daarom is het ook zo logisch dat we door zonde in ons leven te houden onszelf ook verwijderd van God kunnen voelen. Een goede vraag om jezelf te stellen kan zijn: brengt dit mij actief dichter bij Jezus?

Ook is het logisch dat we worstelen met zonden; we zijn immers allemaal mensen. Breng je zonden bij God én breng ze in het licht bij iemand anders. Dat is lastig, maar het is het waard! Liever een schaamtevol momentje bij een zuster in de Heer en herstelde intimiteit met God, dan comfortabel in het donker blijven. En je hoeft het niet alleen te doen! De Heilige Geest is je Helper. 

Geduldig versus passief

Gods geduld met ons staat niet gelijk aan Zijn passiviteit tegenover de zonde. Soms kan het lijken alsof een beetje zonde in ons leven niet zoveel verschil maakt. Het leven lijkt eigenlijk best goed te gaan met een beetje zonde erin verweven. 

J. Edwards zei het volgende: ‘Het oordeel ‘schuldig’ is al uitgesproken over ons allemaal. Het enige dat ons weghoudt van eeuwige scheiding van God is dat Hij ons geduldig vasthoudt in Zijn liefdevolle hand. Dat Hij ons de tijd geeft om tot inkeer te komen.’ 

God is geduldig, niet passief! Het is één van de meest liefdevolle dingen die Hij ons kan geven: tijd. En wat is Hij geduldig…Maar laten wij Zijn geduld niet op de proef stellen en tot inkeer komen wanneer wie die zachte (of harde) stem horen, die ons dieper in intimiteit met Hem roept. 

Aan de slag!

Neem vandaag bewust de tijd om de Heilige Geest te vragen de gebieden in jouw leven naar voren te brengen ,waar je nog hongeriger mag worden voor heiligheid. Breng deze dingen in gebed bij Hem. Ook daag ik je uit om dit met een betrouwbare vriend of vriendin te bespreken. Kwetsbaar zijn nodigt kwetsbaarheid uit!

Bron: The Porch podcast ‘hunger for holiness’

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap