Stilletijd-sleur – hoe kom ik er vanaf?

31

aug

Irene Poot

Ja, daar gaan we weer. Even een beetje muziek luisteren om in de stemming te komen. Dan kort bidden voor helderheid, voordat ik de Bijbel open sla. Dan een willekeurig stuk lezen om daarna af te sluiten met gebed. Zo! Mijn stille tijd zit er weer op voor vandaag. En ja, het was net zo inspirerend als de samenvatting die hier staat. Elke keer hetzelfde verhaal en op gegeven moment haal je er maar weinig vreugde en verdieping uit. Eindresultaat: Stilletijd-sleur. 

Volgens mijn encyclopedie is sleur een activiteit die je zo vaak doet dat het vervelend wordt – een eentonige, botte gewoonte. Dit is natuurlijk niet iets motiverends. Zeker aangezien stille tijd soms iets kan zijn wat er snel bij in schiet en misschien moeilijk is vol te houden. Stilletijd-sleur kan er ook voor zorgen dat je geen nieuwe kanten ontdekt van God of in je relatie met God, omdat je het altijd van dezelfde kant bekijkt. Dus hoe zorg je er nou voor dat je niet in zo’n eentonige sleur terecht komt? 

Afwisseling is key 

De oplossing om uit de sleur te komen wordt door veel websites gegeven: afwisseling, zorg voor verassingen. Een makkelijke methode die ik zelf heb toegepast in mijn leven is mijn stilletijd-potje. In deze pot zitten allemaal briefjes met stilletijd-methoden. Elke dag grabbel ik hier in en beslis zo wat voor soort stille tijd ik ga doen die dag. Op deze manier ontstaat er allereerst een soort spelelement, wat het ‘leuker’ maakt om stille tijd te gaan doen. Daarnaast heb je elke keer weer een andere methode die weer tot andere inzichten leidt. 

Zo merk ik bijvoorbeeld dat een brief schrijven aan God weer tot andere inzichten leidt, dan wanneer ik Bijbel lees of bid. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik gemotiveerd blijf om stille tijd te houden, mijn relatie met God op verschillende manieren en gebieden groeit en behoud ik mijn enthousiasme.  

Stilletijd-manieren 

Om afwisseling te vinden in je stilletijd-methoden, heb je natuurlijk meerdere methoden nodig. Hieronder staan de methoden die in mijn stilletijd-potje zitten. Hopelijk kan dit tot inspiratie leiden voor jou om eens wat nieuws uit te proberen en zo uit de sleur te komen.  

Stilte 

Gewoon eens in stilte zitten en luisteren naar wat God te vertellen heeft in plaats van altijd maar een monoloog tegen God te houden. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten of actiepunten. Mogelijk leg je een dilemma voor aan God waar je mee zit en probeer je op deze manier antwoord te krijgen, door God de kans te geven om te praten. 

Visualiseren  

Dit is een alternatief op stilte en werkt waarschijnlijk het beste als je visueel ingesteld bent. Bij visualiseren beeld je jezelf scherp in, in een fijne ruimte of omgeving waar jij je op je gemak voelt. Dan nodig je God, Jezus of de Heilige Geest uit om daar bij te komen en op deze manier kan je met Hem praten, dingen aan Hem overgeven of gewoon zijn.  

Bijbelstudie: Lectio Divina 

Bij Lectio Divina ga je diep in op een kort bijbelgedeelte. Bij deze methode lees je een gedeelte meerdere keren, eventueel in meerdere vertalingen, en schrijf je op wat je er uit haalt of wat je aanspreekt. De stappen zijn: aandachtig lezen – overdenken – bidden – overdenken. 

Bijbelstudie: praktisch maken 

Bij deze methode lees je vol aandacht een bepaald bijbelgedeelte en kijk je hoe je dit nou praktisch kunt maken in jouw leven of op die dag. De Bergrede in Mattheüs 5 is een toegankelijk gedeelte om mee te beginnen. Deze methode werkt goed als je ’s ochtends stille tijd doet, waardoor je met deze praktische instelling je dag in kunt gaan.  

Creatief bezig zijn 

Dit kan op vele manier worden vorm gegeven. Als je muzikaal bent, kun je bijvoorbeeld een nummer schrijven over of voor God. Dit kan ook betekenen dat je gaat dansen voor God, een bijbeltekst handletteren of schilderen. Je kunt een collage maken over God of Gods plan voor jou. Net wat jou ligt of waar jouw talent en passie ligt.  

Journaling 

Journaling kan een fijne manier zijn om een bepaalde ervaring (met God) helemaal uit te schrijven door al je emoties en gedachten te formuleren. Wat voelde je toen? Wat ervaarde je van God toen? Wat heeft dit met jouw relatie met God gedaan? Enzovoort.  

Muziek maken/luisteren 

Wie zegt dat je per se bij een groot evenement moet zijn of bij een kerkdienst om je eigen lofprijzingsdienst te hebben? Je kan natuurlijk ook voor jezelf muziek maken of luisteren en op deze manier jouw eigen, privé lofprijzingsdienst creëren.  

Gebedswandeling 

Ga eens naar buiten en dank voor de mooie schepping die je ziet. Of bid voor alle mensen die je tegen komt (gewoon in je hoofd). Natuurlijk kan je ook op mensen afstappen en voor hen bidden. Stel je eens voor dat God of Jezus naast je loopt en je zo gewoon gezellig met hem kletst.   

Wat leeft er in je hart? 

Deze methode is een soort reflectie methode op basis van Galaten 5:19-23. Hierin staat omschreven wat onze eigen wil teweegbrengt en wat de vrucht van de Geest is. Wat speelt er nou in jouw leven? Welke punten van jouw eigen wil komen naar voren in jouw hart? Welke vruchten van de Geest? Welke punten zou je meer in jouw leven willen? Waar zou je aan willen werken? 

Preek kijken 

Een goede preek kan ook tot leuke, nieuwe inzichten leiden. Daarvoor hoef je niet per se op zondag naar de kerk, want er staan genoeg preken online en op Youtube.  

Voorbeden/danken 

Bid eens alleen maar voor je vrienden, familie, buren, collega’s. Of dank eens alleen voor alles in je leven. Dit kan zorgen voor een ander perspectief in je gebed dan alleen je eigen leven en moeilijkheden aan God voor te leggen.  

Boek-hoofdstuk 

Heb je een christelijk boek over God, leven als christen of wat dan ook? Lees eens een hoofdstuk hieruit als stilletijd-methode.  

Brief schrijven aan God 

Voor mij kan een brief schrijven aan God tot hele nieuwe inzichten leiden, omdat je dan op een laagdrempelige manier, zonder te veel na te denken, dingen schrijft aan God. Vaak begin ik met gewoon een beetje schrijven over het eerste wat in me opkomt en dan leidt het vanzelf tot diepere dingen of inzichten.  

Dingen teruglezen 

Misschien heb je een opschrijfboekje waarin je dingen op schrijft over preken, praatjes of andere inzichten. Zonde als je nu verder niks meer met deze kennis doet. Lees eens wat dingen terug en denk daar over na. Misschien raakt het net met iets in je leven nu.  

Wat zegt de Bijbel over… 

Waar zou jij graag meer over willen weten? Vergeving? Relaties? Geld? Dankbaarheid? Zoek eens op wat de Bijbel daar over zegt. Lees bijbelgedeeltes over dit onderwerp en schrijf op wat je er nu uithaalt. 

Dagelijkse overdenking lezen 

Lees een Zij Lacht-overdenking of een stukje uit een dagboek. Hier zit natuurlijk ook al heel veel afwisseling in.  

Memorisatie 

Kies een mooie bijbelgedeelte uit wat jou aanspreekt of raakt en memoriseer dit door middel van bijvoorbeeld een app, proclamatie of door het op te schrijven. Dit is wel iets wat waarschijnlijk toegankelijker is om over een langere periode te doen, dan in één dag in je hoofd te stampen.  

Aan de slag! 

  • Ervaar jij zelf stilletijd-sleur in jouw leven? 
  • Probeer aankomende week eens afwisseling te vinden in jouw stille tijd door andere / nieuwe methoden (bijvoorbeeld die hierboven genoemd zijn) te proberen 

Deel deze overdenking

  1. Alien schreef:

    Wat een gaaf idee!
    Ik denk dat ik dat ook eens ga uitproberen. En alvast bedankt voor jouw stille-tijd-tips 😉

  2. Alfredo schreef:

    Leuk! Bedankt. Precies wat ik zocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap