Spreuken 29 – Ben je klaar voor een kijkje in de spiegel?

29

aug

Nathanja

Zo midden in de zomer kan je veel moois vinden in de natuur. Als je om je heen kijkt zie je bomen en planten met prachtige bloemetjes. Een boom wordt herkend aan de vruchten die hij draagt. Maar dat geldt ook voor ons leven. Wat zijn de vruchten die jouw leven voortbrengen? En wat zegt dat over je wortels? Vandaag wil ik met jullie kijken naar Spreuken 29, waar de vruchten van wijsheid en dwaasheid worden besproken. Misschien ontdek je vandaag dat je veel vruchten van wijsheid ziet bij jezelf. Maar misschien zie je ook wel een vrucht van dwaasheid… Wees niet verdrietig: God wil ons helpen. Sta jij ervoor open om vanmorgen in de spiegel te kijken naar de vruchten van jouw leven?

Vrede door rechtvaardigheid

Een opvallend thema in Spreuken 29 is vrede en onrust. In verschillende verzen wordt beschreven dat dwaasheid onrust met zich mee brengt en wijsheid juist vrede brengt. Zoals bijvoorbeeld: Protsers brengen onrust in een stad, wijzen doen woede bedaren. (Spreuken 29:29, NBV)
We lezen ook in dit hoofdstuk dat rechtvaardige heersers het volk doen verheugen en hun troon nooit zal wankelen, maar dat goddeloze heersers ervoor zorgen dat het kwaad groeit en het volk jammert. Salomo heeft van dichtbij meegemaakt wat er gebeurt wanneer het volk een wijze, of juist een dwaze koning had. Het ging namelijk of wel goed met het volk, of het ging de verkeerde kant uit! Blijkbaar is de impact van ons handelen op de mensen om ons heen groot!

Wij hoeven misschien niet te heersen over complete volken, maar we staan wel dagelijks in contact met een heleboel mensen op wiens leven wij impact mogen hebben. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze aanwezigheid en ons handelen hen doet verheugen?

Dat antwoord kunnen we vinden bij onze God. God is een rechtvaardige God en als Zijn kinderen zijn we geroepen om op Hem te lijken. Wanneer wij, als Gods kinderen, gaan staan voor rechtvaardigheid zullen we vrede met ons meebrengen overal waar we zijn. Door de hele Bijbel heen lezen we keer op keer dat God het hoort wanneer mensen het uitschreeuwen door onrecht. (Kijk bijvoorbeeld maar eens in Exodus 3:9…)
Gods hart breekt over onrecht. Mag jouw hart daar ook voor breken? We lezen dat de dwazen net doen alsof ze de armen niet zien, maar dat de wijzen de rechten van de armen erkennen.

Kijk eens in de spiegel. Wie zie je dan?
Wij mogen als dochters van de Koning in onze ware identiteit gaan staan, en vrede en rechtvaardigheid voortbrengen. We mogen erop vertrouwen dat door ons rechtvaardig handelen de mensen om ons heen een stukje van Gods vrede mogen proeven.

‘Even rustig tot tien tellen!’

Maar kun je echt altijd rechtvaardig handelen? Ook als je boos bent bijvoorbeeld? In Spreuken 29 zie je ook veel terug over zelfbeheersing en hoe we op een goddelijke manier kunnen reageren op een emotie als boosheid (vers 6, 11, 22). Salomo beschrijft hier als het ware twee personen die in elke situatie de mogelijkheid hebben om op twee manieren te reageren. Of ze antwoorden in dwaasheid, of ze handelen rechtvaardig. Beiden reacties brengen de nodige gevolgen met zich mee! Kijk maar eens naar vers 11: Een dwaas schreeuwt van woede; een verstandig mens beheerst zich en komt tot rust. (Spreuken 29:11, HTB)

Hoe vaak heb je dit al gehoord: ‘Even rustig tot tien tellen…’? De reden waarom dit gezegd wordt, is zodat mensen niet vanuit hun emotie reageren. Even je gedachten verzetten, focussen op je ademhaling en kalmeren. Heel verstandig. Toch vraagt de Bijbel ook niet van ons om onze gevoelens vervolgens weg te stoppen.
God is ook weleens boos, maar niet snel. In het Engels staat het zo mooi: The Lord is slow to anger. (Psalm 103:8)

Kijk eens in de spiegel. Ben jij ‘slow to anger’?
En wat zijn dan die dingen waar God wél boos van wordt? Ik denk dat boosheid vaak voortkomt uit een gevoel dat ons of iemand waar we om geven onrecht wordt aangedaan. En zo komen we weer terug waar deze overdenking begon!
God heeft een hart voor rechtvaardigheid; het is dus logisch dat wij boos worden wanneer we geconfronteerd worden met onrecht.

Ik hoop dat je rust mag vinden in de wetenschap dat als er iemand is die een hekel heeft aan onrecht het je Hemelse Vader wel is. Hij strijdt die battles voor jou. De volgende keer dat je woede voelt opkomen, denk dan hieraan terwijl je rustig tot tien telt: dat God het ziet en om jou en de situatie geeft. Hij vraagt je om het los te laten en Hem het te laten oplossen. Hij is trouw aan wie Hij zegt dat Hij is, Hij zal gerechtigheid brengen. Ook over de dingen waar jij boos van wordt.

Wanneer je in elke situatie waar je de keuze krijgt om in dwaasheid of wijsheid te reageren kiest voor wijsheid, zal jouw leven prachtige vruchten dragen. Het zal vreugde en vrede brengen bij de mensen om jou heen.

Challenge!

Sta jij ervoor open om vanmorgen in de spiegel te kijken naar de vruchten van jouw leven?

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap