Heb jij de moed om oprecht te leven?

28

aug

Marie Tulin van Ekeren

Heb jij de moed om oprecht te leven? Misschien vind je dit een beetje een vreemde vraag. Is er dan moed nodig om eerlijk en oprecht te zijn? Ja, ik denk dat daar soms best wat moed voor nodig is… Het kost moed om tegen de stroom in te gaan, wanneer je merkt dat anderen kwaadspreken over die ene collega. Het kost moed om ervoor te kiezen om geen leugentje om eigen bestwil te doen, waardoor jou een moeilijke confrontatie te wachten staat. Het kost moed om niet mee te doen aan verleiding, enzovoorts. In Spreuken 28 staat beschreven dat oprecht leven niet altijd de meest makkelijke weg is, maar dat het ons wel het allergelukkigst maakt!

Oprechtheid is belangrijker dan geld of status

Je kunt beter arm zijn en eerlijk, dan rijk en oneerlijk (vers 6, BGT), zo lezen we aan het begin van het hoofdstuk. Om maar met de deur in huis te vallen, zeg! Spreuken 28 windt er geen doekjes om: er zijn mensen die op een oneerlijke manier rijk willen worden. Ze zijn hebzuchtig en zoeken dus ten diepste alleen hun eigen aardse geluk. Maar het is veel en veel beter om in eerlijkheid je weg te gaan, ook al kost dat je kortetermijn-geluk, rijkdom of eer!

Hoewel het hier specifiek om rijkdom gaat in termen van geldbedragen, kun je ‘arm zijn’ natuurlijk ook op andere manieren zien. Het is beter om niet leuk gevonden te worden, dan mee te doen met een groep en daardoor te zondigen. Het is beter om niet gezien te worden, dan anderen van het toneel te duwen door hen zwart te maken. Het is beter om een keertje niet mee uit eten te gaan, dan een maand net te doen alsof je de tikkie van je beste vriend steeds ‘vergeet’ te betalen, terwijl je eigenlijk krap zit. Zomaar wat voorbeelden waarin de kern is: Oprecht leven is belangrijker dan geld, status of een andere vorm van kortetermijn-geluk!

Waarom moeten wij oprecht leven?

Laten we samen ontdekken waarom het zo belangrijk is dat wij in oprechtheid onze weg gaan en wat ons dat uiteindelijk zal opleveren. De volgende verzen laten een tegenstelling zien: mensen die slecht en oneerlijk leven worden tegenover mensen die goed en eerlijk leven gesteld. En zo te zien is het wel duidelijk welke groep mensen uiteindelijk gelukkiger zijn…

Als je je niet houdt aan de wet, dan luistert de Heer niet naar je gebed. Als je goede mensen verleidt om kwaad te doen, treft dat kwaad jezelf. Maar als je goed en eerlijk leeft zul je gelukkig worden.
– Spreuken 28: 9-10 (BGT)

Als je goed en eerlijk leeft, zul je veilig zijn, maar als je slecht leeft, zal het verkeerd met je aflopen. Eerlijke mensen zullen een gelukkig leven hebben, maar mensen die snel rijk willen worden worden gestraft.
– Spreuken 28: 18, 20 (BGT)

Mensen die goed en eerlijk leven zijn volgens de Bijbel dus veilig en gelukkig, en de Heer zal hun gebeden verhoren. Hoe komt dat? Omdat zij zich houden aan Gods wil voor hen, of in elk geval nauw met Hem leven.

Oprechtheid gaat over het nauw leven met God

Het leven in verbinding met God betekent dat we net als Hij ‘recht’ doen, eerlijk zijn en Zijn prioriteiten volgen, bijvoorbeeld door altijd de waarheid spreken of andere mensen niet bewust onder te sneeuwen om zo zelf leuker gevonden te worden. Dit vergt dus soms kracht en moed! Wat kan het verleidelijk zijn om mogelijkheden aan te grijpen om zelf ergens beter van te worden, ook al gaat dit misschien ten koste van anderen. Maar God zelf beschikt over alle kracht! Je hoeft dus niet alleen te strijden! Zijn zegen rust op een eerlijk leven, dus wil Hij je ook graag helpen om eerlijk te leven.

Ik las vers 9 van Spreuken 28 ook nog in de oude Statenvertaling. Daarin staat het volgende: ‘’Die zijn oor afwendt van de wet te horen, diens gebed zelfs zal een gruwel zijn.’’ Harde woorden, maar opnieuw wel raak. Ik denk dan ook dat hier veel wijsheid in ligt. Wat zorgt er namelijk voor een oneerlijk of slecht leven? Wanneer je bewust niet naar de wet van God wilt luisteren.

Bescherm jezelf voor onoprechtheid, door met God te wandelen

Je oor afwenden dus. Hier heb ik altijd een bepaald beeld van in mijn hoofd. Ik zie dan een geopend boek voor me, waar de liefdevolle en scherpe woorden van God uit komen zweven. De woorden zijn dan uitgeschreven in allerlei kleuren, en ze worden ook voorgelezen door een stem. Steeds klinkt het: “Kom tot de wateren.” (…) En dan zie ik voor me hoe een persoon (bijvoorbeeld ik) resoluut haar oren dichtdoet, of zich afkeurend afwendt en niet meer achteromkijkt.
Wel een beetje een pijnlijk beeld…

Je oren afwenden om Gods roep, zijn wil voor jouw vrede, veiligheid en bescherming maar niet te hoeven horen. Het kost teveel, lijkt het… “Ik zoek mijn eigen geluk wel Heer.”
Maar, zoals we gelezen hebben brengt alleen God ons het ware geluk. Dat is niet te vergelijken met rijkdom, status of wat dan ook.

Challenge!

Wandel daarom met God, want samen met Hem kun jij moedig zijn om te durven strijden voor het meest gelukkigste leven… een leven in oprechtheid.

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap