Spreuken 25: hoe ga jij met je vijand om?

25

aug

Mandy

Wie is jouw vijand? Lekkere binnenkomer, hè? Vandaag heeft Spreuken het over wijsheid. Wat wijsheid is, hoe dat er in de praktijk uitziet. En in datzelfde hoofdstuk gaat het over je vijand en hoe je hem of haar moet behandelen. dat kan best een beetje confronterend zijn. Maar hey, we zijn intussen ook niet anders gewend van de Bijbel, toch? Lees je mee in Spreuken 25?

Wijze woorden, op de juiste manier gezegd,
zijn als gouden appels op een zilveren schaal.
Een wijs man die goede raad geeft aan iemand die wil luisteren,
is net zo kostbaar als een gouden ring of een gouden ketting.
De mensen die in de hitte oogsten, worden verfrist door een slok ijskoud water.
Net zo blij is iemand die merkt dat de boodschapper die hij gestuurd heeft, betrouwbaar is.
Hij doet zijn heer goed.
Iemand die grote dingen belooft maar ze niet doet,
is als de wolken en wind die geen regen geven zodat de oogst verdroogt.

– Spreuken 25: 11-14 (BasisBijbel)

Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten.
Als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken.
Dan zal hij zich diep gaan schamen over het kwaad dat hij je heeft gedaan
en de Heer zal je ervoor belonen.

– Spreuken 25: 21-22 (BasisBijbel)

Zijn die laatste twee verzen niet het moeilijkste wat iemand van je kan vragen? In theorie klinkt het zo gemakkelijk, hè? Geef je vijand te eten en te drinken. Natuurlijk! Waarom zou ik ooit iemand eten of drinken ontzeggen? In m’n hoofd denk ik het met je mee. Die wijsheid waar de eerste verzen het over hebben? Die hebben we dus wel in de pocket!

Je vijand geven wat je liever ontzegt

Maar laten we het íets concreter maken. Neem iemand in gedachten waarmee je moeilijk door één deur kunt. Ik weet het, ‘vijand’ is een groot woord. Misschien is het een collega, een studiegenoot of een familielid. Misschien zie je diegene nauwelijks óf juist heel erg veel. Misschien probeer je uit alle macht te ontkennen dat er zo iemand is, want ‘dat is niet zo christelijk’. En als het je écht moeite kost, neem iemand in gedachten waar je je ongemakkelijk bij voelt. Iemand die je, als het even kan, liever uit de weggaat. Die ervoor zorgt dat je, als je hem of haar van ver aan ziet komen lopen, liever de andere kant op loopt. Hebben we niet allemaal zo iemand? Hoe moeilijk het soms is om te erkennen, we kunnen lang niet met iedereen even goed.

Nou, je snapt wat ik bedoel. Dan is het tijd voor de volgende stap. Wat wil je diegene echt niet geven? Is het je tijd? Je geld? Je aandacht? Letterlijk het delen van je eten en drinken? Bedenk het maar eens.

God laten rechtspreken over onze vijand, dát is wijsheid

Wat als dat precies is wat God van jou en mij vraagt? Om te geven aan degenen die we liever uit de weg gaan. Om tijd door te brengen met onze vijand.

Maar waarom? ‘Het Leven’ (de vertaling van Het Boek met praktische uitleg) zegt het als volgt: ‘Door het slechte met het goede te betalen, erkennen we dat God alle rekeningen vereffent en vertrouwen we op Hem als Rechter.’ En dat is dus die wijsheid, die eerder genoemd werd. Pff, dat is nogal wat, hè?

Vertrouwen we op Hem als Rechter.’ Als we dus het tegenovergestelde doen van wat hier gezegd wordt – we negeren onze vijand – nemen we het recht in eigen hand. Geven we hen de behandeling die wij vinden dat zij verdienen, om wat voor reden dan ook. Spelen we voor rechter. Zijn we allesbehalve wijs.

Dat is echt nogal wat, hè?

Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. Om degene die je liever uit de weg gaat juist tegemoet te komen. Iets te geven waarvan je denkt dat je het niet in je hebt. En toch vraagt God het van ons. Omdat we weten dat Hij het uiteindelijk allemaal in de hand heeft. Alles recht zal breien. Wij ‘gewoon’ mogen liefhebben. Met een mooie belofte in het vooruitzicht: ‘…en de Heer zal je ervoor belonen.’ En met die wijsheid op zak mogen we verder.

Challenge!

Wij mogen, juist onze vijand, ‘gewoon’ liefhebben.

 • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
 • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

 1. M schreef:

  Wat als je het telkens weer probeert, degene of meerdere personen uit je fam je telkens weer proberen je te kleineren. Ik denk dat om jezelf en je gezin te beschermen je een bepaalde afstand moet nemen. Er zijn mensen die menen zelf geen fouten te maken . Daar kun je niet eindeloos tegenop

  • Mandy schreef:

   Daar heb je helemaal gelijk in. Soms komt er een punt waarop het enige juiste is je grenzen aan te geven en afstand te nemen. Wat moeilijk dat je daarmee dealt. Ik bid dat je daarvoor wijsheid ontvangt en zo de juiste beslissingen voor jezelf en je gezin kunt nemen!

 2. Kinga schreef:

  Het zet je aan het denken. Ik heb zeker ook iemand die ik het liefst ontloop, omdat diegene enorm roddelt. Maar wanneer diegene mij aanspreekt, blijf ik wel beleefd, maar uit mezelf negeer ik diegene het liefst idd. Pfff, lastige dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap