Spreek jij woorden van leven? Over de kracht van jouw spreken

13

sep

Inge Kooiman

Het is een zondagochtend en ik plof neer op één van de laatste rijen van de kerkzaal. Het was die ochtend haasten om op tijd te komen en gelukkig vonden we achterin nog een plekje. De dienst start, de band begint te spelen en plotseling veer ik op van mijn stoel: een raszuivere, maar heel jonge stem klinkt door de zaal.

Ik kijk over alle hoofden naar het podium en zie een jong meisje van een jaar of 14 staan. Wát een stem! En de tranen springen in mijn ogen. Daar kan ik op zo’n moment niets aan doen: ik kan ontroerd raken van zang, maar nog veel meer van jonge meiden die dromen, durven én doen. Hoe spannend het ook is.

Wanneer ik opzij kijk, zie ik mijn man ook met een glimlach naar het podium kijken. “Wauw, zij is goed”, zeg ik vol bewondering tegen hem. En het enige wat hij terug zegt is: “Zeg dat vooral ook tegen haar.”
Vanaf dat moment is het mijn credo geworden:

If you see something beautiful in someone, speak it.

Dat klinkt misschien als een mooie Pinterest-vondst, maar het is in mijn ogen veel meer dan dat. Woorden hebben kracht. Woorden kunnen zo opbouwend zijn, al kunnen ze ook vernietigen. Misschien weet je daar zelf ook alles vanaf. Laten we daarom vandaag eens kijken wat de Bijbel over onze woorden te zeggen heeft.

Woorden hebben scheppingskracht

In het begin van de Bijbel schiep God met drie simpele woorden het licht. Hij zei ‘Er zij licht’ en het was er. (Zie Genesis 1:3.) Door Het Woord is letterlijk het hele universum geschapen. Maar woorden kunnen ook tot de verbeelding spreken. Net zoals ik in de inleiding een verhaal schets en jij daardoor waarschijnlijk een beeld van een kerkzaal voor je zag. Je zag een klein meisje op een podium, je zag het helemaal voor je.

Woorden roepen beelden en gevoelens op: alles wat jij uitspreekt heeft effect. Maar wanneer wij woorden uitspreken, weten we vaak niet wat dit bij anderen veroorzaakt. Negatieve woorden beïnvloeden de ander waarschijnlijk negatief. Bij positieve woorden ontstaat een positief gevoel en deze positieve of negatieve gevoelens kunnen nog jarenlang effect hebben.

De tong is als een vuur

Jakobus drukt het zelfs nog sterker uit, hij vergelijkt de tong met een vlam.

Zo is ook de tong maar een heel klein lichaamsdeel, maar met een grote invloed. Bedenk eens hoe klein het vlammetje is dat een heel bos in brand kan zetten! Je tong is net als dat vlammetje.
(Jakobus 3: 5-6, Basis Bijbel)

Net als vuur kan onze tong enorm schadelijk zijn, woorden kunnen om zich heen grijpen als een oplaaiend vuur en een klein vuurtje kan enorme bosbranden veroorzaken.

Ik weet nog goed dat ik een tijd geleden door ons dorp wandelde. Plotseling zag ik aan de overkant van de straat een jongen hardlopen. Mijn hart schoot naar mijn keel, mijn gedachten sprongen terug naar het klaslokaal van groep 8 en zijn harde woorden klonken weer door mijn hoofd. Ik stond er van versteld dat, meer dan 15 jaar later, het kleine meisje in mij als een razende omhoog kwam en onzekerheid en pijn zich van mij meester maakten.
En misschien herken je het wel, dat woorden jou zó pijn hebben gedaan en dat deze pijn nog steeds in jou zit of soms nog eens de kop opsteekt. Of misschien heb jij juist anderen pijn gedaan met wat jij tegen hen hebt gezegd.

Als vrouwen onder elkaar

Zullen we dan maar niets meer zeggen? Nee, volgens mij is de les om onze tong te leren beheersen. Je weet waarschijnlijk zelf ook hoe gemakkelijk er soms iets uit glipt, soms heb je je tong niet onder controle.
Maar God leert ons juist ook in Zijn Woord om ons spreken te gebruiken. Met woorden kunnen we Hem aanbidden, danken, troosten, bemoedigen, vermanen en liefhebben.

Laten we daar vandaag bij stilstaan. Juist als vrouwen onder elkaar, jij als onderdeel van de #zijlacht community. Vrouwen die náást elkaar staan en niet tegenover elkaar. Vrouwen die elkaar bemoedigen en elkaar ondersteunen. Je kunt er namelijk elke dag voor kiezen welke woorden jij gebruikt!

Zullen we samen onze woorden gebruiken om elkaar op te bouwen, te bemoedigen en aan te moedigen? Je kunt na de kerkdienst naar de zangeres van de band stappen om haar een compliment te geven, of simpel een berichtje sturen naar een vriendin en vertellen dat je dankbaar bent dat zij in jouw leven is. Je weet nooit welke invloed jouw liefdevolle woorden zullen hebben op de ander, hoe simpel of vanzelfsprekend het voor jou ook is.
Laten we opstaan en hier dapper en moedig in zijn!

Heer, ik wil dat U kan genieten van alles wat ik zeg of denk.
Heer, U bent de rots onder mijn voeten.
U bent mijn Redder.
(Psalm 19:15)

Aan de slag!

Ga bij jezelf eens na welke woorden jij gisteren en vandaag gesproken hebt. Zijn het woorden van leven? Of juist woorden waar jij je voor schaamt? Vraag hiervoor om vergeving. Je mag ook in gebed vragen of de Heilige Geest jou vandaag laat zien wie jij mag bemoedigen.

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Lieve Inge,

  Wat een prachtige overdenking!
  Ook mijn gebed, Heer help mij om alleen woorden van Leven te spreken.
  Bedankt!
  Liefs xx

 2. Renee schreef:

  Mijn gebed voor elke dag! Mogen de woorden van mijn mond en de overleggingen van mijn hart U welgevallig zijn!
  En soms gaat het mis, maar elke dag een nieuwe start! God is goed!
  Bedankt voor deze blog, goed om weer bij stil te staan!

 3. INGE schreef:

  Vind het nummer words van hawk Nelson. Dacht er meteen aan

 4. Kim schreef:

  Heel erg bedankt voor deze prachtige overdenking lieve Inge ??? Dat wij allemaal Levende Woorden van God mogen doorgeven aan een ieder om ons heen ♥️ tot eer & glorie van Zijn naam en tot zegen van anderen?.
  Liefs,?kim

 5. Patricia schreef:

  Wat een mooie overdenking! Een goede aanmaning. Hier ga ik meer voor bidden.
  Ik denk dat Jacobus 3:5-6 mijn Bijbeltekst voor het jaar word. Dank jewel voor deze mooie overdenking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap