Spreek je ongeduld wat vaker toe!

26

nov

Nienke Alblas

“Ik wil het, en ik wil het nu.” Hoe vaak is dat wat je stiekem denkt over… een nieuwe baan… een relatie… een eigen huis (zeker in deze tijd)… trouwen … geld … je studie… Maar ook geestelijke zaken zoals: zekerheid… vertrouwen… een wonder… genezing… de bekering van een geliefde… een teken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar man, wat hebben we vaak te kampen met ongeduld. Sorry, ik wind er vandaag geen doekjes om, maar je mag het wel een keer horen. Als iets niet meteen gebeurt, betekent het niet dat het niet zal gebeuren. Als iets op dit moment of misschien zelfs voorlopig uitzichtloos lijkt, betekent dat niet dat iets uitzichtloos is. Sterker nog, God heeft ons zijn Woord gegeven om op te vertrouwen. Zijn beloftes houden stand en Hij laat niet los wat zijn hand begonnen is. Dus laat zelf ook niet los was Hij begonnen is!

Vroeger vond ik mezelf altijd best geduldig. Tot ik naar grote dingen ging verlangen. Ik heb een haat-liefde verhouding met tijd. Het gaat altijd te langzaam, tot het voorbij is en dan ineens is het er niet meer. Daar kan ik helemaal onrustig van raken. En er bekruipt mij een gevoel van… ongeduld.

Waarom is iets niet zoals ik het voor ogen had? Of misschien nog wel moeilijker: Waarom is iets niet zoals ik heb gebeden? Was het niet zo dat Jezus zei: ‘Vraag en er zal je gegeven worden’? Zijn er niet mooie bijbelteksten en soms ook profetische woorden uitgesproken? Was dat dan niet waar?

Ik kan je vertellen. Antwoord op deze vragen, zal je in dit leven waarschijnlijk niet krijgen, of voorlopig niet krijgen. Vaak zie je pas waarom dingen op een bepaalde manier zijn gelopen, wanneer je uit de storm bent. Wanneer je dichter naar God toe bent getrokken en leert dat zijn hart écht, ja écht heel erg (!), goed is voor zijn kinderen. ‘Waaróm?,’ vraagt een kind maar al te vaak aan zijn moeder. En niet altijd krijgt hij antwoord. Ook wij zullen niet altijd (meteen) antwoord krijgen.

Het toespreken van je ongeduld

Op veel van de momenten dat ik vragen en onrust ervaar word ik herinnerd aan de tekst in de Psalmen: ‘Wat ben je onrustig mijn ziel’. Op veel momenten spreekt de psalmist David zijn ziel toe.

Zoals:
Wat ben je bedroefd, mijn ziel, en onrustig in mij. Vestig je hoop op God, eens zal ik hem weer loven, mijn God die mij ziet en redt.
– Psalm 42:12 (NBV)

Of:
Prijs de HEER, mijn ziel, prijs, mijn hart, zijn heilige naam.
– Psalm 103:1 (NBV)

En:
Nee, ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht. Als een kind op de arm van zijn moeder. Als een kind is mijn ziel in mij.
– Psalm 131 (NBV)

De situatie waarin David zijn ziel toezong in Psalm 42:12 ging niet over rozen. Op dat moment was hij gevlucht voor een woedende koning Saul die zijn zinnen gezet had op de dood van David. In zijn nood zingt David dit lied. Hij zingt niet: Heer, verander mijn situatie. Nee, hij zingt: Wat ben je bedroefd mijn ziel. Hij richt zich eerst op innerlijke genezing, voor hij zich richt op zijn omstandigheden.

David moedigt zijn ziel aan om rust te vinden bij God, om God te prijzen. Hij vertelt dat hij stil is geworden en zo rust heeft gevonden in de aanwezigheid van God, bij Hem te zijn als een kind bij zijn moeder. En je mag net als Jezus aan het hart van de Vader rusten (Johannes 1).

Geduld komt met de jaren

Het ironische is: geduld is iets waar je op moet wachten. Haha, jazeker. Juist hetgene wat je nodig hebt om het lange wachten uit te zitten, is wat je krijgt van dat wachten. Ik wil benadrukken dat ik jouw verlangen naar … [vul zelf maar in] niet onterecht is. Je mag in Gods nabijheid zijn. Tegelijkertijd moedig ik je aan: heb geduld voor je geduld! Wees in Gods aanwezigheid en wacht. En terwijl je wacht…

Aanbid God. Dankbaarheid is een van de betere medicijnen tegen ongeduld of ontevredenheid. Wanneer we de opdracht krijgen in Filippenzen 4 om altijd verheugd te zijn (ook in een seizoen van wachten), krijgen we daarbij meteen de gouden tip: ‘En dank God in al uw gebeden’.

Onze blik is zo beperkt en zo gericht op het hier en nu. We hebben een magnetron-maatschappij, een ‘vandaag besteld, morgen in huis’-maatschappij, een ‘in één seconde je pagina refreshen en 1000 nieuwe informatie’-maatschappij.
We mogen leren te leven in Gods tijdseenheid. God heeft geen haast.

Wanneer wij blijven haasten, doen we alsof we niet alles al hebben wat we nodig hebben. Ook hierin kunnen we ons als kinderen van God onderscheiden van de wereld. En wanneer we ons onderscheiden kunnen mensen het werk van Gods Geest in jou gaan herkennen. Je bent al gered. Dat geeft een vrijheid, een rust, en een eeuwigheid aan tijd waardoor je zonder haast kan leven.

Aan de slag!

Oefen jezelf vandaag in het toespreken van je eigen ongeduld, zoals David dat deed. Je kan de woorden van David hiervoor gebruiken of zelf bedenken wat je tegen je ongeduld wilt zeggen. Bemoedig jezelf om te blijven vertrouwen op Gods beloften en geduldig te wachten op zijn antwoorden.

Deel deze overdenking

 1. Pauline schreef:

  Bedankt voor deze mooie overdenking! Heb niet zo lang geleden een miskraam gehad. Het verlangen om weer zwanger te mogen zijn en in verwachting te mogen zijn is zo groot dat ik voor mijn idee weleens ongeduldig ben en Gods trouw ‘uit het oog verlies’. Vooral als ik dan ook om mij heen hoor en zie (ook op social media) hoeveel anderen er in verwachting zijn, dan vind ik dit best nog weleens lastig en denk ik bijvoorbeeld; ‘Waarom wij niet?’

 2. Willemieke schreef:

  Bedankt. De tekst uit psalm 42 komt iedere keer weer terug in mijn leven.
  Mooi gezegd ook: geduld hebben met mijn ongeduld.

 3. henk reeb schreef:

  Het is zo moeilijk het te aanvaarden, maar het is gewoon zo. Vertrouw op de Here God in Jezus Christus en geloof op dat vertrouwen in Jezus naam. Het is een goede overdenking die heb ik nodig om mijn slechte gezond te ondersteunen. Anyway, hartelijk dank. Wegensbeperkt gezichtsvermogen kan ik de beelden niet goed zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap