Kom tot inkeer en leef! Gods oproep tot bekering in Ezechiël 18

25

nov

Yael Juch

In de tijd van Ezechiël was het volk Israël bezig met zaken die niet pasten bij het leven wat God voor hen had bedoeld. Ze wezen hierbij naar hun voorouders als ‘schuldigen’. Het was aan Ezechiël om alle zeilen bij te zetten om het volk hun ogen te openen voor hun gedrag. Hen op te roepen tot bekering. Ook vandaag is de boodschap van Ezechiël 18 actueel. Hoe beantwoord jij Gods oproep: Kom tot inkeer en leef?

De wegen van de Heer zijn onrechtvaardig!

Nu zeggen jullie: ”De wegen van de Heer zijn onrechtvaardig!” Maar luister Israëlieten! Ben ik het die onrechtvaardig is? Gaan júllie niet eerder de onrechtvaardige wegen?
– Ezechiël 18:25 (NBV)

Deze uitspraak komt voort uit het onrechtvaardige gevoel wat het volk Israël heeft over hun positie. Door de zonden van hun voorouders zitten ze nu in ballingschap. Er is voor hun gevoel geen hoop meer. Ze leven onder de zonden van hun voorouders en dat is het dan. In dit hoofdstuk van Ezechiël confronteert God het volk met het spreekwoord dat door velen van hen gebruikt wordt:

De vaders eten onrijpe druiven, en de tanden van de kinderen worden stomp
– Ezechiël 18:2 (HSV)

Wat ziet God gebeuren? Hij ziet dat de Israëlieten alles maar afschuiven op hun voorouders. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag in het heden. Hierdoor komt er geen verandering in hun situatie.

Slachtofferrol

Wat God de Israëlieten ziet doen is zich gedragen als ‘slachtoffer’. Ze wijzen daarmee naar hun voorouders. Even twee voorbeelden om het naar jouw dagelijks leven te trekken. Stel je rookt. Je merkt dat dit roken negatief effect heeft op je lichaam en je dagelijks leven. Je zeurt en klaagt erover tegen een vriend. Wanneer die vriend jou vraagt waarom je rookt, vertel je dat je ouders altijd rookten. Je bent opgegroeid in een omgeving waarin roken normaal was. Door de ouders keuze van je ouders om te gaan roken, ben jij ook verslaafd geraakt aan roken.

Ander voorbeeld. Ik hoor iemand in de supermarkt tegen zijn buurman die zijn broccoli afweegt, zeuren over het gebrek aan plastic zakjes. Wanneer die buurman met het milieuprobleem op de proppen komt, ligt het vooral niet aan de plastic zakjes. Het is de schuld van vroeger, weet je wat mensen toen allemaal wel niet deden. Dan kan zo’n plastic zakje echt geen kwaad, hoor.

Geloof mij (de vrouw die ook wel eens plastic zakjes gebruikt): het gaat mij nu niet per se om de voorbeelden, maar om het principe. Neem jij nu verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag? Of wijs je net als de Israëlieten naar je (voor)ouders of je omgeving?

Bekering

God vraagt ons om verantwoordelijkheid te nemen. Hij vraagt ons allen om stil te staan bij jouw eigen leven. Waar kun jij je van bekeren? Welk gedrag moet jij nodig veranderen?

Kom tot inkeer, bega geen misdaden meer, anders brengt jullie schuld je ten val. Breek met het zondige leven dat jullie hebben geleid, en vernieuw je hart en je geest. Dan hoeven jullie niet te sterven, Israëlieten! Want de dood van een mens geeft me geen vreugde-spreekt God, de Heer. Kom tot inkeer en leef!
– Ezechiël 18: 30-31 (NBV)

Er zijn drie stappen van bekering in bovenstaand vers. Ten eerste moet je tot inkeer komen, verantwoordelijkheid nemen voor je fouten en vergeving vragen. Ten tweede moet je actie ondernemen om actief te stoppen met deze weg. Tot slot mag je jouw hart en geest laten vernieuwen. Dan keer je je naar God toe, ben je open over alles en vraag je hem om een nieuwe hartgesteldheid. Waardoor je anders gaat denken en nieuwe verlangens krijgt. In het Nieuwe Testament lees je dat God zijn Heilige Geest heeft gezonden als jouw helper hierbij (check Johannes 14 voor de rol van de Heilige Geest).

Leef!

In de tijd van Ezechiël moet dit ‘leef ‘iets betekenen als ‘een lang en verzadigd leven’ op aarde (Studiebijbel). Door Jezus’ offer hebben wij een uitzicht op een ‘eeuwig lang en verzadigd leven’. Maar daarvoor moeten wij ons wel naar God toekeren en bekeren van onze weg zonder hem. Dit is niet een eenmalig iets, dit is een dagelijkse actie. Wij mensen maken dagelijks fouten, waar wij vergeving voor mogen vragen. Door Jezus kunnen wij het geschenk van God ervaren: ‘het leven’. Zie jij jouw leven ook als een geschenk? Wat is jouw antwoord op Gods oproep: ‘Kom tot inkeer en leef!’?

Aan de slag!

  1. Geef jij jouw (voor)ouders de schuld voor jouw huidige situatie? Welke verantwoordelijkheid kun jij vandaag nemen om invloed/ verandering in jouw situatie te brengen?
  2. Wat betekent voor jou vandaag Gods oproep: ‘Kom tot inkeer en leef’? Bedenk een actie voor vandaag of morgen om aan deze oproep gehoor te geven.

Deel deze overdenking

  1. A schreef:

    Mooi, maar ook confronterend!
    Ik rook, en merk dat het tussen God en mij instaat. Ik probeer te stoppen en val steeds weer terug in oude gewoontes.. echt lastig!!

    • Yael schreef:

      Ik hoop dat je het niet als een aanklacht op het roken hebt gelezen. Het ging niet perse om dit voorbeeld 😉 Maar ik zal bidden dat God je helpt en ondersteund in dit proces van het stoppen. Hij je de juiste mensen om je heen geeft om je te steunen en aan te moedigen om vast te houden aan je keuze. Zegen en liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap