Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

06

feb

Gastblogger

…wie is het mooiste van het land? Hoe komt het toch dat wij als vrouwen hier zo vaak mee bezig zijn? We leven in een tijd waarin alles maakbaar lijkt te zijn. Ons uiterlijk niet uitgezonderd! Rimpels worden opgevuld met botox en voor een mooi achterwerk laat je een bil implantaat plaatsen. (“Oeps, zei ik dat nu hardop?!”). Mocht je daar geen geld voor hebben of het gewoon eng vinden, kun je altijd nog een mooi filtertje over je foto’s gooien. Ik overdrijf natuurlijk nu een beetje, maar toch zit er een kern van waarheid in. Wie bepaalt er eigenlijk wat mooi is? Heb je daar al eens over nagedacht? Wat ik mooi vind, hoeft een ander niet per se ook mooi te vinden. Door steeds jezelf te vergelijken met een ander, doe je tekort aan wie jij bent!

Schoonheid is iets wat veel vrouwen van nature na willen streven. We houden van mooie plaatjes, mooi ingerichte huizen en mooie kleding. Ook ik ben fan van Pinterest en kan echt gelukkig worden van alle mooie dingen die ik dan tegenkom. Is dat verkeerd? Nee absoluut niet. Je mag genieten van schoonheid en wat mooi is. Jezelf verzorgen en er goed uit willen zien is oké!

Toch kun je af en toe wel een onzeker gevoel krijgen. Dat haar van die ene vriendin zou je ook wel graag willen hebben of die lange benen van die andere vrouw zouden ook fijn zijn. Op zich is zo’n gedachte nog niet eens een groot ‘probleem’, maar wat er vaak gebeurt is dat je jezelf helemaal de grond in praat of denkt. Tegenover iets moois van de ander, staat dan iets wat jij niet zo mooi vindt aan jezelf. Hoe gaaf zou het zijn als we de ander mooi kunnen vinden zonder dat we onszelf dan minder gaan voelen. Niets geen vergelijkingen, maar oprecht die ander mooi vinden en tegelijkertijd helemaal oké zijn over wie jij bent! Dat is ook hoe God het bedoeld heeft en hoe Hij jou ziet!

In Psalm 139:13-18 staat het volgende:

13 U heeft mij gemaakt,
mij in de buik van mijn moeder gevormd.
14 Ik prijs U, want het is een wonder
hoe U mij heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.
15 U zag me al toen U mij daar in het donker vormde,
waar nog niemand anders mij zag.
16 U zag me al toen ik nog helemaal geen vorm had.
Al mijn dagen stonden al in uw boek
toen ik nog niet één dag daarvan had geleefd.
17 Wat heeft U prachtige gedachten, God!
En zo ontelbaar!
18 Ze zijn zo ontelbaar als het zand.
Telkens als ik wakker word,
denk ik aan U.

Hoe ontzettend TOF is dit! Ik hou van de Bijbel. God draait er niet om heen hoe Hij jou ziet. Alles wat God heeft gemaakt, is bijzonder. Jij bent bijzonder, alleen al omdat God jou gemaakt heeft.

In de Study Bible staat in Psalm 139:14 het volgende:

I will give thanks to You, for I am fearfully and wonderfully made; Wonderful are Your works, and my soul knows it very well.

Fearfully komt van het Hebreeuwse woord ‘yare’ wat geweldige daden betekent. Wonderfully komt van het Hebreeuwse woord ‘palah’ wat afzonderen/te scheiden/onderscheiden betekent.

Het is een geweldige daad van God geweest om jou te scheppen! En dat niet alleen; Hij heeft je bedoeld om anders te zijn dan de ander. Hij heeft je apart gezet met een doel. Dus het vergelijken met een ander heeft geen zin. Het enige waar jij je op hoeft te focussen, is hoe God jou ziet. En zijn definitie van mooi is totaal anders dan die van ons als mensen.

Ik geloof dat schoonheid vanbinnen aan de buitenkant te zien is. Mensen die mooi zijn vanbinnen en Gods liefde aanvaren, stralen dat uit en zijn aantrekkelijk! Mensen willen bij hen in de buurt zijn. Ik wil graag bij vrouwen in de buurt zijn die oké zijn met zichzelf en een ander niet als rivaal zien. Laten we elkaar helpen en bemoedigen om vrouwen te zijn die kunnen zeggen “Ik ben mooi en bijzonder gemaakt door God en mijn ziel weet dat ook!”

… and my soul knows it very well…

Aan de slag!

Ik ben geraakt door een filmpje wat ik tegenkwam op Youtube ‘We choose beautiful’. Het laat een sociaal experiment zien waarbij mensen (ja ook mannen) de vraag krijgen wat zij als mooi zien en of ze zichzelf mooi vinden.

Ik wil je aanmoedigen om het filmpje te kijken en ook de twee vragen eens eerlijk voor jezelf te beantwoorden:

 1. Wat vind jij mooi?
 2. Vind jij jezelf mooi? Als het antwoord op deze vraag “nee” is, is mijn gebed dat Psalm 139:13-18 werkelijkheid mag worden voor JOU!

God vindt jou mooi en ik vind jou ook mooi! Dat kan ik zeggen zonder dat ik je ontmoet heb of ken. Als God jou ‘fearfully’ en ‘wonderfully’ heeft gemaakt dan kan het niet anders zijn dan dat jij mooi bent!

 Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfsters Esther. Esther geniet van de vrijheid die God geeft en ze ziet het leven als een groot avontuur samen met Hem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je Esther hoort lachen. Samen met haar man biedt ze een thuis voor pleegkids. Ze lacht van chocola, muziek, verse bloemen, kaartjes schrijven en gelukkige mensen. Esther vindt een autorit dé perfecte uitkomst voor een last minute nagellaksessie.

Deel deze overdenking

 1. Renée schreef:

  Prachtig, bedankt Esther!?

 2. Rebecca schreef:

  Zo mooi! Bedankt voor dit prachtige stukje en het filmpje. Goed om er steeds weer bij bepaald te worden dat het goed is zoals God ons gemaakt heeft, punt! Wat maken we het onszelf toch vaak moeilijk…het raakt me diep!
  Bedankt voor dit mooie begin van deze nieuwe week!

 3. Goedemorgen Esther

  Wat ik mooi vind is deze blog van jou
  Daar laat jij zien hoe mooi God jou heeft gemaakt
  Jouw hart is gericht op Jezus liefde
  Wij vrouwen zouden ons meer moeten beseffen hoe blij God is met ons is
  Ik zelf was 40 toen iemand mij vertelde dat ik een parel in Gods Hand ben geliefd kostbaar mooi gemaakt
  Ik maakte kleibeeldjes met parel en gaf het weg aan vrouwen .
  Door alles wat je mee maakt dan kan je zelfbeeld beschadigd zijn

  En daar ging mijn ziekte ook een rol bij spelen
  Over 5 dagen word ik 51 jaar en kan oprecht zeggen dank U Heer dat U mij mooi hebt gemaakt
  Aan alle vrouwen zeg ik jij bent de parel die God op het oog heeft
  God is blij met jou twijfel niet doe jezelf niet te kort want dat doet God verdriet .
  Schoonheid zit van binnen en gaat stralen naar buiten in wie je bent kostbaar om dat te ervaren elke dan opnieuw

 4. Een ingeving die Jezus mij liet zien
  Vier je geboortedag opnieuw Jezus heeft jou in de moederschoot geweven
  en zag dat het zeer goed was wat Hij had geschapen
  Hij was verblijd over Zijn kind en zo mogen wij elke dag vieren
  En elk jaar die ons is gegeven mogen wij verblijd zijn dat wij leven
  Spiegeltje aan de wand ; zie jezelf zoals Jezus jou ziet ………………..zo mooi ben jij ……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap