Sneeuwwitje: hoe het mooiste meisje van het land ons leert om ook de mooiste te worden!

27

dec

Esmeralda van Dijke

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is het mooiste van het hele land?’ en de spiegel antwoordde: ‘Oh, koningin, u bent heel mooi, maar Sneeuwwitje is nog duizendmaal mooier!’ De koningin werd zo jaloers dat het haar grootste prioriteit werd om Sneeuwwitje uit de weg te ruimen. De schoonheid van Sneeuwwitje mocht niet langer gezien worden. Wat denk jij van schoonheid? Zou je ook graag zo mooi willen zijn als Sneeuwwitje? Als ik eerlijk ben, lijkt me dat fantastisch.

In het Engels wordt in plaats van ‘mooiste’ het woord fairest gebruikt. Fairest betekent puur, schoon en onschuldig. Sneeuwwitje was een jonge vrouw die zo puur en onschuldig was dat ze de ‘mooiste’ was. Ze werd vrienden met de dieren, had anderen lief en ging stralend door het leven. Ik bewonder Sneeuwwitje, wat zou het mooi zijn om ook zo fair door het leven te gaan. Het leek me onmogelijk, tot iemand me bewust maakte van wat de Heere ons verteld in het boek Galaten.

Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing. Tegen zulke dingen heeft de wet van Mozes niets. De mensen die van Christus zijn, hebben hun ‘ik’ met alles wat daarbij hoort gekruisigd. (Galaten 5:22-24, BasisBijbel)

Wauw! Besef je je wat hier geschreven staat? God, onze Heer Jezus, geeft ons hier een bemoediging en handreiking om mooie mensen te worden! Fair: puur, onschuldig en liefdevol. De Geest laat ons negen vruchten zien waarin we kunnen groeien, bloeien en stralen. Om het praktischer te maken kan je deze vruchten onderverdelen in drie groepen:

1) De relatie met elkaar: liefde, blijdschap en vrede
In liefde met je naaste omgaan zal je blijdschap geven, en blijdschap zal je sneller vrede geven, omdat je tevreden en verblijd kunt zijn.

2) De relatie met God: geduld, vriendelijkheid en goedheid
Geduld hebben is een uitdaging voor de meeste mensen, je krijgt nu eenmaal niet alles waar je naar verlangt en soms moet je wachten. Vriendelijkheid en goedheid kunnen je helpen om geduld te krijgen en zo je relatie met God versterken.

3) In harmonie met jezelf: geloof, hulpvaardigheid en zelfbeheersing
In harmonie komen met jezelf, God en je omgeving. Dit zal je sterker maken om je geloof vast te houden, hulp aan te bieden aan anderen en jezelf te beheersen bij verleidingen en tijdens stormen.

Alle vruchten van de Geest staan met elkaar in verbinding en wanneer je groeit, zal je in alle vruchten groeien. God geeft ons zelfs nog een belofte mee:

Laat je dus leiden door Gods Geest. Dan zal je ook door de Geest op het rechte pad blijven. (Galaten 5:25, BasisBijbel)

God belooft ons dat het goed af zal lopen, dat Hij met ons is en dat de vruchten van de Geest tot bloei zullen komen als we de Geest liefhebben. Sneeuwwitje was de mooiste van allemaal, ik hoop dat dit stuk je bemoedigt om ook de mooiste te zijn voor de Koning. Sprookjes eindigen vaak met: ‘en ze leefde nog lang en gelukkig.’. In ons eentje zullen we geen lang en gelukkig leven leiden, maar samen met Jezus mogen we zeker zijn van een gelukkig leven tot in de eeuwigheid!

Aan de slag!

Waar wil jij in groeien? Welke vruchten kunnen wel een boost gebruiken? Kerst is weer voorbij, liefde voor alle mensen en vrede op aarde klinken fantastisch, maar ga er eens actief mee aan de slag! Bemoedig elkaar, vraag Jezus of Hij je de liefde wil geven om te groeien en zie de wereld om je heen veranderen tot een waar sprookje!

Laat je inspireren door deze mooie song van de Newsboys!

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Wat een mooie blog! De mooiste zijn voor de Koning!! En dat uitstralen naar je omgeving!!
    Met het vooruitzicht op een lang en gelukkig, eeuwig leven! Geweldig!!
    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap