Interview met inspirerende vrouw // Eline Hoogenboom

27

dec

Anne-Saar Kunz

Als jong meisje wilde ze graag dokter worden. Nu is ze vooral bekend als oprichtster van Huis van Belle. Eline Hoogenboom; een enthousiaste, jonge vrouw met een hart voor God. Naast Huis van Belle coacht ze andere ondernemers en is ze altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Stappen zetten en ervoor gaan. Het is iets wat Eline van jongs af aan al doet. “Vanuit huis kreeg ik mee dat je met daadkracht en lef ver komt. En dat je sommige dingen maar gewoon moet proberen. Dat heb ik ook met Huis van Belle gedaan. Het was niet direct mijn meisjesdroom, maar het is wel iets wat in mij leefde. Vroeger wilde ik graag dokter worden. Ik keek op vrije avonden het liefst naar Dokter Quinn. Zij was voor mij mijn rolmodel. Naast mijn liefde voor ziekenhuisseries schreef ik ook graag.” Uiteindelijk koos Eline voor de journalistiek. “Tijdens mijn studie groeide de liefde voor tijdschriften. Als snel wist ik – als ik ooit een tijdschrift begin, dan is het voor jonge meiden. Ik ben zelf enig meisje. In mijn puberteit heb ik een plek gemist waar ik terecht kon met mijn vragen. Natuurlijk had ik wel vriendinnen met wie ik dingen deelde, maar echt antwoorden op mijn vragen kreeg ik niet.

Toen ik na mijn afstuderen bij Youth for Christ in Utrecht ging werken en ik een meidenhuis oprichtte, werd mijn gevoel bevestigd. In de praktijk zag ik jonge meiden behoefte hebben aan een rolmodel. En als ik door mijn leven te delen een voorbeeld kan zijn voor jonge meiden dan maakt mij dat gelukkig.’’

Levensles

De belangrijkste levensles die Eline meeneemt vanuit huis is dat het leven niet altijd over rozen hoeft te gaan. “De diepte van het leven, de moeilijke momenten maakt het leven minder oppervlakkig en zorgt voor verbinding met anderen en God. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 17 jaar was. Dat heeft mij echt gevormd. Tegelijkertijd zie ik dat moeilijke dingen in mijn leven hebben bijgedragen aan wie ik nu ben. Ik ben er bovenop gekomen, en daar ben ik dankbaar voor. Aan de andere kant blijven er littekens, niet alles herstelt altijd. Ik geloof ook niet dat dat hoeft. Jezus’ littekens zaten er ook nog toen hij opgestaan was uit de dood. Zo herkenden de discipelen hem. Ik vind dat zo’n troostrijk beeld.” Eline gelooft dat tegenslagen bij het leven horen. In haar eigen leven heeft ze gezien dat God – ook tijdens moeilijke momenten – er bij is. Wanneer ze terugkijkt was dat niet direct. “Later besefte ik pas dat Hij aanwezig was. Eerst heb ik vaak aan God gevraagd waar Hij eigenlijk was. Het was soms zo lang zo stil. Op een gegeven moment ben ik op zoek gegaan naar God. Op dat moment was het voor mij een hele donkere periode. Toen ik zo diep zat, wist ik dat er ergens een lichtpuntje moest zijn. Dat lichtpuntje was God. Ik moest het bij Hem zoeken. Daarnaast begon ik aan mijzelf te werken met hulp. Ik geloof dat dat samen gaat.’’

God als Vader

Wat Eline van de donkere periode vooral heeft geleerd, is dat ze haar identiteit kan vinden in God. “Ik zocht altijd naar bevestiging. Tot ik op een gegeven moment in Psalm 139 iets prachtigs vond. God is al bij mij vanaf het begin. Ondanks dat er misschien donkere dalen zijn geweest, Hij was erbij. Dat was de basis voor mijn herstel.’’ Nu ziet Eline God als haar Vader. “Ik begin en eindig de dag met God. Als ik naar mijn werk ga, gebruik ik op de eerste snelweg de app ‘Bidden onderweg’ en vraag Hem voor die dag om wijsheid en rust. En eigenlijk praat ik verder de hele dag met God. Alleen door Hem kan ik echt leven.’’

Dromen

Wanneer Eline vooruit kijkt, ziet ze nog tal van dromen. “Om mij heen zie ik dat twintigers en dertigers worstelen met imperfectie en moeite hebben met de snelheid en keuzes die deze wereld van je vraagt. Ze mogen niet falen van zichzelf. Presteren dat is wat in de huidige maatschappij moet. Ik wil daar iets aan doen. Momenteel schrijf ik een boek over dit onderwerp, omdat het me enorm bezighoudt.* Zelf geloof ik in de kracht van kwetsbaarheid. Deel je verhaal, en leer van de ander; het maakt het leven zoveel dieper.’’ Dat is iets wat Eline graag ook mee geeft aan jou als lezer. Omarm je imperfectie. “Tegen deze generatie is veel gezegd dat je waardevol en geliefd bent. Dat vind ik hele mooie woorden, maar ik merk dat vrouwen zich soms helemaal niet zo voelen en gebukt gaan onder schuldgevoel en zich juist waardeloos voelen. Je bent zeker waardevol, maar accepteer dat je ook niet perfect bent. Dat er dingen zijn in het leven die tegen zitten. Dat je niet altijd zo hard hoeft te rennen als de maatschappij van je vraagt.

Durf stil te staan, en heb oog voor Gods trouw in je leven. Juist in de imperfecte dingen in je leven kan je iets ontdekken van Hem.

Foto: Nienke van Denderen Fotografie

*Het boek verschijnt eind april. Volg Eline op Instagram om het proces te volgen: @elinehoogenboom

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap