Is het wachten al voorbij? – Uitkijken naar Jezus’ komst

26

dec

Hadassa

Het zit er weer op! Vier weken lang hebben we uitgekeken naar kerst. Naar de komst van de Messias. Nu is het voorbij. Lekker wel, vind je ook niet? Ik vind dat in ieder geval het fijne aan advent. Dat je weet waar je naar uitkijkt. Dat je er maar een maand op hoeft te wachten. Dat het wachten daarna weer voorbij is. Maar helaas, het wachten is nog niet voorbij. We wachten nog steeds op Jezus’ komst. Al zo’n 2000 jaar ondertussen. Zonder precies te weten waar we op wachten en wanneer het nu precies gaat gebeuren. Het is zeker dat zijn komst is beloofd en dat het steeds dichterbij komt ook. Maar wanneer gaat het toch gebeuren, vraag ik me dan af? Is het wachten al voorbij?

// Leestip: 1 Thessalonicenzen 4:13-17, Openbaring 1:7 //

De mensen in Tessalonica waren ook erg met dit onderwerp bezig. Ze maakten zich druk over de wederkomst van Jezus en vooral: wat gaat er gebeuren met de doden? Zullen zij wel aanwezig zijn bij zijn terugkomst? Paulus wijdt een heel gedeelte van zijn brief aan dit onderwerp. Hij vertelt de mensen in Tessalonica meer over wat er zal gebeuren:

Op een bepaald moment zal één van de belangrijkste engelen roepen dat de Heer eraan komt. Hij zal op de trompet blazen en de Heer zal uit de hemel naar de aarde komen. De mensen die in Christus geloofden toen ze stierven, zullen dan het eerst uit de dood opstaan. Daarna zullen wij die nog leven en nog hier zijn, samen met hen op de wolken worden meegenomen. Dan zullen we de Heer in de lucht ontmoeten. Dan zullen we voor altijd bij de Heer zijn.
(1 Tessalonicenzen 4:16-17, BasisBijbel)

Paulus stelt de christenen in Tessalonica gerust. Het moment zal komen dat de Heer terugkomt naar de aarde. Zowel wij, als degenen die al gestorven zijn, zullen Hem ontmoeten. Dan zullen we voor altijd bij Hem zijn.

Ondertussen roept hij de christenen op om Hem nu al te verwachten. Eerder vandaag dan morgen. Paulus heeft het niet over iets wat in de verre toekomst lijkt te gebeuren. Hij heeft het namelijk over ‘wij’. Het lijkt wel alsof hij verwacht dat Jezus ieder moment terug zal komen, alsof hij verwacht het zelf mee te maken.

Zo spreekt hij ook tegen de christenen. Dat ze Jezus moeten verwachten, alsof Hij morgen terugkomt. Dat ze er klaar voor moeten zijn. Hij legt hen meteen uit hoe ze dat kunnen doen:

Maar wij horen bij de dag. Daarom moeten wij nuchter zijn. Ons geloof en onze liefde zijn ons harnas. Onze zekerheid over onze redding is de helm op ons hoofd. Als we dat harnas aantrekken en die helm opzetten, zullen die onze bescherming zijn.
(1 Tessalonicenzen 5:8, BasisBijbel)

Paulus draagt de christenen op Jezus elk moment te verwachten door zich voor te bereiden op zijn komst. Door er alvast naar te gaan leven. Door met elkaar als gemeente om te gaan alsof Hij er al is! Paulus leert hen dat ze moeten leven uit wat hen beloofd is. Daar moeten ze zich op richten. Daar moeten ze zich mee kleden. Zo zullen ze er klaar voor zijn als Jezus plotseling en onverwachts komt.

Wij weten ondertussen dat Jezus niet tijdens hun leven terug is gekomen en we hebben geen idee of dit tijdens ons leven wel gaat gebeuren. Toch hebben Paulus’ woorden ons nog net zoveel te zeggen als toen: Verwacht Jezus! Het is beloofd. De dag zal komen, juist als je het niet verwacht. Verwacht Hem daarom elk moment. Zorg dat je er klaar voor bent door de manier waarop je leeft. Leef alsof Hij er al is. Ga zo met elkaar om. Zo kun je Hem verwachten!

Aan de slag!

Lees het gedeelte nog eens vanaf 1 Tessalonicenzen 4:13-5:11.
Denk vervolgens na over de volgende vragen:

-Hoe kun jij leven alsof Jezus elk moment terug zal komen?

-Hoe kun je met je manier van leven Jezus verwachten?

Bedenk één concreet punt dat je hieruit mee wilt nemen.

Deel deze overdenking

  1. lindy schreef:

    Mooi geschreven! Een stuk dat wereldwijd van toepassing is ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap