Sneeuwwit

10

aug

Annika

Mijn vriend en ik zijn flink aan het klussen in ons huis. Het huis is namelijk meer dan 30 jaar oud en heeft in die jaren wel het een en ander meegemaakt, iets wat goed te zien was toen we het anderhalf jaar geleden kochten. Met name de deuren waren ons een doorn in het oog. Helemaal vergeeld, deuken erin, de metalen deurposten waren op sommige plekken een beetje aan het roesten… Niet gek, na zoveel jaar intensief gebruik, maar ze waren absoluut aan een opknapbeurt toe! Maar zo’n oude deur opknappen, hoe doe je dat eigenlijk? En wat heeft dat te maken met een overdenking op Zij Lacht?

Tijdens het opknappen van de deuren moest ik denken aan de volgende tekst uit de Bijbel:

“Kom, laat Mij over jullie rechtspreken, zegt de Heer. Jullie daden zijn zo rood als bloed. Toch zullen ze zo wit worden als witte wol, als sneeuw.”
(Jesaja 1:18, BasisBijbel)

God richtte deze woorden door de profeet Jesaja aan het volk Israël, wat op dat moment totaal zijn eigen gang ging en zich weinig aantrok van God, terwijl ze wel offers bleven brengen in de tempel. Schijnheilig eigenlijk, en God spreekt in deze tekst zijn afkeuring uit over hun daden. Maar voegt daar direct aan toe dat Hij zijn volk net zo wit als sneeuw wil wassen, als ze Hem laten rechtspreken.

Over mensen en deuren…

Die deuren waren behoorlijk vergeeld, het was verkleuring en viezigheid die er met een doekje en emmertje sop niet meer afging. We hadden deze deuren weg kunnen gooien en nieuwe deuren kunnen kopen, maar eigenlijk vond ik dat zonde. Ik wilde deze deuren een nieuw leven geven door ze op te gaan knappen. En wat was het bijzonder om te zien, hoeveel verschil zo’n likje verf maakt. De deuren leken voorheen wel wit, zij het dan verkleurd. Maar toen ik er echt witte verf op smeerde, zag ik ineens hoe vies en geel de oude kleur was!

God maakt ons wit

Net zoals de deuren in ons huis, zijn wij mensen ‘verkleurd’ en vies geworden door alles wat we hebben meegemaakt. Net als het volk Israel in de tijd van Jesaja, zijn we niet zonder zonde. Alle verkeerde keuzes die we hebben gemaakt, alle rotte dingen die in ons leven zijn gebeurd hebben ervoor gezorgd dat wij niet meer helder wit zijn. Net zoals de deuren die ik aan het opknappen ben.

Maar God zegt in Jesaja dat Hij zijn volk witter dan witte wol wil maken, net zo wit als sneeuw. Ik weet niet of je weleens in de bouwmarkt voor het schap met witte verf hebt gestaan, maar ik kan je vertellen dat er een heleboel verschillende tinten witte verf worden verkocht. Ik zal jullie de details besparen, dat komt wel als je zelf een keer een huis wilt gaan verbouwen, maar een van de meest witte kleuren die te koop is, is ‘sneeuwwit’.

Van dat wit waar je ogen pijn van gaan doen, als je ernaar kijkt.

God wil ons witter maken dan witte wol, Hij belooft ons witter te maken dan sneeuw, als wij Hem laten rechtspreken. Als God onze Rechter mag zijn, wil Hij ons wit maken.

Kleur van zuiverheid

Wit wordt op veel plekken in de Bijbel geassocieerd met reinheid, zuiverheid. Dat God zegt dat Hij ons net zo wit als sneeuw wil maken, zegt dan ook eigenlijk dat Hij ons wil reinigen. Reinigen van alles wat ons verkleurd en vergeeld heeft, reinigen van alle fouten en verkeerde keuzes die we gemaakt hebben. Zodat we schoon en zuiver wit voor Hem kunnen komen. Vrij van alle fouten en verkeerde keuzes die we gemaakt hebben, vrij van alles wat ons verkleurd heeft.

Aan de slag!

Het project met de deuren in ons huis is uiteindelijk geslaagd: met nieuwe deurklinken en al, maken ze ons huis weer helemaal af. Ik geniet ervan als ik ernaar kijk, het is een hele verbetering ten opzichte van die gele deuren die het waren.

Mag God jou, net als de deuren in ons huis, wit maken? Ik geloof dat Hij ervan geniet om je te bevrijden van alles wat je verkleurd en getekend heeft, om je zo tot zijn sneeuwwitte dochter te maken! Als je wilt, kun je daarvoor bidden. Vraag God of Hij jou sneeuwwit en zuiver wil maken.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap