Wat de Bijbel zegt over vakantie

11

aug

Belinda Bos

Yes! Weken naar uitgekeken! Op vakantie! Spaanse zon, aan het strand in Zoutelande, of toch op de camping in Frankrijk? Of blijf je lekker thuis? Heel veel plezier alvast, geniet ervan! Tot rust komen, tijd voor elkaar hebben en alles even lekker de boel laten. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over vakantie? Nou, helemaal niets dus! Vakantie bestond toentertijd tenslotte nog niet. Maar de Bijbel zegt wel iets over rust houden. En veel ook! Lees mee, misschien vind je hierin nog wat tips voor tijdens je vakantie 😉

Rust wát uit

“Ook zag ik dat het harde werken en zwoegen van de mensen alleen maar anderen jaloers maakt. Ook dat is maar lucht en iets teleurstellends. Het is wel waar dat je een dwaas bent als je je armen over elkaar slaat en niets doet, want dan verhonger je door je eigen luiheid. Maar toch is een beetje rust beter dan veel gezwoeg en veel teleurstellingen.”
(Prediker 4:4-6, BasisBijbel)

Niets doen is ook niet echt wat. Alleen maar luieren en achterover hangen. Maar altijd aan het werk zijn, daar worden volgens Prediker anderen alleen maar jaloers van. Het is alleen maar lucht en iets teleurstellends. Oftewel: het brengt je niets, het maakt je niet gelukkig! Een beetje rust kan absoluut geen kwaad. Dat vertelde Jezus ook aan zijn volgelingen:

“De twaalf leerlingen kwamen weer bij Jezus terug. Ze vertelden Hem alles wat ze hadden
gedaan en gezegd. Hij zei tegen hen: ‘Kom met Mij mee naar een eenzame plek en rust een beetje uit’.”
(Markus 6:31, BasisBijbel)

Jezus en de discipelen zijn druk geweest met preken, onderwijzen, werken. Er is nog genoeg werk te doen, maar Jezus vertelt hen: ‘Rust een beetje uit’. Hij stuurt ze niet op vakantie of iets dergelijks. Nee, Hij neemt ze mee naar een rustige plek om even tot rust te komen en nieuwe kracht op te doen. Opvallend is dat Jezus zegt: rust wat uit. Oftewel: rust met mate. Altijd vakantie vieren is ook niet goed. De gewone taken moeten straks ook weer gewoon worden opgepakt. De rust is vooral bedoeld om daarna weer met nieuwe energie en kracht aan de gang te kunnen. Rusten om toegerust te worden, voor de taak die God je heeft gegeven.

Je mág rusten en ervan genieten!   

Er is absoluut niets mis met hard werken. Maar er is ook zeker niets mis met een beetje rust. Geniet ervan! Zoals we net in het voorbeeld al zagen met Jezus, gééft Hij je ook die rust. Hij gunt het je van harte en weet dat jij en ik het allemaal nodig hebben. Jezus rustte zelf tenslotte ook weleens uit. En God ook, daaraan hebben wij de zondag als rustdag te danken. Prediker schrijft ook over het genieten (tijdens je vakantie):

“Geniet dus maar van je eten en drinken en wees vrolijk. Want dan doe je wat God heeft bedoeld. Trek mooie kleren aan en verzorg je goed. Geniet van het leven, samen met de vrouw van wie je houdt. Geniet alle dagen van het zinloze leven dat God je heeft gegeven onder de zon. Want dat is je enige beloning voor al je gezwoeg onder de zon.”
(Prediker 9:7-9, BasisBijbel)

Lekkere paella, een dagje in je hangmat, genieten van je gezin en de rust. Iets compleet zinloos. Doe het! God heeft het je gegeven, het is je beloning voor je harde werken! Geniet ervan!

En als je geen rust kunt vinden?

Ben je misschien over je grenzen gegaan, of voel je teveel druk van binnen of buitenaf? Is de rust ver te zoeken? Ook dan is Hij er voor je.

Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van  je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je’.”
(Matteüs 11:28-30, BasisBijbel)

God kent jou van binnen en van buiten. Hij weet het als je geen rust kunt vinden en waarom. Je mag Hem om hulp vragen om dat wel te vinden, bij Hem! Dus ook op vakantie: neem Hem mee, dan vind je pas echt rust.

Aan de slag!

De vakantie: het vliegt zo weer voorbij. Hoe ga jij echt tot rust komen in je vakantie? En hoe ga jij ervan genieten? Maak eens een lijstje met dingen waar je echt naar uitkijkt en van gaat genieten en een lijstje met dingen waar je van gaat uitrusten. Misschien is dit wel hetzelfde lijstje. Zo haal je nog meer uit je vakantie: rust en genot, precies datgene wat God ook jou gunt!

Een hele fijne vakantie gewenst!

Deel deze overdenking

  1. Nel schreef:

    Zo is het maar net Jezus zegt ook tegen Martha doet ze moet kijken naar Maria
    Dus geniet van je vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap