Serious business?!

23

sep

Hadassa

Een tijdje geleden had ik met een atheïstische jongen een gesprek over God. Hij vertelde me dat hij sinds een half jaar een vriendin heeft, die christen is. Zelf is hij niet-gelovig opgevoed. Door haar kwam hij voor het eerst in aanraking met iemand die gelooft in God. Dat vond hij wel interessant. En mooi ook. ‘Ik zou graag in een hemel of in God geloven’, zei hij. ‘Wie wil er nou niet naar de hemel? Het geloof is belangrijk voor mijn vriendin en dat vind ik prima. Maar geloven is niets voor mij.’ Ik knikte, zonder iets terug te zeggen. Wat kon ik daar nou tegenin brengen? Wat kon ik daar nou op zeggen, als dat de manier is waarop hij het ziet?


Toen ik later over zijn antwoord nadacht, begreep ik er eigenlijk helemaal niets van. Hoe kan hij het prima vinden dat geloven zoveel voor mijn vriendin betekent en het tegelijkertijd prima vinden dat het voor hem niets betekent? Dat kan toch eigenlijk niet allebei naast elkaar staan? Het moet toch óf belangrijk zijn, óf niet? Het moet toch óf waar zijn, óf niet? Het kan toch niet half waar zijn? Of een beetje waar?

Als er niets waar is van het christelijk geloof, kan hij er inderdaad maar beter niet in geloven. Dan heeft geloven helemaal geen zin. Dan heeft het ook geen zin dat zijn vriendin blijft geloven. Waarom zou je dan geloven in een denkbeeldige Vriend die er altijd is, als die niet bestaat? Of in sprookjes over de toekomst, die toch nooit uit zullen komen? Je kunt dan maar beter niet geloven en nuchter blijven. Je kunt dan maar beter je tijd ergens anders aan besteden.

Maar stel dat het wél waar is. Stel dat God wel bestaat. Dat de hemel wel in de toekomst gepland staat. Dan ligt het opeens heel anders. Dan is het opeens serious business. Dan zul je er, hoe dan ook, iets mee moeten. Het is het óf wel, óf niet. Het is alles of niets.

C.S. Lewis was iemand die hier ook over nadacht. Hij zei er het volgende over:

“Het christelijk geloof is een bewering die -als ze onwaar is- onbelangrijk is, en -als ze waar is- oneindig belangrijk. Het enige wat ze niet kan zijn, is een beetje belangrijk.”

Onbelangrijk of oneindig belangrijk. Dat zijn de opties. Een beetje belangrijk bestaat niet. Er is geen middenweg. Je kunt Jezus niet een beetje belangrijk vinden. Je kunt wat Hij zei niet een beetje waar vinden. Je moet dus een keus maken tussen de twee opties. Geloven is geen activiteit die je er soms even bij pakt en dan weer even weglegt. Het is niet iets wat je alleen doet als je er tijd voor hebt of als het jou uitkomt. Het is het of helemaal, of helemaal niet.

Jezus dacht er ook zo over. Hij was er heel duidelijk over tegen zijn leerlingen. In Mattheüs 16:24-25 staat er:

Toen zei Jezus tegen zijn leerlingen: “Als je bij Mij wil horen, moet je stoppen met voor jezelf te leven. Je moet het kruis opnemen en Mij volgen. Want als je je leven voor jezelf wil houden, zul je het juist verliezen. Maar als je je leven opgeeft voor Mij, zul je het juist redden.”

Als je ervoor kiest om Jezus te geloven, dan houdt het daarbij niet op. Als je ervoor kiest om bij Hem te horen, dan heeft dat consequenties. Je kunt dan niet meer voor jezelf leven. Je zult je eigen leven, plannen en verlangens ervoor op moeten geven. Je zult jezelf ervoor op moeten geven. Dat vraagt Jezus van je. Niet half of een beetje. Maar jezelf, helemaal. Dat is niet niks! Toch is Hij de enige die dat kan vragen van je. Waarom? Omdat Hij dit zelf eerst heeft gedaan. Hij heeft als eerste zijn kruis op zich genomen, zichzelf verloochend en zijn leven verloren. Hij heeft zichzelf volledig opgegeven. Voor jou. Nu vraagt Hij aan jou om hetzelfde te doen voor Hem.

Is geloven in Jezus onbelangrijk of oneindig belangrijk? Dat is de vraag waar je op zult moeten antwoorden. De keuze is aan jou. Je gaat het in dit leven nooit 100% zeker weten. Beide opties niet. Je zult voor één moeten kiezen. Het is geen makkelijke keuze. Want waar je ook voor kiest, het heeft gevolgen voor de rest van je leven. Het heeft invloed. Op wie je bent. Op wat je doet. Op hoe je denkt. Onbelangrijk of oneindig belangrijk. Waar kies jij voor?

Aan de slag!

Denk na over de volgende vragen:

1. Heb je nog nooit antwoord gegeven op de laatste vraag? Dan wil ik je uitdagen dat nu te doen. Waar kies je voor?

2. Heb je wél al eens de keuze gemaakt om te geloven in Jezus? Dan wil ik je uitdagen om de tekst hierboven nog eens te lezen. Wat betekent het voor jou om je leven op te geven en Jezus te volgen?

Deel deze overdenking

 1. Trudy schreef:

  Wauw. Heel mooi.
  Deze ga ik nog een paar keer overleden! Misschien dat ik dan niet stil val maar een overweldigend antwoord terug heb!

 2. Trudy schreef:

  O nee 🙈 autocorrect 😳

 3. Kim schreef:

  Dankjewel Hadassa! Voor deze zo waardevolle blog :’) <3 Het gaat om de belangrijkste keuze in ons gehele leven… Ik bid en wens een ieder hier Gods rijkste zegen bij toe. <3

 4. Liza de Jonge schreef:

  Prachtig, Hadassa! Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap