Je bent geroepen om Gods liefde te verspreiden

22

sep

Stefanie

Onze huidige maatschappij is ontzettend ik-gericht. Bij veel mensen staan hun eigen belangen voorop. Je moet jezelf op de eerste plek zetten, de rest komt daarna wel. Hoe gemakkelijk is het om je terug te trekken van wat er om je heen gebeurt. Lekker veilig in je eigen cocon, afgesloten van je omgeving. Het gevoel van eenzaamheid neemt toe. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij jonge mensen. Hoe leven wij als christenen in deze individualistische maatschappij? Gaan we mee met de mensenmassa of nemen we een voorbeeld aan Jezus? Hij kwam om te dienen. Hij heeft ons een voorbeeld gegeven en roept ons op om te worden zoals Hij. Door Jezus na te volgen kunnen we Gods liefde verspreiden.

Paulus schrijft in een van zijn brieven aan de Fillipenzen dat zij een voorbeeld moeten nemen aan Jezus: ‘Let niet alleen op wat goed is voor jezelf. Let ook op wat goed is voor een ander. Wees net zo [bescheiden] als Jezus Christus was.’ Jezus zette zichzelf nooit op de eerste plaats. God roept ons op om zorg te dragen voor elkaar, om elkaar lief te hebben, te helpen en te steunen.

Het gevolg van de ik-gerichte instelling in onze huidige maatschappij is dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Iedereen leeft op z’n eigen eilandje en er wordt steeds minder naar elkaar omgekeken. Laatst zag ik bij een tv-programma een man die al dertig jaar als straatveger werkte. Elke dag loopt hij dezelfde ronde en zorgt hij ervoor dat de straten van Londen schoon en netjes zijn. Dagelijks lopen er tientallen, misschien wel honderden, mensen voorbij. En geen één van hen zegt hem gedag. De man vertelde dat hij, toen hij net was begonnen als straatveger, de voorbijgangers nog wel eens groette. Maar op een gegeven moment is hij daarmee gestopt, omdat hij merkte dat iedereen hem negeerde. Niemand kijkt naar hem om, niemand zegt hem gedag of uit waardering voor het werk dat deze man doet. En toch doet hij elke dag trouw zijn werk, door weer en wind.

Dit verhaal raakte mij. Hoe kan het toch dat wij mensen zo langs elkaar heen leven? Dat we zo op bepaalde mensen neer kunnen kijken en ze nog geen blik waardig gunnen? En ik ben me er heel goed van bewust dat ik hier zelf ook aan meedoe. Soms heb ik gewoon even geen energie of zin om met andere mensen bezig te zijn en heb ik genoeg aan de drukte in mijn eigen leven. Dat heeft me aan het denken gezet. Hoe weinig moeite is het om iemand vriendelijk toe te lachen, om iemand gedag te zeggen en te laten merken dat je diegene ziet? Het kost mij totaal geen moeite, maar het kan zo’n verschil maken voor de ander.

Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend.”
(Filippenzen 4:5a, NBG)

Gods liefde verspreiden

Wij zijn geroepen om Gods liefde te verspreiden. Met woorden, maar ook met daden. Die woorden of daden hoeven echt niet groots te zijn. Een liefdevolle glimlach kan al genoeg zijn. Het lied For the one  van Jenn Johnson is een van mijn favoriete nummers. Je zou kunnen zeggen dat dit mijn dagelijkse gebed en streven is:

Oh, how he loves us.
From the homeless to the famous and in-between.
You formed us, You made us carefully.
‘Cause in the end we’re all Your children.

Help me to love with open arms like You do.
A love that erases all the lines and sees the truth.
Oh that when they look in my eyes, they would see You.
Even in just a smile they would feel the Father’s love.

Aan de slag!

Ik wil je bemoedigen om je te richten op de mensen om je heen. Maak eens een praatje met die alleenstaande oudere uit de kerk. Of groet die zwerver waar bijna iedereen met een boog omheen loopt. Zeg de mensen die je onderweg tegenkomt gedag of geef ze een glimlach. Zoiets kleins kan een groot verschil maken in het leven van een ander. Bid dat je op die manier Gods liefde mag verspreiden.

Bid je met mij mee?

Help me to love with open arms like You do.
A love that erases all the lines and sees the truth.
Oh that when they look in my eyes, they would see You.
Even in just a smile they would feel the Father’s love.

Het lied van Jenn Johnson kun je hier beluisteren als je dat wilt.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel voor deze aanmoediging! Zó kunnen we Jezus zichtbaar maken op aarde!
  Gods Zegen óók voor jou💖

 2. Carola De jong schreef:

  Zo mooi dit 💞

 3. Kim schreef:

  Bedankt voor deze prachtige blog :’) ❤️

 4. Wiedy schreef:

  Mooi Stefanie en gefeliciteerd met je verjaardag. Gods zegen.

 5. chiara schreef:

  Mooi deze blog 😀 , en het klopt echt dat mensen soms te ik gericht zijn en naar een ander kijken of aandacht geven is voor ze moeilijk
  Maar het zijn de kleine dingen die het doen.

 6. Anneke de jong schreef:

  Ik ben zo dankbaar ,Voor deze bemoediging ,en zo mooi lied .Bedankt Stefanie Groet en liefs van mijn Anneke de jong .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap