Samgar: doorbreek verkeerde patronen!

14

mei

Eline Verhaar

“Hoi, ik ben Samgar, één van de rechters uit het boek Richteren. Ik doodde zeshonderd Filistijnen met een ossenstok. Dit heb ik gedaan, omdat ik de opdracht kreeg het volk Israël wakker te schudden en ervoor te zorgen dat hun oude, foute patronen doorbroken werden.” Een aardige binnenkomer! Ik zie hem al zitten rond een kampvuur. Zouden de soldaten het een stoer verhaal vinden, of zouden mensen hem verafschuwen? 

Na hem nu kwam Samgar, zoon van Anath. Hij doodde de Filistijnen, zeshonderd man, met een prikstok voor ossen. Zo verloste ook hij Israël. 
– Richteren 3:31 (HSV)

Dit verhaal speelt zich af net na de ballingschap. De Israëlieten zijn aangekomen in het beloofde Kanaän en worden op de proef gesteld door God. Er wonen verschillende volken in Kanaän en de Israëlieten hebben het zwaar; ze kunnen de ‘verleidingen’ van de andere volken niet aan. Het lukt ze niet om zich aan de wetten van de Heer te houden.  

Inkakken is bijpakken 

De Israëlieten hebben een duidelijke opdracht: het beloofde land veroveren. Maar eenmaal in Kanaän kakken ze een beetje in. We zijn er, denken ze. Maar in werkelijkheid verliezen ze daar de strijd. Ze settelen, trouwen met Kanaänitische vrouwen en, misschien wel het ergste, gaan de afgoden van Kanaän eren. Ik kan me voorstellen hoe God toekeek en baalde. Zijn volk was aan het inkakken… Juist nu ze zo dichtbij waren, zonde! 

Toen ik dit las moest ik denken aan mijn goede voornemens, die maandelijks oppoppen: meer in de Bijbel lezen, gezonder eten, meer sporten… Ik begin vaak enthousiast, maar zwak al snel af. En voordat ik het door heb, ben ik weer terug bij mijn oude, ongezonde gewoontes. Net zoals het volk Israël, weer die ellendige afgoden… 

God schiet te hulp om de patronen te doorbreken 

Het Bijbelboek Richteren wordt ook wel eens Rechters genoemd. Er waren leiders en verlossers voor het volk van God als het de verkeerde kant op ging. Rechters die weer even de boel op kwamen schudden, en het volk herinnerden aan de wetten van de Heer. 

Voor Samgar waren er twee andere rechters, Othniël & Ehud. Zij kwamen, gaven leiding en gingen. Maar keer op keer viel het volk weer in de verleidingen en verkeerde gewoontes. Ik denk dat wij onszelf wel kunnen herkennen in het volk van Israël uit die tijd. Hoe vaak vallen wij in oude patronen?

Samgar en zijn ossenstok 

En daar was dan Samgar, de derde kleine rechter over wie we lezen in Richteren. Hoewel het niet zeker is of Samgar daadwerkelijk in zijn eentje die zeshonderd Filistijnen versloeg met die ossenstok, of dat hij misschien een klein leger aanstuurde, blijft het een uitzonderlijke gebeurtenis. En dat was het voor die tijd ook, anders werd het niet zo genoemd. Samgar gebruikte een eenvoudig werkvoorwerp: een stok met een scherpe punt, waarmee ze de koeien bij elkaar hielden. Een eenvoudig voorwerp voor zo’n grote daad.  

Hierin kan Samgar echt een voorbeeld voor ons zijn. Laat het maar even op je inwerken: we hoeven geen spectaculaire dingen aan te schaffen om een rigoureuze ommekeer te maken. We kunnen ook met een simpele daad veranderen, het verschil maken, een keus maken voor het juiste.  

Aan de slag!  

Denk eens na waar jij nu echt verandering in wil brengen. Denk hierbij, net als Samgar, simpel en hou het klein. Sta eens stil bij welke gewoonte of welke keuze je steeds blijft maken, maar dat eigenlijk niet wil. Vraag God om jou een rechter (denkbeeldig) te geven die jou door de kracht van de Geest een echte ommekeer kan geven in je leven.  

Deel deze overdenking

  1. Martijn Verleun schreef:

    Goedemorgen, ik hoor de podcast nu voor het eerst. Ga zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap