Ruth: wanhoop omgekeerd tot hoop, kan dat?

04

nov

Mandy

Het duurt al jaren. Tegenslag na tegenslag heeft je neergeslagen. Met ieder nieuw, slecht bericht lukt het je minder om hoop te houden. Totdat het helemaal omslaat in wanhoop. Voor jou is niets goeds meer weggelegd. Ken je dat gevoel?

Naomi’s hoop keert terug

Dan ben je niet de enige. De afgelopen dagen heb je gelezen over Naomi en Ruth. Zij vertrokken naar Israël, omdat ze alles verloren waren. Naomi’s hoop was weg, en ze noemt zichzelf Mara: ‘bitterheid’. We pikken het verhaal op bij Ruth, die op de akker van Boaz mag werken. In de volgende verzen zie je de hoop in Naomi’s ogen als het ware terugkeren: 

En zij pakte het op en kwam in de stad. Haar schoonmoeder zag wat zij geraapt had. Ook haalde zij tevoorschijn wat zij overgehouden had, toen ze genoeg gegeten had, en gaf het haar. Vervolgens zei haar schoonmoeder tegen haar: Waar heb je vandaag aren geraapt en waar heb je gewerkt? Moge hij die naar je omgezien heeft, gezegend worden. En zij vertelde haar schoonmoeder bij wie zij gewerkt had en zei: De naam van de man bij wie ik vandaag gewerkt heb, is Boaz. Toen zei Naomi tegen haar schoondochter: Moge hij, die zijn goedertierenheid niet onthouden heeft aan de levenden en aan de doden, gezegend worden door de HEERE.

Verder zei Naomi tegen haar: Die man is nauw aan ons verwant, hij is een van onze lossers. En Ruth, de Moabitische, zei: Bovendien heeft hij tegen mij gezegd: U moet dicht bij mijn knechten blijven, totdat zij met heel mijn oogst klaar zijn. Naomi zei tegen haar schoondochter Ruth: Het is goed, mijn dochter, dat je met de meisjes die voor hem werken meegaat, zodat ze je op een andere akker niet lastigvallen. Zo bleef zij dicht bij de meisjes van Boaz om aren te rapen, tot de gersteoogst en de tarweoogst voorbij waren. En zij bleef bij haar schoonmoeder.
– Ruth 2:18-23 (HSV)

Naomi’s hoop is compleet: God zorgt nog steeds

‘Haar ogen gaan (langzaam) weer open voor Gods genade en verbondstrouw, zijn goedheid en leiding’, aldus de Online Studiebijbel. Wanneer Ruth haar opbrengst aan Naomi laat zien, is haar schoonmoeder blij verrast. Iemand ziet naar hen om! Ze antwoordt dan ook meteen met een zegenwens, ondanks dat de identiteit van de vrijgevige persoon voor haar nog onbekend is. 

Wanneer Ruth vervolgens vertelt wie de man is, is Naomi’s hoop compleet. Boaz kan hen op ongekende wijze helpen! Daartoe lijkt hij zelfs extra bereid te zijn, omdat hij Ruth heeft gezegd alleen op zijn akker te rapen. Het licht in Naomi’s ogen keert terug. 

‘Verdriet en tegenslag kunnen verblinden voor Gods aanwezigheid en goedheid, waardoor men niet ziet hoe Hij het leven van de zijnen leidt’, zegt de Online Studiebijbel. Dat is precies wat je in dit gedeelte ziet gebeuren. Naomi realiseert zich dat God nog steeds zorgt, ook als zij dacht dat Hij dat niet deed. Hij werkt achter de schermen alsmaar door, om vervolgens op het podium te verschijnen en uitkomst te bieden. 

Aan de slag!

Ben jij de hoop verloren? Voelt het onmogelijk om het licht aan het einde van de tunnel te zien? Heb je jouw naam veranderd in ‘Mara’? Weet dan, samen met Naomi, dit: God ziet je. Hij geeft om je. God redt je. Veranker die wetenschap vandaag diep in je ziel. Zet een timer en herhaal die drie zinnen ieder uur.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap