Ruiken anderen ‘de aangename geur van Christus’ aan jou?

20

okt

Irene Poot

Af en toe heb ik van die momenten dat ik enorm kan genieten van de geur van een bepaalde douchegel of shampoo. Als dit weer eens het geval is, ren ik langs iedereen in mijn huis, zodat ze allemaal aan mijn arm of haar kunnen ruiken. Als ik dan ook nog eens mijn benen heb geschoren en ze glad zijn, is het helemaal feest! Doordat ik langs het hele huis ga met mijn gewassen haren, kan iedereen mee genieten van de lekkere geur. Ik verspreid als het ware de geur, precies zoals de Bijbel het ook zegt…

En God zij dank, Die ons in Christus altijd doet triomferen en door ons de geur van Zijn kennis op iedere plaats openbaar maakt. Want wij zijn voor God een aangename geur van Christus, onder hen die zalig worden en onder hen die verloren gaan; voor de laatsten een doodsgeur, die leidt tot de dood, maar voor de eersten een levensgeur, die leidt tot het leven. Maar wie is tot deze dingen bekwaam? Want wij zijn niet als zovelen, die handeldrijven met het Woord van God, maar als in oprechtheid, maar als vanuit God, voor Gods aangezicht, spreken wij het in Christus.
– 2 Korintiërs 2: 15-17 (HSV)

Wij verspreiden dus een aangename geur van Christus. In dit gedeelte heeft Paulus het over twee dingen: (1) wij zijn een aangename geur voor God, door Hem te volgen en zijn Woord uit te delen hier op aarde, en (2) een aangename geur voor de mensen om ons heen, door Gods evenbeeld te zijn voor hen. Maar wat bedoelt Paulus hier nou mee en wat betekent dat nu voor ons in ons dagelijks leven?

De aangename geur van een reukoffer

Een aangename geur verspreiden was niet iets nieuws in die tijd. Vaak werd hiervoor dan een reukoffer gebruikt om zo iets moois te geven door de geuren die vrijkwamen. In de tijd van Paulus had een reukoffer, wat in feite ook een aangename geur was voor God, meerdere betekenissen. Allereerst symboliseert het Jezus’ daad aan het kruis voor ons, waardoor Hij de weg naar God voor ons weer heeft open gemaakt. Vandaar dat Paulus ook spreekt over een aangename geur van Christus, dus in feite van Christus’ kruisiging, omdat zijn offer als een reukoffer is wat lekker ruikt. Juist doordat Jezus aan het kruis is gestorven, kunnen wij nu een aangename geur verspreiden.

Daarnaast komt er bij een reukoffer rook vrij die omhoog kringelt en symbool staat voor de gebeden van mensen die opstijgen naar God. Als wij bidden tot God kan het dus gezien worden als een aangename geur voor God.

Als laatste wordt het reukoffer vaak gezien als een beeld van de toewijding van de ziel aan iets of iemand. In dit geval betekent het dus dat als wij toegewijd zijn aan God en zowel voor als met Hem leven, we een aangename geur voor God en de mensen zijn.

Merken anderen dat jij christen bent?

Maar wat betekent dit nou praktisch? Heb jij het idee dat mensen aan jou kunnen zien dat je christen bent? Op school, op je werk, in je straat? Merken anderen aan jou dat er iets aan jou is, waardoor je dingen anders doet, andere waarden hebt of misschien gewoon een bepaalde rust of uitstraling over je heen hebt?

In de bijbeltekst staat ‘maar wie is tot deze dingen bekwaam?’ Jij bent bekwaam, omdat God jou bekwaam maakt! Vanuit Hem kunnen we deze geur verspreiden. Het hoeft niet iets groots te zijn. Misschien heb jij een andere instelling op werk of studie dan anderen. Of pak je dingen anders aan dan de meesten. Misschien kom je op voor die ene collega waar de rest op neer kijkt. Misschien nodig je dat ene kind wel uit op een kinderfeestje, terwijl andere moeders dat niet doen. Wie weet straal je heel veel rust of vreugde uit en luister je oprecht naar anderen.

Ben jij een aangename geur voor de mensen om je heen?

Een aangename geur verspreiden zonder shampoo

In de Bijbeltekst staat dat wij een aangename geur verspreiden in oprechtheid en vanuit God (vers 17). Dus niet met het doel om er zelf beter van te worden of eens te laten zien hoe goed je wel niet bent als christen, maar puur en oprecht om God te laten zien en Hem te eren met jouw leven en daden.

Wat zou het tof zijn als wij vandaag echt Christus’ geur konden verspreiden door ons geloof en zo een stukje van God konden laten zien op ons werk of op school! Dat mensen aan ons konden zien dat wij net iets anders zijn dan mensen die niet samen met God leven.

Als er een shampoo was met Christus’ geur, zou ik in ieder geval niet alleen mijn eigen huis doorrennen, maar heel de stad! Ren je mee?

Aan de slag!

Luister “Let them see you” van JJ Weeks Band.

Bid vandaag:

“Lieve Heere God, dank U dat we door Christus een aangename geur mogen verspreiden in de wereld om ons heen. Wilt U mij ook vandaag zegenen met deze geur, zodat ik U mag laten zien en het tot leven mag leiden voor mijn omgeving? Amen.”

Deel deze overdenking

  1. Lea schreef:

    🙂❤

  2. Maria schreef:

    🙏🙏
    Bedankt voor de Eenvoudige en duidelijke uitleg!!!
    Zeer Bemoedigend…Dank!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap