Roadtrip

30

mrt

Gastblogger

Laatst zat ik in de auto op weg naar een verjaardag in het westen. In eerste instantie keek ik naar de voorbijrazende auto’s. Totdat ik begon in te zoomen op de mensen in de auto’s. Sommigen zaten zingend en lachend in de auto, anderen juist weer heel gespannen. Er waren er ook die heel druk bezig waren met van alles en nog wat behalve het rijden. Het deed me denken aan de ‘reis’ die wij allemaal maken als mensen. We zijn op weg ergens naar toe. Hetzij bewust, hetzij onbewust. De keuzes die je maakt, de dingen die je meemaakt. Het is één grote Levensreis. Voor iedereen ziet deze reis er weer anders uit. Het liefst maak je een reis zonder al te veel gedoe, omleidingen en files. Maar wat doe je als dit wel het geval is en je totaal geen vertrouwen meer hebt in de hele reis?

We kennen allemaal wel de spreuk God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst’. Ik vond dit altijd een beetje deprimerend overkomen, maar begin nu steeds meer te snappen wat ermee bedoeld wordt.

Het liefst maak je een reis zonder omleidingen, files en wegwerkzaamheden. Op zo’n manier kom je namelijk het snelst op je bestemming. We weten allemaal dat dit helaas niet altijd het geval is. Heel fijn dat er dan een navigatiesysteem bestaat!

Voordat je op pad gaat, bedenk je meestal waar je naar toe gaat. Als je net als ik alle wegen niet onthoudt, gebruik je heerlijk een navigatiesysteempje. YAY! Voordat het systeem in werking treedt, moet je de bestemming invoeren, anders kom je er niet.

Het is zo belangrijk om te weten wat je bestemming is en waar je naar toe gaat in het leven. We zijn allemaal op weg en mogen elke dag gebruik maken van een geweldig navigatiesysteem; GOD! Hij wil jou helpen bij alle keuzes en afslagen die op je af komen onderweg. Toch raken we soms het vertrouwen in God een beetje of helemaal kwijt. We snappen niet wat er gebeurt en ‘verdwalen’ met als gevolg dat we ons eenzaam en hopeloos voelen.

In Jozua 1:1-9 kun je lezen hoe God aan Jozua de opdracht geeft om Kanaän te veroveren. Voor Jozua is dit een moment om God, de Navigator, te vertrouwen of een moment om te gaan wanhopen. Het is dan zo mooi om te lezen hoe God hem bemoedigt.

‘1 Toen zijn dienaar Mozes gestorven was, kwam de Heer naar Jozua, de zoon van Nun. Jozua had Mozes altijd gediend. De Heer zei tegen hem: 2 “Mijn dienaar Mozes is gestorven. Maak je nu klaar om met het hele volk de Jordaan over te steken. Ga naar het land dat Ik aan de Israëlieten ga geven. 3 Elke plek waar jullie je voeten zullen neerzetten, zal Ik aan jullie geven, zoals Ik Mozes heb beloofd. 4 Jullie gebied zal zijn vanaf de woestijn in het zuiden tot aan de Libanon daarginds in het noorden. Verder het hele land van de Hetieten, tot aan de grote rivier de Eufraat in het noord-oosten. De Grote Zee in het westen zal de westgrens zijn. 5 Je leven lang zal niemand jou kunnen tegenhouden. Net zoals Ik eerst met Mozes geweest ben, zal Ik nu met jou zijn. Ik zal je nooit verlaten en je nooit in de steek laten. 6 Wees vastberaden en vol vertrouwen. Want jij moet dit volk het land geven dat Ik aan hun voorvaders Abraham, Izaäk en Jakob heb beloofd. 7 Maar je moet je wel vastberaden en vol vertrouwen heel precies aan de hele wet houden die je van Mozes hebt gekregen. Doe precies alles wat daarin staat. Dan zal het goed met je gaan, overal waar je gaat. 8 Houd de woorden van dit wetboek altijd in je gedachten. Denk er dag en nacht over na. Want alleen dan zul je precies kunnen doen wat er in staat. En dan zul je altijd succes hebben. Alles wat je doet, zal lukken. 9 Vergeet niet wat Ik tegen je heb gezegd: ‘Wees vastberaden en vol vertrouwen!’ Wees dus nooit bang. Want Ik, je Heer God, ben met je, waar je ook gaat.”

Gods hart wil dat we dicht bij Hem blijven zodat Hij ons kan leiden en vergezellen tijdens onze reis. Hij wil ons juist op de moeilijke momenten in het leven rust en vrede geven.

Ik moest denken aan een oud Opwekkingsnummer waarin gezongen wordt over vertrouwen op God.

‘k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God
Want in zijn hand ligt heel mijn levenslot
Hem heb ik lief, zijn vrede woont in mij
‘k Zie naar Hem op en ‘k weet hij is mij steeds nabij

Er zullen momenten zijn waarop je dit met volle overtuiging kunt zingen, omdat je het gelooft en ervaart. Op andere momenten als je het allemaal niet meer weet, zal het een uitroep zijn!

Weet dat God te vertrouwen is en Hij echt het beste met je voor heeft! Zijn bestemming is de beste bestemming ooit. Hij is de Bestemming van jouw reis. 

Aan de slag!
Dit keer een creatieve opdracht om samen met je vriendin(nen), moeder, buurvrouw, zusje of welke vrouw dan ook te doen. Neem eens een groot vel papier en schrijf in het midden het woord ‘VERTROUWEN’ op. Schrijf er samen een aantal steekwoorden omheen die dit woord bij jou oproept. Erg leuk om van elkaar te horen waarom je aan bepaalde woorden moet denken. Er zullen wellicht situaties aan de orde komen waarin jij het lastig vindt om op God te vertrouwen. Ik wil je aanmoedigen om de tekst uit Jozua 1:9 over elkaar uit te bidden. Have FUN!

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfsters Esther. Esther geniet van de vrijheid die God geeft en ze ziet het leven als een groot avontuur samen met Hem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je Esther hoort lachen. Samen met haar man biedt ze een thuis voor pleegkids. Ze lacht van chocola, muziek, verse bloemen, kaartjes schrijven en gelukkige mensen. Esther vindt een autorit dé perfecte uitkomst voor een last minute nagellaksessie.

Deel deze overdenking

  1. Petra schreef:

    Prachtig deze overdenking!
    Er gaat zoveel kracht van de Heer uit als wij vastberaden en in vertrouwen uitstappen: een stap in geloof het beloofde land mogen betreden.
    Zijn “wet/woord” precies daarin volgen, niet op eigen inzichten steunen om zo op onze bestemming te komen, Amen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap