Er is hoop!

31

mrt

Gastblogger

Ik weet nog precies waar mijn opa de Bijbeltekst ophing die ik als kind voor hem had ingekleurd. In de huiskamer, tussen de servieskast en de keukendeur. En wat hij zei, herinner ik me ook: “Ik wist niet dat deze tekst in de Bijbel stond.” En dat was bijzonder, want mijn diepgelovige opa had een grote Bijbelkennis. Hij pakte de Bijbel erbij en zocht het op in Romeinen 12:12. Verblijd u in de hoop.”

De tekst betekende op dat moment meer voor mijn opa dan voor mij. Want wat begreep ik er eigenlijk van? Niet veel! Maar hij is blijven hangen tot aan opa’s dood, hoe hij in de loop der jaren ook verbleekte. Ik denk nu dat de tekst mijn opa bemoedigde, juist als hij het moeilijk had.

Een aantal jaren later droeg ik op de middelbare school een “Er is hoop”-button. Eén van mijn klasgenootjes vroeg naar de betekenis en ik probeerde het haar uit te leggen. De leraar vroeg me waar ik zo druk over aan het praten was tijdens zijn les Nederlands. “Roos wilde weten wat ‘Er is hoop’ betekent.” “Dat mag je nu aan de hele klas vertellen.” En dat deed ik, met bonzend hart en een kleur als vuur. Onvoorstelbaar, maar iedereen luisterde muisstil. Toen er een speciaal evangelisatie-schoolkrantje met Pasen verscheen, mocht ik er een artikeltje over schrijven.

Een poosje geleden kwam ik dezelfde Bijbeltekst weer tegen en dacht ik terug aan mijn “Er is hoop”-button. Wat wordt er toch met die woorden bedoeld? En ik kwam tot dezelfde uitleg als toen ik tiener was. Het verschil is dat ik inmiddels wat meer heb meegemaakt en kan bevestigen dat deze woorden zo geweldig wáár zijn! Wie in deze wereld om zich heen kijkt en de krant leest, loopt grote kans dat hij alle hoop verliest. Mensen doen elkaar de vreselijkste dingen aan. Je persoonlijke omstandigheden kunnen uitzichtloos lijken. En tòch: ER IS HOOP! En daarom hebben we alle reden om ons te verblijden. Want God de Vader heeft ons lief en ziet naar ons om. God de Zoon heeft Zijn leven voor ons overgehad en de weg naar de Vader vrijgemaakt. God de Heilige Geest troost ons, vernieuwt ons, leidt ons en opent onze ogen voor het Evangelie. Ja, wij hebben hoop en uitzicht op een eeuwig leven in Gods nabijheid. Eens zal Hij alle tranen van onze ogen afwissen. Als anderen ons zien, mogen ze zich afvragen: “Waarom lacht zij?”

Aan de slag!
Pak je bijbel erbij en lees Jeremia 29: 10-14. Voor wie zijn de woorden uit vers 11 in eerste instantie bedoeld? Mag je ze ook op jezelf toepassen? Kies de tekst die jou het meest aanspreekt (Romeinen 12:12, Jeremia 29:11 of “Er is hoop!”) en schrijf hem dan op. Geef hem een plekje waar je hem regelmatig ziet. Ben je creatief, dan maak je er iets moois van. Het is een bemoediging voor jezelf en kan een aanleiding voor anderen zijn om naar de betekenis te vragen. Dan mag jij getuigen van de hoop die in je is (1 Petrus 3:15).


De overdenking van vandaag is geschreven door Lia.
Lia werd door haar schoondochter getipt om een gastblog te schrijven voor Zij Lacht en ging dezelfde avond nog aan de slag. Lia is getrouwd, moeder van vier kinderen en oma van twee kleindochters. Zij Lacht als haar gezin compleet bij elkaar is, als ze buiten wandelt en geniet van Gods schepping en als zij al haar zegeningen telt.

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Bedankt lieve Lia! Heerlijke bemoediging.
  Zegen voor deze nieuwe dag!
  Liefs Carola

 2. Elly schreef:

  Prachtig.

 3. Els schreef:

  Wat een hoopvolle blog! Leest heerlijke weg bij m’n kop cappuccino!

 4. Willeke schreef:

  Wat een mooie blog! Ik heb deze tekst vast wel eens gelezen, maar nu in een wat moeilijkere tijd geeft deze tekst zeker hoop!!

 5. Ria schreef:

  mooi Lia! en wat ontroerend, vooral toen ik las ‘met bonzend hart en een kleur als vuur.’ – je deed het tóch maar!.. zo zie je maar, als je ergens voor gaat, komt het goed! hoopgevend voor mij!!

 6. Albert schreef:

  Heerlijke blog Lia! Er is hoop en door deze blog realiseer ik me dit weer des te meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap