Hoe kan het dat U aan de mens denkt?

29

mrt

Dorine

Waarschijnlijk herken je dit gevoel wel: ONZEKERHEID. Ik heb periodes waarin ik word beheersd door onzekerheid. Het maakt niet uit wat ik moet doen, met elke activiteit barst er een bom in mijn hoofd! Morgen moet ik koken voor een grotere groep mensen, gedachten als: Is het menu dat ik heb bedacht wel goed genoeg, lekker genoeg?! Heb ik genoeg in huis om het te maken?! O nee, het gaat echt mislukken! De onzekerheid en gedachten tollen constant in verschillende vormen door mijn hoofd en lichaam heen.

Dit is niet normaal voor mijn karakter! Ik ben juist iemand die vaak zeker is van zichzelf. Vooral op het gebied van koken. Sinds ik tiener ben kook ik regelmatig voor grotere groepen, maar de afgelopen twee maanden word ik elke keer overvallen door buien van onzekerheid. Momenten dat ik me opeens zenuwachtig voel, omdat ik boodschappen moet doen, de was moet ophangen of naar mijn werk moet. Momenten dat ik word aangeklaagd en mij zo nutteloos voel, omdat ik niks bij te dragen heb aan de wereld. Het is een gevecht om deze gedachten het hoofd te bieden.

Ik doe mijn best om alle gedachten bij elkaar te houden en mijzelf niet te laten meesleuren in alle doemscenario’s! Ik bid me helemaal suf. Gebeden die ook chaotisch zijn, waar niks van klopt en die in cirkels gaan, half afgemaakte gedachten omhoog geworpen naar de hemel.

Hoe ga je hiermee om?

Waarschijnlijk heeft iedereen een eigen manier om hiermee om te gaan. Ik leer steeds meer te blijven kijken naar Jezus. Ik word vaak weer rustig wanneer ik een stuk uit de Bijbel ga lezen of een cd aanzet van Hillsong of Jesus Culture. Het zet mijn eigen gedachten stil en opent mijn geest voor de woorden van God.

Deze woorden van God komen bij mij altijd uit verschillende hoeken. Dit keer komen de woorden via het internet mijn geest binnen:

Hoe cool is het dat dezelfde God
die bergen, oceanen en het sterrenstelsel heeft gemaakt,
naar jou kijkt en dacht,
de wereld heeft iemand zoals jij nodig?

WAUW! Vader in de Hemel. Dank U dat U elke keer opnieuw een manier weet om mij aan te spreken! De woorden van David borrelen in mij naar boven

‘Als ik zie hoe mooi de sterrenhemel is,
als ik kijk hoe prachtig U de maan en de sterren heeft gemaakt,
dan vraag ik mij af: “Hoe kan het
dat U aan de mens denkt?
Hoe kan het dat U Zich met hem bezighoudt?”‘

(Psalm 8:4-5)

Dan weet ik weer dat God niet zomaar een God is, maar mijn Vader in de hemel. Want God houdt zoveel van de mensen, dat Hij zijn enige Zoon aan hen heeft gegeven. Hij heeft jou en mij zo gemaakt dat we op Hem lijken. Hij heeft jou gemaakt, omdat de wereld iemand nodig heeft zoals jij! Op de plek waar je nu bent, ben je nodig. In je gezin, op je werk en in de kerk. Gewoon zoals je bent!

Aan de slag!
Waar ik benieuwd naar ben, is hoe jij omgaat met de onzekerheid die jou soms overvalt! Heb jij een leuke, bijzondere of juist een hele gewone aanpak? Je kan jouw manier hieronder in een reactie opschrijven.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Als ik me onzeker voel of bang ben of ergens tegenop zie, ga ik eigenlijk altijd bidden! Het overgeven aan God geeft mij rust! Toch komen de gedachten van onzekerheid dan nog wel eens weer boven hoor, dan vertel ik het gewoon nog een keertje aan God! Èn gewoon lekker bezig zijn met van alles en nog wat , dus afleiding zoeken!
  Maar vooral in periodes van drukte en teveel doen komt deze onrust op! Dus relax , ontspan ( liedje van Martin Brand) . Ik vind je een kanjer Dorine?

  • Dorine schreef:

   Haha! Dank je!
   mooi om te zien dat iedereen zijn eigen manieren heeft! Bidden en afleiding zoeken! Dat is ook gewoon slim om te doen 🙂

 2. carola schreef:

  Voor mij ook heel herkenbaar. …onzekerheid. Ik leer steeds sneller te herkennen dat het aanvallen zijn. Leugens in mijn denken die me uit evenwicht willen halen. Ik zet dan vaak Gods woord er tegen over. Ik proclameer zijn woord over mijn leven. Net als Jezus toen hij verzocht werd in de woestijn.

  Ik vind je overdenking in ieder geval TOP! Inderdaad wat heerlijk om te weten dat de almachtige grote schepper van hemel en aarde omziet naar iemand (hoe onzeker ook) als wij. Daarbij …ook in deze psalm staat ook een mooie proclamatie zin: U heeft ons bijna goddelijk gemaakt, en met eer en glorie gekroond. ? Door Zijn geest…waar moeten we eigenlijk onzeker over zijn??

 3. Petra schreef:

  Van nature ben ik onzeker, maar hunker ik naar de zekerheid die wij hebben in Jezus. En dat is groeien, bloeien, weer even in je schulp kruipen, je wederom openen, bloeien en groeien. Een proces om in je ware identiteit te komen. Onzekerheid maakt dat ik me ga vergelijken met anderen. De weg naar zekerheid is steeds meer dat ik mezelf zie als een uniek persoon, stop met vergelijken en omarm de persoon die ik mag zijn in Jezus, onze God. Het helpt om de waarheid tot mij te nemen in de stilte; even geen ruis op de lijn tussen mij en God. Goede nachtrust kan ook wonderen doen 😉 De zon gaat altijd op en in onze slaap ontvangen we nieuwe kracht, nieuwe moed om de onzekerheid de rug toe te keren. Dus dat…

 4. Dorine schreef:

  Een goede nachtrust (of een paar achter elkaar 😉 Doet zeker ook wonderen!
  Gods zegen op deze lange, vaak moeilijke weg! Het mooie vind ik dat wanneer ik terug kijk op deze momenten, dat ik kan zien en voelen dat ik gegroeid ben! Dat mijn vertrouwen in God ook groter is geworden!

 5. Danny schreef:

  Als je weet dat God de vogels in de lucht verzorgd..en al je haren geteld zijn ..weet ik dat God ook naast mij staat om me te helpen

 6. Marianne schreef:

  Super fijn onderwerp dit, precies waar ik de afgelopen weken ook doorheen ben gegaan. Wat Carola ook al schreef; ik zie het als aanvallen die de ruimte krijgen zodra je genoeg tijd hebt om na te denken (Ik ben ondernemer en werk dus bijna altijd thuis). Juist die aanvallen zorgen ervoor dat ik niet meer zeker ben over mezelf. Daarom zorg ik nu voor voldoende afleiding. Vaker de deur uit, genieten van het leven en van alles wat God geeft. Juist dan krijgt de zekerheid in God weer de overhand, in plaats van al die doemscenario’s.

  • Dorine schreef:

   Iedereen is zo anders! Dat is altijd goed om te lezen. De een moet even stil staan, de ander juist aan het werk gaan! Bedankt voor het delen.

 7. jarinda schreef:

  Dorine,

  Onzekerheid voel ik ook vaak. Ook nu ik deze reactie typ. Moet ik het zeggen of toch maar niet. Maar de naam van Jezus is het waard om het toch te doen. In jou stukje gebruik je de uitroep: O jee, de afkorting van Jezus. Het doet mij verdriet dat je dit zo makkelijk neerzet waar ook o nee, zou kunnen staan. Maar het ergste is dat je op deze manier Zijn naam misbruikt. Het is de zonde tegen het 3de gebod, mijn vraag, maar bovenal Gods gebod: doe dat asjeblieft niet!

  • Dorine schreef:

   Beste Jarinda,

   Het spijt me dat je dit op deze manier ervaart. Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om je verdriet te doen. We willen juist elkaar opbouwen en elkaar helpen om dichter naar God toe te groeien. Het is al helemaal niet mijn bedoeling geweest om de naam van Jezus te misbruiken! De uitroep ‘O jee’ heeft voor mij totaal niet deze inhoud, ik heb ook nog nooit eerder bedacht dat het een afkorting zou kunnen zijn van de naam van Jezus. Ik zal er in het vervolg op letten. We passen de tekst aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap