Religie en geloof – hoe vrij ben jij?

24

jul

Renske Tijhof

Vandaag in het nieuws: ‘Noord-Koreaanse leider Kim executeerde afgezant om falen van top met VS.’ Samen met vier andere medewerkers werd Kim Hyok-Chol geëxecuteerd, omdat deze vijf verantwoordelijk werden gehouden voor het mislukken van de top in februari. Een tolk, die ook mee was naar de top in Vietnam, maakte een spelfout en is naar een politiek gevangenenkamp gestuurd. Wij kunnen het ons niet voorstellen. Het is toch bizar, dat je vanwege een spelfout naar een of ander strafkamp gestuurd kan worden! Misschien vraag je je af welke kant ik op ga met dit verhaal. Dat kan ik je vertellen. Het nieuwsbericht deed me denken aan iets waar wij in het christelijke wereldje maar al te goed bekend mee zijn, namelijk: religie en geloof. Of eigenlijk het grote verschil tussen die twee. Religie en geloof zijn zulke verschillende dingen, terwijl ze – vooral door niet-christenen – vaak door elkaar worden gehaald.  

Religie – God zien als Kim Jong-Un 

Religie draait om regels. Religie draait om dingen goed doen. Religie draait om nooit fouten mogen maken. Natuurlijk gaat het in religie ook om het geloof in God, maar de ‘bril’ die dat geloof kleurt, heeft alles te maken met de kijk op God. Eigenlijk durf ik wel te stellen dat God binnen religie gezien wordt als een soort Kim Jong-Un. Als iemand die ons straft, wanneer wij dingen fout doen. Die ons straft als wij een klein foutje maken, zoals de tolk van Kim Jong-Un. Zo is God niet, beslist niet. Onze ‘kleine’ foutjes zijn helemaal niet zo klein, maar hoe God ermee omgaat maakt het verschil. De meest bekende bijbeltekst uit de hele Bijbel gaat hierover. 

Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 
– Johannes 3:16 (HSV).

Het eerste stukje van deze zin is al ontzettend belangrijk: God heeft de wereld zó lief gehad. Iemand die je liefhebt, die laat je niet verloren gaan. Wanneer je iemand zó liefhebt, vergeef je diegene wanneer hij of zij een fout maakt. Of het nou een spelfout is, of een véél grotere fout. En dat doet God. Hij is geen Kim Jong-Un, gelukkig niet. Hij gaf ons zijn Zoon – en eeuwig leven.  

Geloof – God kennen zoals Hij is 

Geloof heeft niks te maken met religie. Geloof draait om liefde. God is een liefdevolle Vader, die ons wil helpen, die van ons houdt. Ontzettend veel. Hij vraagt ons die liefde door te geven. En natuurlijk vraagt Hij ons ook te leven zoals Hij het bedoeld heeft. Het is makkelijk om te zeggen: “Ach, God heeft ons toch al vergeven, dus het maakt niks meer uit wat ik doe.” Natuurlijk heeft God verdriet als wij niet leven naar zijn eer, wanneer wij fouten maken. En dat past precies in het beeld dat we van Hem mogen hebben. Een betrokken God, die met ons begaan is. Een God die zich met ons wil identificeren. Een God die – vanuit zijn verdriet om onze zonden – zijn Zoon gaf. Hij gaf zijn Zoon om ons te bevrijden, zoals Paulus ook in zijn brief schrijft. 

Broeders en zusters, jullie zijn door God geroepen om vrij te zijn. Maar jullie mogen die vrijheid niet gebruiken om maar te doen waar jullie zin in hebben. Nee, jullie moeten elkaar liefdevol dienen. 
– Galaten 5:13 (BasisBijbel).

Petrus schrijft hier ook iets over in zijn brief. 

Leef als vrije mensen, maar misbruik die vrijheid niet om te doen wat jullie maar willen, en om slechte dingen te doen. Gebruik die vrijheid om God te dienen. 
– 1 Petrus 2:16 (BasisBijbel).

Ook hier staat dat wij onze vrijheid niet moeten gebruiken om maar te doen wat we willen. Nee, we moeten – en mogen – deze vrijheid gebruiken om te leven naar Gods wil, om te leven in liefde. Zoals Matthijn Buwalda in zijn nieuwe theatershow heel treffend zei: “Meer goeds, meer Gods, heb lief.” 

Aan de slag! 

Misschien zit jij nog best wel een beetje in de ‘religie-modus’ en vind je het best wel lastig om te geloven dat je écht bij God mag komen, met al je fouten en mislukkingen. Dat is niet vreemd. Sterker nog, het is voor héél veel mensen herkenbaar. Matthijn Buwalda schreef er een liedje over, inmiddels een wat ouder liedje, maar nog steeds heel treffend. Luister ‘Verwondering’ hier.  

In Uw uitgestrekte armen 

ligt verlossing voor me klaar 

en in Uw doorboorde handen 

is mijn last veel minder zwaar 

en in uw oneindige genade ligt ook mijn levensplan 

Maar als ik daar soms bij nadenk, dan snap ik er niks van 

Heer ik heb een vraag aan U 

Ik zou soms wel willen weten, 

hoe U elke dag opnieuw weer zoveel om mij kan geven 

want Heer ik ben zo graag bij U 

maar ook zo vaak gaat het fout  

en dan word ik steeds weer verbaasd, 

Door Uw liefde en uw trouw, door Uw liefde en Uw trouw 


Lees bovenstaande songtekst nog eens door en denk na over de volgende vragen: 

– Wat betekent genade voor jou? 

– Waaruit blijkt in jouw leven Gods liefde en trouw? 

Deel deze overdenking

  1. ... schreef:

    Dankjewel!

  2. Lambert schreef:

    Heel mooi en duidelijk beschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap