Psalm 91 – Mijn toevlucht, mijn schuilplaats, mijn God?

17

feb

Hanneke van der Galiën

Mijn toevlucht, mijn schuilplaats, mijn God. Ik vertrouw op U. Woorden die uit het prachtige nummer van Sela over Psalm 91 komen. Hoe zit het met jou? Zie jij God als toevlucht en schuilplaats? Durf je op Hem te vertrouwen?

Schuilplaats

Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.
– Psalm 91:1 (HSV)

Een schuilplaats. Het is plek waar je je kan verschuilen. Een plek waar je bescherming vindt en je kunt verbergen tegen gevaar van buitenaf. Het is de portiek waar je beschutting vindt wanneer het regent. Het is de bunker waar beschutting in wordt gezocht in tijden van oorlog. De schrijver van Psalm 91 weet dat God zijn schuilplaats is. Hij heeft het volste vertrouwen dat hij in God zijn toevlucht mag vinden. Heb jij, net als de schrijver van Psalm 91, vertrouwen in God? Zie jij God als beschermer? Als schuilplaats?

Toevlucht

Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!
– Psalm 91:2 (HSV)

God is voor ons een schuilplaats, maar zoeken we ook onze toevlucht in Hem? Rennen we naar Hem toe wanneer we een schuilplaats nodig hebben? Wanneer we moe, verdrietig, moedeloos of gestrest zijn? Of rennen we toch liever een andere kant uit en zoeken we onze toevlucht in aardse dingen? In werk, sporten, social media, eten, videospelletjes of porno? Het kan zo makkelijk zijn om een andere kant op te rennen en onze aandacht te vestigen op iets anders wat ons bezig kan houden. Wat doe jij? Zoek je je toevlucht in God of toch in iets anders?

Burcht

Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!
– Psalm 91:2 (HSV)

God is niet alleen onze schuilplaats en toevlucht, maar ook een burcht. Een huis. Een woning. Een beschermde plek waar we mogen wonen. Het is niet alleen een plek om toevlucht te vinden, maar ook een plek om te blijven en te wonen. Een burcht waarin we ons blijvend mogen vestigen. Ben jij al gevestigd in Gods huis?

Gods belofte

Omdat hij liefde voor Mij opgevat heeft, zegt God, zal Ik hem bevrijden; Ik zal hem in een veilige vesting zetten, want hij kent Mijn Naam. Hij zal Mij aanroepen en Ik zal hem verhoren, in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn, Ik zal hem eruit helpen en hem verheerlijken. Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen, Ik zal hem Mijn heil doen zien.
– Psalm 91:14-16 (HSV)

God merkt het vertrouwen van de schrijver van Psalm 91 op. Hij ziet dat de schrijver God vertrouwt en Hem liefheeft. Als antwoord daarop doet God de schrijver een aantal beloften. Ik zal je bevrijden. Ik zal je beschermen. En ik zal je verhoren. Ik zal bij je zijn. Ik zal je uit benauwdheden helpen. En ik zal je eer geven. Ik zal je verzadigen. Ik zal je Mijn verlossing laten zien.

Aan de slag!

Mijn schuilplaats, mijn toevlucht, mijn burcht. Kan jij zeggen en belijden dat God jouw schuilplaats, toevlucht en burcht is? Durf je erop te vertrouwen dat je bescherming mag vinden bij God? Luister dit lied van Sela. Is God ook jouw schuilplaats? 

Deel deze overdenking

  1. Pieternella schreef:

    Goedemorgen Hanneke. Wat geeft God een bemoediging door stil gezet te worden, en gewezen wordt wie Hij is en wil zijn. Een schuilplaats. een Man voor de weduwe en een Vader voor de wezen en voor allen die de toevlucht tot Hem nemen. Hij geeft de moede krachten die hopend op Hem wachten. Dank voor deze overdenking Hem alleen de eer.
    Allen een fijne dag.

  2. Mariska schreef:

    Fijn dat je op een bemoedigende manier mag wijzen op God!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap