Psalm 90: een lied in de woestijn

20

jul

Martina Fraanje

Doe je ogen dicht en stel je eens het volgende voor. De aarde is een kleine planeet in een groot heelal vol met sterren en planeten, eindeloos groot. God ziet dat allemaal, maar Hij kijkt ook naar de aarde en naar ons mensen. Voor jou zijn er miljoenen mensen geweest. Na jou zullen er misschien nog miljoenen mensen komen. Ze leven allemaal hun leven en God kent hen allemaal maar hij kent ook jou persoonlijk. Zou je er een lied over kunnen maken? De mooiste liedjes zijn de liedjes die echt zijn. Ze gaan over de mooie dingen, maar ook over de moeilijke dingen en over de dingen die mis gaan. Psalm 90 is zo’n lied en er staat boven dat Mozes het heeft geschreven. Lees de psalm eens rustig door en laat deze op je inwerken.  

Mozes is al een oude man als hij wordt geroepen om het volk Israël van Egypte naar het beloofde land te brengen. Hij heeft al veel meegemaakt. Als kindje legde zijn moeder hem in een biezen mandje om hem het leven te redden. Als jongen groeide hij op aan het hof van de farao. En als man moest hij eerst een hele tijd als vreemdeling leven, voor God hem riep voor die bijzondere taak. Mozes is iemand die veel van God houdt. Hij praat met God alsof hij met een vriend praat. Toch is hij ook onder de indruk van hoe groot God is en dat hij Hem niet altijd kan volgen. Mensen zijn er maar tijdelijk, maar God is eeuwig. Deze dingen legt Mozes in een lied, de enige psalm die op zijn naam staat: psalm 90.  

Oudejaarspsalm 

Psalm 90 staat bekend als de oudejaarspsalm. Wij lazen de psalm standaard op oudejaarsavond. Samen met de jaarlijks terugkerende rituelen van kerkgang, oliebollen en familiebezoek kreeg ik er een warm en bijzonder gevoel van. Als oudst aanwezig kleinkind mocht ik een keer de psalm voorlezen bij mijn opa en oma om kwart voor 12. Deze momenten op oudejaarsavond hadden iets plechtigs, dat ik mooi vond. Er stond ook genoeg luchtigheid tegenover van spelletjes doen en sterretjes afsteken. Maar ik kan me voorstellen dat jij psalm 90 ook wel wat zwaar vindt. Is Mozes heel negatief over het leven? Ik denk dat het lied van Mozes donkere en lichte tonen kent, door wat hij in zijn leven heeft meegemaakt met God.  

Realisme 

Laten we eerst eens kijken naar de donkere tonen in psalm 90. Mozes zingt erover dat God heeft besloten dat mensen niet eeuwig mogen leven, toen ze tegen God in opstand kwamen. Dat geldt voor alle mensen. In Genesis lezen we erover hoe God de toegang tot de boom des levens aan mensen ontzegt. Verderop lezen we erover dat mensen niet meer honderden jaren oud mogen worden omdat God een grens stelt aan het kwaad dat ze kunnen aanrichten in hun levenstijd. Mozes heeft het ook meegemaakt met het volk Israël. Toen de mensen zich tegen God keerden door een gouden kalf te aanbidden, was de consequentie van hun daden dat een hele generatie eerst voorbij moest gaan, voordat ze het beloofde land in mochten gaan. Moet je je indenken dat Mozes al die begrafenissen heeft gezien in de woestijn. Niet gek dat hij onder de indruk is van Gods toorn en realistisch is over mensen.  

Hoop 

Toch is Mozes ook vol hoop in dit lied. Mensen mogen leven in Gods mooie licht. God is trouw aan de mensen die er geweest zijn en de mensen die komen, aan hun kinderen en kleinkinderen. Hoewel mensen kwetsbaar en feilbaar zijn, is God hun toevlucht. En Mozes durft ook heel open te zijn naar God. Het lijkt bijna te vrijmoedig als je vers 3 leest van psalm 90: 

U doet de sterveling terugkeren tot stof en zegt: Keer terug, mensenkinderen. 

In vers 13 zegt Mozes als het ware tegen God dat hij zelf terug moet keren:

Keer terug, HEERE, hoelang?  
– Psalm 90:13a (HSV)

Hij vraagt de HEER of ze weer blij mogen zijn en dat God vastmaakt wat onze handen doen. Hij staat erop dat God het goed met hen maakt en hen weer zal zegenen met goede dagen. Daaruit straalt zoveel vertrouwen in God en zijn genade.

Een toevlucht 

Ben jij onder de indruk van God? Hoe heb je hem leren kennen, als ver weg of dichtbij? God wil dat wij wonen in zijn licht, Hij wil ons blijdschap geven. Ook jij bent kwetsbaar en feilbaar, maar God wil voor jou een toevlucht zijn. Ook jij bent een mens en je zult ooit sterven, het is maar beter om daar realistisch over te zijn en het niet weg te stoppen. Wil je onderweg zijn met je ogen op Hem gericht? Laat God zelf jouw lied zijn in de woestijn!  

Aan de slag! 

Schrijf je eigen psalmen-medley! 

Kijk hier eens voor inspiratie.

Gebruik stukjes uit psalmen of liederen, waarvan je het idee hebt dat ze over jouw leven gaan. Je mag ook zelf stukjes schrijven. Als je durft, betrek ook de melodie erbij of maak er een rap of gedicht van.  

Deel deze overdenking

  1. a weijde schreef:

    lees de psalm eens in het origineel het hebreeuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap