Een Bijbelse APK-keuring – de vrucht van de Geest

19

jul

Irene Poot

Mijn vader had vroeger een oude eend die vol zat met roest en een vloer had vol met gaten. Aangezien boten niet roesten, besloot hij daarom zijn auto ook in te smeren met pek en een cementlaag als bodem te storten. Helaas is pek niet echt hittebestendig en tijdens een vakantie in Frankrijk begon dit dan ook flink te smelten. Aangezien de auto ook superzwaar was geworden door de cementvloer, heeft mijn vader daardoor kilometers lang, met een niet echt hoge snelheid, in een giftige lucht in zijn eend moet rijden. Nee, deze auto zou geen APK-keuring hebben overleefd, en toch bleef hij ermee door rijden.  

Ik ben nou niet echt iemand die veel verstand heeft van auto’s of APK-keuringen. Als iemand vraagt hoe ik zijn of haar nieuwe auto vind, geef ik vaak alleen maar commentaar op de kleur. Toch wil ik in deze overdenking een APK-keuring met jou doen, maar dan voor jezelf, op basis van Galaten 5 en de vrucht van de Geest. 

De vrucht van Geest 

Als u echter door de Geest geleid wordt, bent u niet onder de wet. Het is bekend wat de werken van het vlees zijn, namelijk overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; waarvan ik u voorzeg, zoals ik ook al eerder gezegd heb, dat wie zulke dingen doen, het Koninkrijk van God niet zullen beërven. De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.
– Galaten 5: 18-22 (HSV) 

In de brief aan de Galaten schrijft Paulus wat praktische tips over leven in een gemeente, waaronder dit gedeelte over leven uit de Geest. Paulus schreef deze brief om duidelijk te maken dat Jezus de wet heeft vervuld, en je dus niet meer de wet van de Torah hoeft na te leven om Gods wil te doen. Iets waar bij de Galaten wel op werd gehamerd. Nu hebben de mensen de Heilige Geest nodig om naar Gods wil te leven. De Heilige Geest wil je namelijk leren hoe je Jezus’ voorbeeld kunt navolgen. Dit doet de Heilige Geest door in en door jou te werken en je zo te leiden in de dingen die je doet, zegt of denkt.  

Een leven geleid door de Geest ziet er anders uit dan het leven wat je zou leiden zonder de Heilige Geest. Dit resulteert in de werken van het ‘vlees’ (lichaam): overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke. 

Als je je wel laat leiden door de Heilige Geest, krijgt de Geest alle ruimte om samen met jou mooie dingen te doen. Daarom wordt dit ook wel ‘de vrucht van de Geest’ genoemd, omdat het een positief resultaat van de Geest is: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. 

Een Bijbelse APK-keuring 

Volgens de ANWB wordt een auto tijdens een APK-keuring beoordeeld op drie dingen: de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie. Dit kan je ook op jezelf betrekken als je een APK-keuring op jouw geloofsleven met de Heilige Geest opmaakt.  

Door de vrucht van de Geest in jouw leven zorg je namelijk ook voor veiligheid, door niet te leven in zonde en zo veilig te zijn van invloed van de duivel. De vrucht van de Geest zorgt ook voor je milieu, omdat je hierdoor liefdevoller omgaat met de mensen om je heen en zo ook vrucht kan dragen in je omgeving.
En als laatste laat het iets zien van je registratie, zoals je type brandstof en kilometerstand. Wat is namelijk jouw brandstof? Haal je jouw energie en kracht uit gebed, de Bijbel of de Heilige Geest? En ga je vooruit in je leven, maak je stappen in je persoonlijke en geloofsontwikkeling en zie je duidelijk dat je samen met God op weg bent? Of staat jouw kilometerstand vaak stil? 

Jouw APK keuring 

Hoe staat het met de vrucht van de Geest in jouw leven? Door jouw eigen leven naast de Galaten brief te leggen, kan je een beetje een beeld krijgen in jouw leven met de Heilige Geest. Natuurlijk is het leven met de Heilige Geest niet zo zwart-wit, maar ik geloof wel dat het een indicatie kan geven in hoeverre jij de Heilige Geest de ruimte geeft in jouw leven. Jezus zegt immers ook: 

Aan hun vruchten zult u hen herkennen. (…) Zo brengt iedere goede boom goede vruchten voort en een slechte boom brengt slechte vruchten voort.
– Mattheüs 7: 16-17 (HSV) 

Ga jij samen met de Heilige Geest door het leven en merk je de vrucht van de Geest in jouw leven?  

Misschien merk je veel van de werken van het vlees in jouw leven. Misschien besteed je veel meer tijd aan je mobiel, hobby of geld dan aan God (afgoderij). Of merk je dat je soms lelijk kan denken over die ene collega (afgunst) of jaloers kan voelen over een vriendin (jaloezie). Of misschien zie je juist heel veel van de vrucht van de Geest in jezelf. Heb je heel veel geduld met je kinderen of dat ene familielid. Weet je altijd blijdschap te brengen bij mensen of heb je een groot geloof.  

Wat de situatie ook is, ik wil je aanmoedigen om eens kritisch naar jezelf te kijken. Wat zie je in je eigen leven? Welke vrucht van de Geest zou je graag meer zien in je leven? Waarin kan jij nog groeien samen met de Heilige Geest? Vul je leven met de Heilige Geest zodat je de vrucht van de Geest in je eigen leven en je omgeving kan zien!  

Aan de slag! 

 • Maak een lijstje met de volgende vragen en antwoorden: 
 • Welke werken van het vlees herken ik in mijn leven?
 • Welke vrucht van de Geest herken ik in mijn leven? 
 • In welke vrucht van de Geest zou ik willen groeien en welk werk van het ‘vlees’ zou ik kwijt willen raken? 
 • Doe dit eens in de zoveel tijd om te kijken of er verandering in is gekomen, of je in bepaalde dingen bent gegroeid en of er misschien nieuwe groeipunten naar boven zijn gekomen. APK staat niet voor niets voor ‘Algemene Periodieke Keuring’. 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooi Irene!
  Waardevol, APK!

 2. Kim schreef:

  Amen! 🙏🙂 Heel mooi ✨😊✨
  Dankjewel ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap