Psalm 71: God kennen in je jeugd en in het ouder worden

15

apr

Marije Brandwijk

‘Ik word ook een dagje ouder he.’ Dit is een uitspraak die we wel eens zeggen als we soms wat vergeetachtig zijn. Terwijl ik dit schrijf ben ik net jarig geweest, dus ook letterlijk weer een jaar ouder geworden. Elke dag is een geschenk dat we mogen ontvangen! Psalm 71 laat ons iets zien over God kennen in je jeugd en in het ouder worden; iets om door geïnspireerd te worden!

God kennen in je jeugd (Psalm 71:1-8)

De Psalm begint met een gebed om bescherming. De schrijver van de Psalm heeft hulp nodig. Hij vraagt of de Heer naar zijn roep wil luisteren en hem wil bevrijden. Hij vraagt of God voor hem een rots wil zijn om in te wonen waar hij in kan schuilen, zie vers Psalm 71:1-4. In zijn jeugd heeft hij kennelijk gezien wat God kan doen en hoe Hij hem kan helpen. Hij stelt daarom zijn hoop op de Heer. Zo lezen we: ‘Want U bent mijn hoop, Heere HEERE, mijn vertrouwen vanaf mijn jeugd. Op U heb ik gesteund van de moederschoot af, van de baarmoeder af bent U mijn Helper; voortdurend zal mijn lof van U zijn.’ (Psalm 71:5-6, HSV)

Wat mooi als je, terwijl je jong bent of later terugkijkt, kunt ervaren dat God erbij was. Dat dat je Hem hebt kunnen loven, terwijl je misschien wel door allerlei moeiten ging. Het is ook echt iets om dankbaar voor te zijn, denk ik, als je Hem al jong mag leren kennen en je hele leven met Hem mag delen. Zo is ook de psalmist daar dankbaar voor. Hij wil God prijzen, de hele dag door ( vers 8). 

We zien ook dat hij God prijst terwijl hij door moeilijke periodes heen is gegaan (vers 7). Ik denk dat God loven en prijzen, terwijl je door moeilijke periodes heengaat, heel krachtig is. Je maakt dan echt een keuze om met al je pijn en verdriet in de troonzaal van de Heer te komen en te zeggen: ‘U bent goed ondanks alles en ik prijs U om wie U altijd zult zijn.’ 

God kennen in het ouder worden (Psalm 71:9-16)

De schrijver geeft aan dat hij ouder aan het worden. Hij is daarom ook kwetsbaarder voor mensen om hem heen die hem iets aan willen doen. Hij vraagt daarom ook Gods nabijheid: ‘Verwerp mij niet ten tijde van de ouderdom; verlaat mij niet, nu mijn kracht vergaat.’ (Psalm 71:9, HSV)
Juist wanneer je ouder wordt ben je nog meer afhankelijk van God, ook qua je eigen gezondheid. 

We zien hier iemand die vraagt of God hem spoedig te hulp wil komen omdat hij zo kwetsbaar is (vers 12). Hij blijft vertrouwen hebben in het feit dat God hem zal beschermen en verlossen. Zo zegt hij: ‘Maar ík blijf voortdurend hopen en zal U nog meer loven.’ (Psalm 71:14,HSV)
Wat bijzonder! Niets in zijn leven lijkt hem van zijn geloof in God af te kunnen houden!

Aan de slag!

Als je God al jong hebt mogen leren kennen, spreek daar dan eens je dank voor uit naar de Vader. Dat is, denk ik, iets heel bijzonders en niet iets vanzelfsprekends, waarvoor God zij dank. Bid vandaag extra voor de oudere mensen om je heen, als het ouder worden misschien zwaarder is voor hen door allerlei omstandigheden. Dat God hen vast mag blijven houden en hen mag zegenen!

Bronnen: StudieBijbel Online

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap