Psalm 18: met mijn God spring ik over een muur!

06

jan

Linda Aalbers

Heb jij muren in je leven? Ik denk daarbij aan problemen die ervoor zorgen dat je je gevangen voelt. David zingt in Psalm 18 over een muur waar hij met God overheen springt. Dat wil ik ook! We lezen hoe God David hielp en mogen daardoor weten dat Hij ook óns kan en wil bevrijden, zodat we kunnen zeggen: met mijn God spring ik over een muur! 

Want met U ren ik door een legerbende, met mijn God spring ik over een muur.
– Psalm 18:30 (HSV)

Lees als je tijd hebt eens de hele psalm. De woorden uit Psalm 18 staan ook in 2 Samuël 22.

Davids muren

David is aan het einde van zijn leven gekomen. Hij zingt een danklied voor de Heere, waarin hij samenvat wat God tijdens zijn leven voor hem heeft gedaan. David heeft een intens leven achter de rug. Hij heeft veel vijanden gehad. Buitenlanders, maar ook Saul en zijn eigen familieleden stonden tegen hem op. Hij heeft verdriet gekend vanwege familiedrama’s en zonden. Alle moeilijkheden in zijn leven worden in Psalm 18 genoemd als één vijand, één muur: banden van de dood.

Banden van de dood hadden mij omvangen, beken van verderf joegen mij angst aan.
– Psalm 18:5 (HSV)

Onze muren

David is daadwerkelijk in fysiek gevaar geweest. Wij kennen vaak een meer geestelijke strijd. Je kan deze psalm heel mooi met je eigen situatie vergelijken als je muren om je heen hebt die het je moeilijk maken. 

Misschien herken je je in een muur van angst. Je wil misschien stappen nemen en verdergaan in je leven, maar je durft niet. Of sta je voor een muur van zorgen? Je huwelijk is ingestort of je bent ernstig ziek, je zit financieel aan de grond of hebt grote zorgen om een dierbare. Ook kun je een muur van zonden hebben. Je komt steeds weer in de verleiding om die ene zonde te doen. Je weet dat het fout is, maar het lukt je niet om ermee te breken.

Roep God om hulp!

David voelt zich verslagen en uitgeput door zijn muur. Hij kan niet meer. Hij roept God om hulp. 

In mijn nood riep ik de HEERE aan, ik riep tot mijn God; Hij hoorde mijn stem vanuit Zijn paleis, mijn hulpgeroep voor Zijn aangezicht kwam in Zijn oren.
– Psalm 18:7 (HSV)

Ik vind het prachtig om te lezen hoe God reageert op Davids noodkreet. Lees vers 8 t/m 18 maar eens. God is woest om het onrecht dat David en ons wordt aangedaan. De aarde beeft, de bergen sidderen en de hemel dondert. De Heere Zélf komt te hulp. Hij steekt Zijn hand uit en redt David van de banden van de dood. 

Hij stak Zijn hand uit van omhoog, Hij greep mij, Hij trok mij op uit grote wateren.
– Psalm 18:17 (HSV)

Hoe spring ik met mijn God over een muur?

God hoort ook jou! Jij bent in Gods ogen net zo kostbaar als David. Je mag dus echt geloven dat God ook op deze manier op jóúw hulpgeroep reageert. 

Roep God om hulp. Vertel, schreeuw of fluister wat jouw muur is en dat je God nodig hebt. Geloof dat Hij je met grote, vurige liefde aanhoort en oprecht boos is om wat jou overkomt. Geloof dat Hij je wil komen redden en met jou over deze muur heen wil en kán springen. 

Nee, je weet niet wanneer en hoe God jouw problemen zal overwinnen. Maar je mag er zeker van zijn dat God jou én jouw muur door en door kent. Je mag er zeker van zijn dat deze muur niet tussen jou en God instaat, omdat Jezus álles al heeft overwonnen! God staat aan jouw kant van de muur en Hij wil niks liever dan er met jou overheen springen. Spring en vertrouw!

God maakt je sterk voor de strijd

Na Davids bevrijding traint God hem om bestand te zijn tegen zijn vijanden, lezen we in Psalm 18:28-37. En in de verzen 34 en 35 staat: “Hij maakt mijn voeten als die van hinden en doet mij op mijn hoogten staan. Hij oefent mijn handen voor de strijd en leert mijn armen een bronzen boog spannen.” (HSV)

Hij rust ook jou toe, in jouw situatie! Lees het maar in Psalm 18: Hij geeft je ruimte en licht. Hij verplettert jouw vijanden en omgordt je met kracht. Hij is je Rots en je Schild. Jouw toevlucht, veilige Burcht en Bevrijder.

Aan de slag!

Luister het lied “Geloof zo klein als een mosterdzaad” van Maasbach Worship.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap