Psalm 146: God is trouw, door alles heen!

03

nov

Marije Brandwijk

In moeilijke tijden kan het soms lastig zijn om je vast te blijven houden aan God. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om dan ook Gods Woord te kennen, of misschien meegekregen te hebben als kind. Want het zijn die woorden die dan jouw houvast kunnen worden. Ik werd opnieuw herinnerd aan de trouw van God, door de woorden van een juf die ze ooit in een poëziealbum schreef. Woorden vanuit Psalm 146 die troost geven en een perspectief.

Gods Woord kan je door alles heen helpen

Het is Gods Woord, de Bijbel, die je soms door alles heen kan helpen. Het is Gods Woord, waar je weer opnieuw Zijn trouw mag zien. God vertelt wie Hij is, wat Hij gedaan heeft voor ons en ook wat Hij gaat doen. In tijden waarin je misschien voor je gevoel niet veel bezig bent met bijbellezen, omdat je opgeslokt wordt door het zorgen voor een ander of door verdriet, dan is het ook Gods Woord, wat je eerder had gelezen, wat je erdoor heen kan helpen.

Trouw van generatie tot generatie

Psalm 146 is een psalm die ik vroeger als kind veel gezongen heb op de basisschool of op zondagsschool. Het is een psalm waarin je kunt lezen hoe God trouw blijft, van generatie op generatie. De psalm laat zien hoe God onze levens ook kan veranderen (gevangenen worden los gemaakt, blinden kunnen zien, etc.) en hoe Hij ons liefheeft als een Vader. 

Welzalig is hij die de God van Jakob tot zijn hulp heeft, die zijn verwachting stelt op de HEERE, zijn God, Die hemel en aarde gemaakt heeft, de zee en al wat daarin is; Die voor eeuwig de trouw bewaart, Die de onderdrukten recht doet, Die de hongerigen brood geeft. De HEERE maakt de gevangenen los, de HEERE opent de ogen van de blinden. De HEERE richt de gebogenen op, de HEERE heeft de rechtvaardigen lief. De HEERE bewaart de vreemdelingen, Hij houdt wees en weduwe staande, maar de weg van de goddelozen maakt Hij krom. De HEERE zal voor eeuwig regeren; uw God, Sion, is van generatie op generatie. Halleluja!
– Psalm 146:5-10 (HSV)

Psalm 146

Ik vind het zo mooi hoe de schrijver van deze psalm zijn vertrouwen op God blijft stellen. Je bent kennelijk welzalig, oftewel gelukkig, als je dat doet. Er wordt ook een beeld geschetst van een God die al vanaf het begin in de Bijbel trouw was, als de God van Jakob. Wat God toen al begonnen is, dat laat hij niet los. Dat is waar Gods Woord ons ook aan kan blijven herinneren, dat die trouw altijd zal blijven bestaan. Dat zul je ook zeker zien wanneer je de Bijbel van kaft tot kaft leest. Wanneer ik lees wat God met mij voorheeft en hoe Hij mij ziet in Psalm 146, dan wil ik God blijven vertrouwen. Want Zijn Woorden zullen dan ook waarheid blijken te zijn.

Ik hoop dat je door alles heen aan Hem mag vast blijven houden, dat Zijn Woord je ook grip zal blijven geven op bepaalde situaties.

Through it all,
through it all,
I’ve learned to trust in Jesus,
I’ve learned to trust in God,
I’ve learned to depend upon His Word.

Aan de slag!

 • Wat zijn bijbelteksten die jou door moeilijke situaties heen helpen? Mooi als je ze ook deelt in de reacties, ter inspiratie voor anderen!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  God van trouw
  U verandert nooit
  Eeuwige, U mijn Vredevorst
  Aller Heer, ik vertrouw op U
  Heer, ik roep tot U
  Opnieuw en opnieuw
  Heer, ik roep tot U
  Opnieuw en opnieuw
  U bent mijn rots wanneer ik wankel
  U richt mij op wanneer ik val
  Dwars door de storm
  Bent U Heer, het anker
  Ik stel mijn hoop alleen op U
  God van trouw
  U verandert nooit
  Eeuwige, U mijn Vredevorst
  Aller Heer, ik vertrouw op U
  Heer, ik roep tot U
  Opnieuw en opnieuw
  Heer, ik roep tot U
  Opnieuw en opnieuw
  U bent mijn rots wanneer ik wankel
  U richt mij op wanneer ik val
  Dwars door de storm
  Bent U Heer, het anker
  Ik stel mijn hoop alleen op U
  U bent mijn rots wanneer ik wankel
  U richt mij op wanneer ik val
  Dwars door de storm
  Bent U Heer, het anker
  Ik stel mijn hoop alleen op U
  Bron: Musixmatch

  Dankjewel Marije, ik moest denken aan bovenstaand lied!

 2. Caroline schreef:

  Heere U weet alle dingen,U weet dat ik van U hou.

 3. Jozien schreef:

  Ik weet dat God er is en toch zijn er momenten in het leven dat ik minder naar Hem op zoek ben. Momenteel het gevoel van eenzaamheid en aanvechtingen. Ik zocht op internet naar ‘hulp’ en kwam bij ‘Zij lacht’ uit. Dit voelt voor mij als een geschenk. En dan de bemoediging van vandaag voelt dan echt als een knipoog van God🙏🏽

 4. Marije schreef:

  Wat mooi Jozien, dat je die knipoog zo mag zien! Ik bid dat God je mag aanraken met zijn Liefde en Troost. Liefs, Marije

 5. Annet schreef:

  Jesaja 43: ‘Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn, door rivieren, zij zullen u niet overspoelen. Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden, geen vlam zal u aansteken. Want Ik ben de HEERE, uw God, de Heilige van Israël, uw Heiland.
  En door de rust die ik daarin mag ervaren ben ik een dankbaar mens.

 6. Froukje Vroegop schreef:

  ik ben me aan het voorbereiden voor een rouwdienst en las deze woorden. ik kan hier wat mee, past bij de persoon om wie het gaat. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap