Psalm 139: ons verlangen om gekend, gepeild en geleid te worden

21

aug

Gastblogger

Tegenwoordig lijkt de hele maatschappij wel op jacht te zijn naar liefde. Word ik geaccepteerd door mensen? Ben ik genoeg, niet te veel en niet te weinig? We zoeken naar bevestiging van onszelf in allerlei dingen, spullen en relaties. Door het gejaagde van de jacht, vergeten we soms wat er echt belangrijk is: wat God over ons zegt. Maar wat zegt God dan? Geliefd zijn door God betekent dat we gekend, gepeild en geleid worden. Als ik dreig te vergeten wat de Vader over mij denkt, dan lees ik vaak Psalm 139. Een psalm van David waarin hij zijn hart uitstort voor de Heer en Hem looft, omdat David weet wie hij is. Dat hij gemaakt en gekend is door God. Hij eindigt echter het stuk met een gebed. Ik wil vandaag met je inzoomen op de laatste twee verzen van dit loflied.  

Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, beproef mij en ken mijn gedachten. Zie of er bij mij een schadelijke weg is en leid mij op de eeuwige weg. 
– Psalm 139:23-24 (HSV)

Gekend: Doorgrond mij 

De eerste vraag die David in Psalm 139 stelt aan God, is om hem te doorgronden. We hebben allemaal ten diepste het verlangen om gekend te worden. In veel films, series en boeken wordt het beeld van liefde geschetst dat als je geliefden van elkaar bent, dat je elkaar dan kent. Dat je precies weet wat iemand denkt of voelt, zonder dat je dat hoeft te zeggen.
Menselijke relaties werken helaas niet zo. Het is hard werken en je moet eindeloos met elkaar blijven communiceren. Een relatie met de Heer is wat dat betreft anders. Wij kunnen God leren kennen door Zijn Woord, maar ook door te kijken naar hoe we gemaakt zijn. Omdat God ons heeft gemaakt, weet Hij volledig hoe we in elkaar zitten.  

Eerder in Psalm 139 bezingt David hoe God hem heeft geweven in de buik van zijn moeder. Dat geldt ook voor ons! Vezel voor vezel zijn we door Hem gemaakt. In elk stukje van onszelf, ligt een stukje van Hem. Iets wat Hij aan ons heeft gegeven.

David zingt hier dat hij helemaal gekend wil worden door God. Dat hij van al die stukjes die hij van Hem kreeg, geen enkel stukje voor zichzelf probeert te houden. David heeft het verlangen om te weten dat hij geliefd is. Hij vraagt God om zijn hart te kennen. Zijn hart is waar David zijn keuzes mee maakt. Zijn hart is waarmee hij liefheeft. 

Gepeild: Beproef mij 

De tweede vraag die David stelt, is om beproefd te worden. Waarom zou je dat doen? Dat klinkt als een best wel spannende vraag. In de NBV vertaling staat ‘peil mij’. Wanneer er een peiling van iets wordt gehouden, wordt er eigenlijk getest wat de gesteldheid is van iets. Wat is jouw hartsgesteldheid?

David vraagt hier aan God om zijn hart te doorgronden en te testen hoe het gaat met zijn hart.
Zijn er dingen die in je hart leven, die daar niet horen? Om deze dingen uit je hart weg te halen, moet je weten wat het is dat er niet thuishoort. Eigenlijk vraagt David om aan te wijzen wat er tussen hem en God in staat. Dat mogen wij ook doen. Ook al is dit echter niet altijd even makkelijk en comfortabel. Maar als het je dichter bij Gods hart brengt, dan is het het waard, toch?

Geleid: Leid mij 

De derde vraag die David stelt, is om hem te leiden over de eeuwige weg. David ziet in dat er ook een schadelijke weg is. Dit is een weg die niet goed is voor hem. In plaats van schadelijk had er ook ‘een weg van smart’ of ‘verkeerde weg’ kunnen staan. Een weg van verdriet. Wie doe je daar verdriet mee?
Soms is het de schepping. Soms zijn het de mensen om je heen. En soms ben je het zelf of is het God.
Ik geloof dat God treurt in alle gevallen. Ik geloof dat Hij het zonde (in de betekenis: ‘jammerlijke verspilling’) vindt dat we in plaats van het eeuwige, kiezen voor de andere kant.

David verlangt naar het eeuwige. Een weg die niet eindigt, maar leidt tot oneindige aanwezigheid van God. Begint die reis dan als hij straks sterft? Volgens mij mogen en kunnen wij die weg nú al bewandelen, samen met Hem!

Aan de slag! 

Herken jij je eigen verlangen in het hartsverlangen van David? Wil je ook gekend, gepeild en geleid worden? Bid dan de woorden van David uit over je eigen leven. Dit kan je doen in de woorden zoals ze in de Bijbel staan, maar het kan ook in je eigen woorden.

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Nienke Alblas.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Zoveel dank Nienke ❤️ dit was precies wat ik nodig had 🙏✨

  2. Hannie schreef:

    Prachtig uitgediept. Dank je voor dit mooie schrijfsel ♡

  3. Ik las het opmhet moment dat ik me gerealiseerd had wat een gevoelens van wrok ik nog in mij had Of God mij daarvan wil bevrijden,mij doorgronden en peilen en mij wil.laten zien wat er niet thuis hoort in mijn hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap