Een zacht hart als sieraad. Wat betekent dat?

22

aug

Gastblogger

Elke ochtend doorloop ik hetzelfde ritueel voor de spiegel. Ik doe mijn haar en make-up. Vervolgens kies ik mijn kleding uit en kies bijpassende oorbellen. Ik werp nog een blik op de spiegel. We kunnen weer voor de dag komen.
Het gaat niet altijd zo vlot. Soms raak ik onzeker van mijn spiegelbeeld. Het kan zelfs invloed hebben op mijn humeur. Dan vind ik troost in de gedachte dat God niet kijkt naar uiterlijkheden, maar naar ons hart. Zo heb je dingen die je hart kunnen sieren: sieraden voor het hart. God wil ons een zacht hart geven, zodat Hij het kan vormen en vullen met Zijn liefde. Maar wat is een zacht hart? En wat is een sieraad voor een zacht hart? 

Wat is een zacht hart? 

In de Bijbel wordt je hart niet zozeer gezien als de plek van de liefde, maar vooral de plek waar je keuzes maakt. Daarnaast is het de plek waar leven vandaan komt. In het Oude Testament wordt er gesproken over het volk van Israël, als een volk met verharde harten. Een verhard hart is een hart dat verbitterd is, wrok koestert en kil is. Ons gevoel kan een sterke invloed hebben op onszelf en ook op onze omgeving. In Ezechiël doet God een mooie belofte aan Israël, het verharde volk.  

Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en je er een levend hart voor in de plaats geven. 
– Ezechiël 36:26 (NBV)

Hoe mooi is dat? God zal een nieuw hart én een nieuwe geest geven. In de BasisBijbel wordt de term ‘levend hart’ vertaald als een warm, zacht hart. Als ik deze woorden lees, denk ik aan een hart van iemand die omziet naar anderen. Iemand die vergevingsgezind en liefdevol is. Deze omschrijving doet me dan vervolgens weer denken aan Jezus, op wie wij mogen lijken door Gods Geest in ons. Zie je de parallel? 

Wat is een sieraad voor een zacht hart? 

Wanneer we een zacht hart krijgen van God, zullen er dingen veranderen. God wil van ons graag mooie mensen maken. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. In 1 Petrus 3 wordt een omschrijving gegeven van de schoonheid van de vrouw. 

Uw schoonheid moet niet gelegen zijn in uiterlijkheden, zoals kunstig gevlochten haar, gouden sieraden of elegante kleding, maar in wat verborgen ligt in uw hart, in een zacht en stil gemoed. Dat is een onvergankelijk sieraad dat God kostbaar acht. 
– 1 Petrus 3:3-4 (NBV)

Hier schrijft Petrus over waar God naar kijkt. God kijkt niet naar je uiterlijk, hoe je haar zit of welke oorbellen je draagt. Hij kijkt naar je hart. Een zacht hart, met een stil gemoed, is een onvergankelijk sieraad, dat kostbaar is in Gods ogen. Het vergaat nooit. Het is eeuwig.

Je hart van buiten laten zien

Petrus richt zich hier tot de vrouwen in het bijzonder. Hij richt zich tot ons en roept ons op om geen aandacht te trekken met ons uiterlijk, maar met ons hart. Zo mogen we, geloof ik, ook naar de mensen om ons heen kijken. We hoeven geen vriendinnen te maken door er leuk uit te zien. We hoeven geen mannen aan te trekken met onze looks. Nee, net zoals God naar ons hart kijkt, zo kunnen we in ons uiterlijk ook proberen om vooral ons hart te laten zien. We mogen een zachte uitstraling hebben, een glimlach op ons gezicht.

Daarnaast is het mooi als anderen onze innerlijke sieraden mogen zien. Dat we zachtmoedig mogen zijn en mogen vergeven. Dat we lief mogen hebben en omzien naar de mensen om ons heen. En dat we mensen een warm welkom heten. Open zijn over wie we zijn en waar we voor staan, zonder dit op een harde manier te communiceren.

Moeten we dan maar altijd alles goed vinden? Dat denk ik niet. Maar hoe je jezelf verdedigt en hoe je overkomt wanneer je het ergens niet mee eens bent, zal een stukje van een zacht hart laten zien. Het hart dat God je wil geven. Zodat je Hem hiermee kan aanbidden. 

Voor de één is het vanzelfsprekender om op een zachte manier te reageren dan voor anderen. Zelf heb ik best een sterk temperament en moet ik wat meer letten op hoe ik over kom, wanneer ik mijn mening verkondig.  

Aan de slag! 

Vandaag gaan we ons trainen in het laten zien van een zacht hart. Dit kan je doen door de volgende twee dingen: 

  • Ken je iemand die eenzaam is en zich snel bezwaard voelt? Nodig hem of haar uit om een keertje op de koffie te komen. 
  • Zit iets je al een tijdje dwars? Ga op een rustige manier het gesprek hierover aan. Vertel wat je voelt, wat je denkt en hoe de ander je kan helpen om de situatie eventueel te verbeteren. 

Een zacht hart betekent niet dat je over je heen laat lopen. Het betekent dat je uit liefde mag handelen en communiceren. En God wil ons een nieuw, zacht hart geven en een nieuwe geest. Vraag God in gebed om je hart zacht te maken en te komen met Zijn Geest. 

Bron: ‘Houd je hart zacht’, Derek Prince.

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Nienke Alblas.

Deel deze overdenking

Bijbel in een jaar

Heb jij altijd al eens de hele Bijbel in 1 jaar willen lezen?
Dit is je kans!
Bekijk hoe jij mee kunt doen aan de Zij Lacht Bijbel in 1 jaar challenge. 

Ik ben benieuwd!

  1. Liza schreef:

    Mooi, Nienke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap