Psalm 1: Over groene vingers en levende waterstromen

13

jan

Inge Kooiman

Hoe zit het met jouw groene vingers? Heb jij ze? Ik heb ze niet. Hoe fijn ik planten in huis ook vind, ik kan zelfs een vetplant laten doodgaan en een cactus laten verdrinken. Jep, het is echt gebeurd. Ik kan hele dagen thuis zijn en dan ineens valt het me op: “Oh, deze plant hangt er wel heel zielig bij…” Terwijl het me deze week weer gebeurde en ik met de gieter naar mijn plant rende (want die enkele seconden tellen dan echt! ;-)), was daar ineens de gedachte: dit is soms net als mijn geloofsleven.

Au. Die kwam binnen.

Ik weet ook niet waar die gedachte vandaan kwam en waarom ik het ineens dacht. Wel had ik die dag gebeden of God me zou laten zien waar mijn blogpost over zou moeten gaan en inspiratie komt bij mij vaak op deze manier. Dus ik besloot te luisteren, te gaan graven in mijzelf en in het Woord en het op te schrijven. Wie weet is het voor jou ook een eye-opener.

Uit welke bron put je?

Want ja, als we eerlijk zijn: rennen we niet vaak rond met onze watergieter in plaats van rustig plaats te nemen bij Gods rivier en te drinken van het levende water? Putten we vaak niet onze zekerheden uit andere bronnen, zoals ons uiterlijk, carrière, ons eigen kunnen, status, hoe goed we alle ballen in de lucht kunnen houden?

Ik spreek veel vrouwen die het lastig vinden om hun relatie met God levend te houden, om er echt tijd voor te nemen. Eerst merk je het niet zo, het gaat allemaal z’n gangetje wel. Maar hoe langer het duurt, hoe verder je uitgedroogd raakt. Je eigen gedachten en twijfels komen weer op. We luisteren naar alle stemmen op tv, radio, social media en mensen om ons heen, maar zijn we ook actief op zoek naar de waarheden die God voor ons heeft klaarliggen?

Psalm 1:

Het is heerlijk
als je niet luistert naar de raad van mensen die zich niets van God aantrekken,
als je niet omgaat met slechte mensen,
als je niet meedoet met mensen die lachen om God.
Het is heerlijk als je geniet van Gods wet,
en daar dag en nacht over nadenkt.

Want daardoor zul je lijken op een boom die aan het water is geplant,
waar vruchten aan groeien als het daar de tijd voor is
en waarvan de bladeren nooit verdrogen.

Je zal succes hebben bij alles wat je doet.

Misschien is het eerste vers herkenbaarder in de Herziene Statenvertaling: “Welzalig de man die niet wandelt in de raad van de goddelozen, die niet staat op de weg van de zondaars, die niet zit op de zetel van de spotters.”

Kijk nog eens naar de dikgedrukte woorden en vergelijk het met de woorden hierboven. Zie je wat er gebeurt? De man die wandelt (BB: luistert), staat (omgaat) en zit (meedoet). Hij gaat steeds langzamer lopen en sluit zich aan bij de groep van de goddelozen. Dat klinkt meteen heel zwaar, maar zou het hier niet gaan om de vraag uit welke bron we putten? Van de dingen waar je blij van wordt, die je status en aanzien geven en waardoor anderen jou leuk vinden?

De kwaliteit van mijn boom

Een groot gedeelte van een boom bevindt zich onder de grond: dat zijn de wortels. De kwaliteit van de wortels bepaalt ook voor een groot gedeelte de kwaliteit van de boom. Wanneer we ons dus uitstrekken naar Gods woorden, zullen onze wortels zich wortelen in zijn liefde. We zullen zijn als een boom, geplant aan waterstromen.

Wat een mooie gedachte: Als mijn levensboom een stevige basis heeft, drinkend van het levenswater, zullen er vruchten groeien. En op die manier heb je anderen ook veel te bieden.

Vaak kijken we zo snel naar de vruchten van de boom en willen we snel resultaat zien. Maar het is juist andersom: we mogen ons wortelen in Gods liefde en vanuit die voedingsbodem mogen vruchten groeien: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid en zelfbeheersing (Galaten 5:22).

Hoe dieper de wortels groeien in Gods waarheid, hoe steviger mijn boom zal staan. Ook wanneer er tegenslag in je leven is, wanneer de wind hard waait en het stormt om je heen. Het is het geheim van de dagelijkse zoektocht in zijn Woord.

Het is HEERLIJK als je geniet van Gods wet,
en daar dag en nacht over nadenkt.

Aan de slag!

Ben jij geplant aan de waterstromen van Gods liefde? Merk je het in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld dat je anders reageert op situaties dan vroeger? Spreek er met de mensen om je heen over, misschien mag je iemand bemoedigen vandaag.

Of staan jouw wortels in aardse grond en ben je elke dag nog met emmertjes en gieters in de weer? Put je ergens anders je kracht vandaan? Is er iemand in jouw omgeving die je hiermee kunt vertrouwen en waarmee je samen op zoek kunt gaan naar het levende water?

Deel deze overdenking

 1. petra schreef:

  Prachtig verwoord, Inge
  Zeulen met emmers en gieters is zwaar maar wanneer we in hem geworteld zijn word het leven/groeien en vrucht dragen easy. Gedragen door zijn machtige hand en elke dag door zijlacht een stukje opweg geholpen om Gods woord te over denken, geweldig!

 2. Martin schreef:

  Heel herkenbaar, ben zelf een echte tuinplantengek. Wilde altijd alle varianten en exoten hebben. En maar vertroetelen. Moest ook wel anders gingen ze dood. Nu zorg ik dat de planten op de plek komen te staan wasr ze gedijen, waar ze de omstandigheden hebben die ze goed doen.
  Bovendien ondervond ik dat planten die je te veel vertroetelt lui worden en oppervlakkige wortels vormen.
  Ik wil mijn wortels diep verankerd aan de rand van het Levende Water. Dat vraagt soms om droogte perioden om mijn wortels nog dieper te laten zoeken naar het kostbare vocht.

  • Jeannette schreef:

   Je reactie is weer een eye opener voor mij, Martin.
   Mooie aanvulling op het prachtige stuk van Inge. Hoe we uit de simpele dagelijkse dingen, Gods levenslessen kunnen herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap