Jouw pijnlijke of slechte gewoontes zijn niet onveranderbaar

27

aug

Carmen

Ik heb gewoonten die mij absoluut niet bevallen. Ik zou graag van ze af willen, maar ook weer niet. Ik accepteer de negatieve kanten van de gewoonte of ik probeer de gevolgen niet te erkennen. Bepaalde manieren van gedragen, nadenken en leven die me eigenlijk pijn doen. Niet alleen mijzelf, maar ook anderen. Op een geven moment zie je dat het niet zo langer kan. Niet als ik dichter bij God wil komen. Niet als ik dichter bij Hem wil leven.

Corrie ten Boom schreef ooit iets over deze gewoontes:

Jezus is in staat om kreukels in uw ziel glad te strijken en alle complexen uit te bannen. Hij zal zelfs uw vaste gewoonten omvormen, hoe diep ze ook in uw onderbewustzijn gegrift zijn.

En als je een keer niet weet wat je moet doen, mag je God om wijsheid vragen. God geeft die altijd, zonder boos te zijn dat je het zelf niet weet. (Jacobus 1:5)

Wij hebben gewoonten, waarvan wij denken dat wij ze niet kunnen laten doorbreken; houdingen, die wij niet kunnen veranderen. Geef ons de gezindheid dat wij om uw antwoord vragen, Heer.

De gewoonten die diep in jouw onderbewustzijn zitten, zijn voor Hem niet onveranderbaar. Zelf weet ik niet waar ik moet beginnen om mezelf te veranderen. Maar wat wel duidelijk is, is dat ik Hem mag vragen om wijsheid. Het kan Hem namelijk helemaal niks schelen als we het zelf niet weten. Hij wil ons maar al te graag zegenen met zijn wijsheid en kennis. Hij wil ons overvloedig zegenen.

De gewoontes die ik heb opgebouwd kan ik zelf niet bestrijden. Mijn eigen probeersels van weerstand leveren alleen maar nog meer strijd op. Ik kan het proberen, maar de muren die ik bouw, storten bij het minste of geringste weer in.

De muren die Hij ons kan leren bouwen daarentegen, zijn onverwoestbaar. God wíl dat wij vragen om Zijn wijsheid en inzicht. Soms is voor een verandering van gewoontes een verandering van gezindheid nodig. Dat betekent dat je een verandering nodig hebt in hart en hoofd. Dat lukt je niet zomaar, maar God wel. Vraag God om verandering, overwinning en wijsheid.

Aan de slag!

God is de enige die jouw hart écht kan veranderen. Ga naar Hem, Hij geeft je kracht, inzicht en wijsheid. Misschien denk je meteen al aan bepaalde gewoontes die je liever nooit meer terug zou zien. Misschien denk je aan slechte gewoontes die je eigenlijk niet wil verliezen, puur uit persoonlijke verlangens.

Hier is nog een filmpje te bekijken waarin wordt uitgelegd hoe Gods wijsheid aan de wereld gegeven is.

Naar ‘Iedere Dag Nieuw, meditaties en gebeden’ van Corrie ten Boom

 

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterst of Facebook!

Deel deze overdenking

  1. Iris schreef:

    Mooie film erbij! Dankjewel voor deze duidelijke overdenking Carmen! 🙂

  2. Eva schreef:

    Mooie overdenkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap