God + Jij = Dreamteam met 100% Succesfactor

26

aug

Debora

Knap. Jong. Geliefd. Papa’s lievelingszoon. Beroep: Dromer. Dat is Jozef. Je kent vast het verhaal van Jozef. Zo niet, dan vind je het in Genesis (hoofdstukken 37, 39-50). Zijn tien oudere broers mochten hem niet vanwege zijn dromerijen en ze verkopen hem aan slavenhandelaren. Aan hun vader vertellen ze echter dat zijn liefste jongen door een wild dier verscheurd is. In Egypte verkopen de slavenhandelaren Jozef aan Potifar, een hoveling van de farao. Jozef wordt graag gezien en valt in de gunst, vanwege zijn trouw, loyaliteit en succes bij alles wat hij doet. In Egypte gebeuren er nog heel veel spannende dingen (verleiding, leugen en zelfs gevangenis). Deze gebeurtenissen zetten uiteindelijk alleen maar een dikke, vette streep onder Gods almachtige, trouwe en beschermende aanwezigheid in het leven van deze jonge man.


Ik lees weer eens dit inspirerende verhaal. Plotseling blijft mijn blik hangen op dit vers:

De Heer was met Jozef. Daardoor ging het in alles goed met hem.
(Genesis 39:2)

 Als ik verder lees, wordt snel duidelijk dat Potifar dit ook ervaart/voelt en dat hij Jozef daarom ook graag mag én goed voor hem is (vers 3). Het resultaat:

Vanaf dat moment was de Heer goed voor iedereen in het huis van de Egyptenaar vanwege Jozef. De Heer was goed voor alles wat Potifar had, in zijn huis en op zijn velden.
(Genesis 39:5)

Het lijkt wel een formule: Als God met je is, dan gaat het je (zichtbaar en voelbaar – ook voor anderen) goed.

Nice!

Succesvol zijn, alles wat je doet lukt?! Dat wil ik ook! Graag, God wees bij mij!

Ook al heb ik (zeker weten!) een enorm gezegend leven waar ik reuze dankbaar voor ben, toch voel ik me soms ook teleurgesteld door tegenslagen die ik op mijn levenspad tegenkom. Jij ook?

Mensen die je niet mogen en je slecht doen (roddels, reputaties, lichamelijke pijn), ziektes, misschien zelfs beschuldiging en/of straf voor iets wat zonder jou toedoen gebeurt is.

Wat, als dit succes wat Jozef zo duidelijk omgeeft niet (alleen maar) materieel en voorspoed in een menselijk gezien succesvol leven is, maar veel dieper gaat?

Ondanks dat Papa bij Jozef was en alles hem lukte, komt hij toch in het gevangenis terecht. Dat is wel even een flinke tegenvaller, wat zeg jij?

Misschien op het eerste gezicht, maar kijk eens wat in het nieuwe testament door een geloofsbroeder is opgeschreven:

Eén ding weten wij: voor wie Hem liefhebben laat God alles meewerken voor hun bestwil, want Hij heeft een plan met hen. (Romeinen 8:28; HTB)

 “Voor ons bestwil”. Dus alles (en echt alles he!) werkt mee ten goede?! Alles op ons levenspad is dus een unieke en perfecte mogelijkheid voor onze grote, allemachtige God om zijn glorie en macht te bewijzen!

Wauw. Daar word ik stil van.

Aan de slag!

Koningsdochter, in alle voorspoed maar ook in alle moeilijkheden zijn wij meer dan overwinnaars, dankzij Hem die van ons houdt (Romeinen 8:37).

Misschien heb je deze openbaring vandaag nodig of is het een van de vele bevestigingen die Papa je zo dolgraag wil geven tijdens je leven – laat het goed tot je doordringen:

Met Papa aan je zijde kan jij alles aan en zal alles een zegen zijn … misschien niet gelijk zichtbaar, maar vertrouw op Hem.

Gods zegen, lieve zus in de Heer!

Een bekend, mooi oud lied, wat we op onze bruiloft zongen (alweer 13 jaar geleden), blijft in sommige momenten (zo ook nu) in mijn gedachten komen. Het is voor mij een gebed verweven in mijn leven geworden. Bid je mee?

Heer, wees mijn gids
op heel mijn levenspad,
wees Gij mijn gids.
Wijs mij de weg naar Sions gouden stad,
Wees Gij mijn gids.
Blijf dicht bij mij;
ga stap voor stap mij voor;
dan ben ‘k gerust
en veilig volg ‘k Uw spoor. 

Want aan Uw hand
dwaal ‘k nimmer van de weg,
wees Gij mijn gids.
’t zij door moeras of
wel langs struik en heg,
wees Gij mijn gids.
Licht, vriend’lijk licht
straalt van Uw aangezicht,
‘k houd daarom steeds
mijn oog op U gericht.

+++ Aanrader voor verdieping: lees Johannes 15:1-8.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  ? Duizendmaal DANK, lieve Deborah :’) ?♥️? Werkelijk om stil van te worden ??❤️.

 2. Arja schreef:

  Deborah, dank je wel voor dit prachtige stuk!!!

 3. Bertina schreef:

  Er gebeuren veel spannende dingen zoals tegenslagen in je leven.Deze gebeurtenissen zetten uiteindelijk alleen maar een dikke, vette streep onder Gods almachtige, trouwe en beschermende aanwezigheid.

  Dit is zo’n enorm mooie les geweest de afgelopen periode voor mij ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap