Wie is die Jezus eigenlijk? The Answer May Shock You.

28

aug

Renske Hoste

Een onbereikbaar ideaal, ‘maar’ een scheldwoord, een vage bekende, een historisch figuur, zo’n blanke man met lang haar zoals op schilderijen? Je Koning, je Redder, je Rots? Wat antwoord jij?

Toen rabbi Jezus uit Nazareth begon met zijn bediening was Hij ongeveer even bekend als meester Bob uit Surhuisterveen. Een rondtrekkende prediker zoals zovelen, een bescheiden gezelschap van leerlingen. En toch hield het niet op bij die drie jaar rondtrekken, vertellen, aanraken, genezen. Tweeduizend (!) jaar later spreekt Hij nog, worden zijn woorden herhaald en begrepen, raakt Hij aan en geneest Hij. De Bijbel staat vol met Zijn namen, er is geen Bijbelboek waar Jezus Christus niet in doorschemert als heerlijke voorafschaduwing van wat zou/zal gaan komen.

Een man van contrasten, een man van smarten. Koning en Knecht. Messcherp en liefdevol zacht. Perfectie die je nooit zult bereiken, perfectie die je daardoor nooit zult hoeven bereiken. Hij vraagt het zelf:

Ze kwamen in de buurt van de stad Cesarea Filippi. Daar vroeg Hij aan zijn leerlingen: “Wat zeggen de mensen over de Mensenzoon? Wie ben Ik volgens hen?” (Matteus 16:13)

Zijn discipelen antwoorden:

Ze antwoordden: “Sommige mensen zeggen dat U Johannes de Doper bent. Andere mensen zeggen de profeet Elia. Weer andere mensen zeggen Jeremia, of één van de andere profeten.” Maar Jezus zei tegen hen: “Maar Wie ben Ik volgens júllie?” Simon Petrus antwoordde: “U bent de Messias, de Zoon van de levende God.” Jezus antwoordde: “Simon, zoon van Jona, wat heerlijk voor je dat je dit begrijpt! Want je weet dat niet doordat een mens je dat heeft laten zien. Maar mijn hemelse Vader heeft jou dat laten zien.’ (Matteus 16:13-17)

 Gods Geest antwoordt:

Op het moment dat Jezus was gedoopt en uit het water kwam, zag Johannes de hemel opengaan. Hij zag de Geest van God als een duif uit de hemel komen en op Hem neerdalen. En een stem uit de hemel zei: “Dit is mijn Zoon. Ik houd heel veel van Hem. Ik geniet van Hem.”’ (Matteus 3:16-17)

De pionnen van de vijand weten het:

De legerhoofdman en de soldaten die Jezus bewaakten, zagen de aardbeving en wat er allemaal gebeurde. Ze werden doodsbang en zeiden: “Ja, dit was écht Gods Zoon! (Matteus 27:54)

En geloof me, de vijand weet het zelf ook maar al te goed. Jezus’ naam is voor hem een gruwel, als nagels over een krijtbord is voor hem het horen van die Naam. Laat je niet voor de gek houden, de slang kent zijn lot. Hij kent zijn toekomst, maar blijft het proberen. Elke persoon die uiteindelijk niet voor Jezus kiest, is een overwinning voor die griezel. Hij knijpt zich in de handjes als iemand niet voor Hem uit kan of durft te komen. Gun hem dat niet! Wees voorbereid op die vraag, zodat je een antwoord paraat hebt.

Ik vraag het je nogmaals: wat antwoord jij?

Aan de slag!

Beantwoord voor jezelf de vraag: wie is Jezus voor jou? Bid ervoor en schrijf het op.

Ga ook eens op zoek in de Bijbel! Ik heb een speciale kleur pen, waarmee ik elke naam van Jezus en elke naam van God onderstreep. Het is heel interessant en opbouwend om eens op die manier te lezen.

Deel je antwoord met ons in de comments! Zo kunnen we ook elkaar opbouwen.

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

Deel deze overdenking

 1. M schreef:

  Jezus is voor mij de rode draad in mijn leven! Hij hoort bij mij, door hoe ik doe/leef zie je Hem!

 2. Marjolein schreef:

  Jezus is degene die de leegte die ik zo vaak ervaar hier op aarde, opvult. Met zijn onuitsprekelijke liefde, genade, en rechtvaardigheid. Hij gaf zijn leven voor de mijne. Niet te beseffen hè? Hem wil ik dienen en volgen, ook al is het vaak zo ontzettend moeilijk om niet met de wereld mee te doen, terug te vallen in zonden etc. Ook al is het zo vaak een beproeving. Hij is het zo waard!!

 3. carola schreef:

  Jezus, wat een heerlijke naam;
  Mensenzoon, Zoon van God,
  Lam op de troon.
  Blijdschap en vrede, genade en hoop,
  al mijn schuld is weggedaan;
  Jezus, wat een heerlijke naam.

   
  Jezus, wat een heerlijke naam;
  zekerheid, sterke rots, troost als ik lijd.
  Vrijheid, geborgenheid, leven en kracht,
  waarheid die mij sterk doet staan;
  Jezus, wat een heerlijke naam.
   
  Jezus, wat een heerlijke naam;
  heeft mij bevrijd, mijn vaste burcht,
  held in de strijd.
  Vergeving en reiniging, warmte en licht,
  liefde die mij op doet staan;
  Jezus, wat een heerlijke naam.
  Vergeving en reiniging, warmte en licht,
  liefde die mij op doet staan;
  Jezus, wat een heerlijke naam.
   
  Jezus, wat een heerlijke naam.
  Opwekking 493
  Ik moest na deze mooie overdenking denken aan dit lied. ?

 4. Kim schreef:

  Lieve Renske ? Onwijs BEDANKT voor de krachtige overdenking van vandaag! ??? ik kan alleen maar zeggen: amen! ??

  Ik woon in de buurt van Leiden en vanaf vanavond begint een conferentieweek georganiseerd door mijn kerk, de “Conferentie Geloof & Wetenschap: tegengesteld of verenigbaar?”. Het is bedoeld om de dialoog tussen geloof en wetenschap open te houden en aannemelijke argumenten voor het Scheppingsverhaal en andere bijbelse gebeurtenissen te delen. Wij hebben zoveel mogelijk PR werk gedaan (posters, flyers, uitnodigingen) en hopen van harte op een goede opkomst om met die mensen Gods Woord te mogen delen. Maar zoals je zegt, moeten we helaas altijd voorbereid zijn op tegenaanvallen als je voor God gaat werken, vandaar dat jouw woorden van vanochtend mij zo hebben gesterkt ! :’)

  Ik zal deze vraag de komende tijd waarschijnlijk veel vaker krijgen en dan is dit een prachtige bemoediging om sterk in mijn schoenen te mogen staan! Dankjewel daarvoor ! ?

  Mochten jullie (de Zij Lacht schrijfsters of de lezeressen van de blogs) in de buurt van Leiden wonen/zijn en tijd en interesse hebben om te komen; wees meer dan van harte welkom!! Iedereen is van harte welkom! Entree is geheel gratis en vrijblijvend en inschrijving niet nodig, je kunt gewoon komen. 🙂 De eerste lezing is vanavond om 19.30 uur en meer informatie is te vinden op de website:

  http://www.conferentiegeloofenwetenschap.eu

  Gods rijke zegen voor jullie allemaal & alle glorie en eer aan onze Heer Jezus, Koning van ons hart ♥️:’)

  Liefs, kim ?

  • Renske schreef:

   Lieve Kim, dankjewel voor je gave reactie! Hoe is het gegaan?
   Ik hoop dat God de conferentie rijk heeft gezegend afgelopen week 🙂
   Liefs, Renske

 5. Francine schreef:

  Jezus is mijn ALLES.
  Ik ga er zo lekker over schrijven (:

  Bedankt voor dit mooie stukje, Renske!

 6. Rianne schreef:

  Jezus is voor mij de persoon waar ik altijd terecht kan! Hij houdt vanmij zoals niemand anders doet. Hij accepteerd mij zoals ik ben. Ook al doe ik soms domme dingen, Hij veroordeelt mij niet, maar houdt nog steeds oneindig veel van mij..

 7. Jan Pieter karman schreef:

  Voor mij is Jezus een opmerkelijk mens die zo’n 2000 jaar geleden leefde en nog altijd (vooral via het NT) mensen weet te inspireren. Meer kan ik er niet van maken, maar dan mis ik kennelijk iets?

  Jan Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap