Pasta met een Prutje – hoe God ons heeft geschapen (en hoe niet!)

16

aug

Renske Hoste

Culinair liefhebbers, chefkoks en keukenprinsessen opgelet: de volgende beschrijving van mijn kookproces kan de oorzaak zijn van enig mentaal trauma. Als u verwacht hier gevoelig voor te zijn, gelieve door te scrollen tot de volgende alinea, waar ik u zal vertellen wat dit met God en met jou te maken heeft. 

Weet je het zeker? Zelf weten. 

Koken met Renske: Pasta met een Prutje 

Het is zeven uur en ik heb trek, dus ik trek de koelkast open. Halve paprika, tonijn, pesto, paar tomaatjes, broodbeleg en crème fraiche, dat is alles. Had misschien toch even naar de winkel gemoeten, bedenk ik me nu. Wat kunnen we hier nog van maken?  

Even zien… starten met veel knoflook en ui, da’s alweer een klein beetje meer groente. Even fruiten (in de hoop dat een fancy term mijn gerecht kan redden) en paprika en tomaatjes* meebakken. De groentela van de vriezer levert alleen worteltjes (yegggh) en sperziebonen (mwah) op. Wat bezielde me toen ik die kocht?! Dat laatste dan maar, even meebakken.  

What’s next? Pesto! Hmm…’gebruik maximaal 2 weken na opening’. Besef: dit potje staat al een goede maand open in de koelkast. Het ruikt nog okay, geen pluizige stukjes die er niet in horen… eh, ik keur het goed. 

Kruiden toevoegen: peper, Italiaanse kruiden, is vandaag een dag voor knoflookpoeder? Elke dag is een dag voor knoflookpoeder. Zout erbij. Hmm, beetje flauw. Zoutzoutzoutzouuuuut. Beter. Aan het nog volle potje gemberpoeder dat ik in een opwelling heb gekocht, ruiken om te zien of het hier dan wél bij zou passen en tot dezelfde conclusie komen als vorige keer en tig keren dáárvoor: nope! 

En als laatste: crème fraîche! -trekt bakje open, treft volledige schimmelcultuur aan- oké, geen crème fraîche! 

Alles bij elkaar gooien, even proeven. Beetje meer peper en klaar! Voilà, een echte Pasta** met een Prutje à la Renske!  

* genoemde groentes ook te vervangen door willekeurige andere groentes 

* pasta ook te vervangen door wraps. Of rijst. Of wat je anders nog maar in de kast hebt liggen. 

Culinair liefhebbers, chefkoks en keukenprinsessen: u mag hier weer beginnen met lezen.  

Oef, pijnlijk om te lezen, hè? Ik moet eerlijk bekennen dat het ook pijn deed om te schrijven, maar het is -vooral in blutte tijden- wel de realiteit. Ik kijk dan ook met jaloezie naar chefs in kookprogramma’s: Over de kook, Heel Holland Bakt, Masterchef, noem maar op. Elk gerecht wordt vanuit bijna niets met oneindig veel precisie, zorg en geduld samengesteld. De mooiste smaken, de beste texturen, heel wat anders dan een Pasta ‘random groentes met pesto’ Prutje. Je ziet de vergelijking denk ik al: hoe denk je dat God creëert? Hij vertelt het je zelf!  

Waar was u [Job] toen Ik de aarde grondvestte?  

Maak het bekend, als u echt inzicht hebt. 

Wie heeft haar afmetingen bepaald? U weet het immers wel. 

Of wie heeft het meetlint over haar uitgespannen? 

Waarop zijn haar pijlers neergezonken? 

Of wie heeft haar hoeksteen gelegd, 

toen de morgensterren samen vrolijk zongen, 

en al de kinderen van God juichten? 

– Job 38: 4-7 (HSV).

Het hoofdstuk gaat nog verder en beschrijft tot in de details Gods hand in de schepping. God stelt Job vragen over alle details van de schepping, retorische vragen die allen terugwijzen naar Hemzelf. Prachtige, gedetailleerde vragen over de sterren, de wolken, de dieren. Lees het zelf maar eens! Het spreekt voor zich dat Hij de wereld niet heeft gemaakt op de Pasta met een Prutje-manier. En dat geldt ook voor jou:  

“Want wij zijn zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.”  
– Efeze 2:10 (HSV).  

Denk je eens in dat je bij het moment van de schepping zou kunnen zijn. De hemelse brainstormsessie van de Vader, Zoon en Heilige Geest over elk klein onderdeeltje van de schepping. Denk je eens in dat je het moment zou kunnen zien dat ze over jou nadachten. Jij bent geen random mengseltje uit 20 potjes kruiden en wat zout. Elke karaktereigenschap, elke gave, elke quirk is met liefde en zorg gevormd. God is de Master van alle masterchefs en jij bent zijn signature creation! Neem even een moment om dit te laten landen in je hart. God heeft je gemaakt en gemerkt met zijn handtekening! Wat betekent dit concreet? 

Jij & anderen 

Het is zo vaak veel te makkelijk om anderen in alles te beoordelen. Het vergelijken zit in ons bloed en wordt versterkt door deze maatschappij. Het besef dat elk ander persoon net zo goed Gods maaksel is, strijkt deze verschillen glad, verwijdert de trots, toont de schoonheid van de ander. God is immers onveranderlijk, een Masterchef die niet faalt. Als Hij van jou een meesterwerk maakt, zal de ander niet opeens als Pasta met een Prutje uit de pan komen. Hetzelfde geldt omgekeerd: als alle anderen meesterwerken zijn, ben ook jij een meesterwerk. Laat niemand (en zeker jijzelf niet!) dat van je afpakken.   

Volg het voorbeeld 

Op je eigen manier ben jij een spiegel van de Masterchef. Of je nu al een goede thuiskok bent of net onder Pasta met een Prutje-niveau zit, je bent in zijn voetsporen aan het volgen. Het kan voelen alsof je maar wat aanmoddert, maar ik wil je bemoedigen om door te gaan! Misschien is je kunst niet zo mooi als die van iemand anders. Misschien vluchten de kat (en de buren) als je begint te zingen. Misschien lukt het je niet om zo lief, zo leuk, zo vrolijk te zijn als iemand anders. Nou én? Je volgt de Masterchef en je bent aan het leren. Cut yourself some slack! Wij zijn immers “geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.” (Efeze 2:10b, HSV) God heeft iets voor jou klaarliggen om te doen! En weet je nog niet wat dat precies is? 

Lees het kookboek 

De Bijbel staat vol met voorbeelden en adviezen. Kijk maar eens naar het Voorbeeld wat Jezus is en de adviezen van Paulus in zijn brieven aan diverse gemeentes. Voor je leven als nieuwe creatie zijn dit een paar basisrecepten. Zoals Pasta met een Prutje. Omdat je ergens moet beginnen. Kook ze! 

P.S. Als je ooit langs wil komen om samen te eten, stuur eens een berichtje! Ik beloof dat we iets anders eten 😉

Aan de slag! 

  • Jij en anderen: denk na over je gevoelens over anderen en over jezelf. Zijn die zoals God ze bedoeld heeft? Zo nee, belijd dit en vraag om verandering van denken, dat je iedereen als een meesterwerk van God mag leren zien. 
  • Volg het voorbeeld: wees een spiegel van de Masterchef, zet door in je creativiteit, in je handelingen, in je roeping! Breng ook dit bij de Heer. 
  • Lees het kookboek: ga op zoek naar basisrecepten in de Bijbel, neem een eigenschap of voorbeeld en begin de komende week eens met kokkerellen. Hoe kan je dit voorbeeld volgen? 

Deel deze overdenking

  1. E schreef:

    Mooie vergelijking maak je! God heeft ons niet zomaar in elkaar geflanst…
    En wat betreft je maaltijd: serveer de groente er eens naast. Pasta pesto met tomaat en losse boontjes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap