Pasan Charan – Pure Vreugde

21

feb

Nathanja

Zou jij jezelf omschrijven als een vreugdevol persoon? Je kent ze vast, die mensen waarbij gewoon op hun gezicht geschreven staat dat de vreugde van de Heer hun kracht is. Dat zijn mensen waar je jezelf graag mee omringt. Het kan zelfs de indruk wekken dat deze mensen geen tegenslagen te verduren krijgen…

Pure vreugde – Beproeving – Volharding

Acht het enkel vreugde, mijn broeders, wanneer u in allerlei verzoekingen terechtkomt. Want u weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweegbrengt. Maar laat die volharding ook volledig mogen doorwerken, opdat u volmaakt bent en geheel oprecht, en in niets tekortschiet.
– Jakobus 1:2-4 (HSV)

Jakobus prikkelt de lezer hier nogal als je het mij vraagt. Pasan Charan, pure vreugde, beproeving, volharding en volmaaktheid in één adem. Deze woorden lijken toch niet helemaal samen te gaan. Eén ding lijkt wel zeker: het gaat er niet om óf verzoekingen op je pad komen, maar wanneer. Ik weet niet of dat een vrolijke gedachte is om je dag mee te beginnen deze ochtend, maar ik weet wel dat de Bijbel ook veel spreekt over de andere kant van de verzoekingen. De beproeving die volharding teweegbrengt en waar we door gevormd mogen worden.

Je staat er niet alleen voor!

Als je terugdenkt aan de afgelopen jaren, herken je dan een aantal beproevingen? Denk eens terug aan hoe je daar doorheen bent gekomen. Voelde je Pasan Charan, pure vreugde op die momenten? Kan je zien dat je er sterker door bent geworden? Misschien niet. En misschien vind je daardoor de gedachte aan nog meer beproevingen wel angstaanjagend. Maar je staat er niet alleen voor! De tekst gaat verder:

En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God. Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden. Maar laat hij er in geloof om vragen en daarbij niet twijfelen, immers wie twijfelt lijkt op een golf van de zee, die door de wind voortgestuwd en op en neer geworpen wordt.
– Jakobus 1:5-6 (HSV)

Je mag God om wijsheid vragen. Hij wil overvloedig aan jou geven van Zijn wijsheid, Zijn liefde, Zijn troost, Zijn pure vreugde! De beproevingen hoef je niet te vrezen, je hoeft ze niet enkel te overleven. Hij is nabij jou, Hij wil jou vormen. En hoewel dat proces niet altijd fijn zal voelen, jij mag weten dat beproeving volharing teweegbrengt en dan dit jou mag helpen om volmaakt en oprecht te zijn.

En weet, jouw pijn is niet zinloos geweest. God geeft jou een prachtige belofte:

Zalig is de man die verzoeking verdraagt, want als hij beproefd gebleken is, zal hij de kroon van het leven ontvangen, die de Heere beloofd heeft aan hen die Hem liefhebben.
– Jakobus 1:12 (HSV)

Aan de slag!

Ik daag je uit om terug te denken aan een periode waarin het leven tegen zat. Stel jezelf de vragen: Hoe voelde ik me toen? Waar kan ik God terug zien? Wat heb ik eruit geleerd?

Deel deze overdenking

  1. Nienke schreef:

    Wat een mooie tekst! Ik zit zelf middenin een pittige beproeving momenteel, maar ik heb gemerkt hoe dichtbij God nu is. Ik ben hem enorm gaan zoeken en wat laat hij zich dan vinden. Wat er ook in Romeinen 5: 3 & 4 staat, sluit zo mooi hierop aan. “En dat niet alleen, we prijzen ons zelf gelukkig onder alle ellende, omdat we weten dat ellende tot volharding leidt, volharding tot betrouwbaarheid, en betrouwbaarheid tot hoop.” En ookal is het moeilijk, je leert er inderdaad veel van en uiteindelijk brengt het je toch verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap