Dit is Jezus! Wie Hij zelf zegt dat Hij is

20

feb

Alina van Rijn

Vraag aan een moslim wie Jezus was en hij zal je hoogstwaarschijnlijk antwoorden dat Jezus een profeet was. De wereld zegt dat Jezus niet meer was dan een historisch persoon. “Jezus is mijn redder!” zeg ik. En ik hoop ook dat jij dat zegt. Maar wie zegt Jezus zelf dat Hij is?

Wij mensen zoeken wat af met elkaar. Ik zeker, en jij waarschijnlijk ook. We zijn op zoek naar licht. We zoeken de juiste weg om op te wandelen. En we zoeken naar de waarheid. Laat het nu die waarheid zijn, die per persoon enorm kan verschillen. Want mijn waarheid, hoeft niet jouw waarheid te zijn. Ten diepste zoeken we allemaal naar de juiste invulling van ons leven en naar antwoorden op onze vragen.

Ik herken het. Ik doe het zelf ook. Ik zoek naar antwoorden en ik zoek naar het hogere doel. Terwijl het antwoord recht voor mijn neus ligt. Want het antwoord is een Persoon. Een Naam. Namelijk: Jezus.

Hoe vaak bidden we het niet?

‘Heer, ik ben zo hongerig naar Uw woord. Geef mij geestelijk voedsel.’

Jezus zegt: ‘Ik bén het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.
– Johannes 6:35 (HSV)

Je vraagt: ‘Heer, geef mij licht in mijn duisternis.’

Jezus zegt: ‘Ik bén het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.’
– Johannes 8:12 (HSV)

Je bidt: ‘Hoe kom ik in de hemel? Hoe kom ik daar binnen?’

Jezus zegt: ‘Ik bén de Deur; als iemand door Mij naar binnen gaat, zal hij behouden worden; en hij zal ingaan en uitgaan en weide vinden.’
– Johannes 10:9 (HSV)

Je vraagt vertwijfeld: ‘Wie moet ik volgen?’

Jezus zegt: ‘Ik bén de goede Herder; de goede herder geeft zijn leven voor de schapen.’
– Johannes 10:11 (HSV)

‘Heer, hoe kan ik vrucht dragen?’, klinken je woorden.

Jezus zegt: ‘Ik bén de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier.
– Johannes 15:1 (HSV)

Je vraagt: ‘Heer, waar gaat dit leven naartoe? Hoe moet ik überhaupt leven? Wat gebeurt er na mijn dood?’

Jezus zegt: ‘Ik bén de Opstanding en het Leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al was hij gestorven.’
– Johannes 11:25 (HSV)

‘O Heer, ik weet niet hoe mijn weg in dit leven zal gaan, toon Mij de weg die Ik moet gaan. Leid mij in de waarheid in deze wereld vol leugens,’ vraag je met gevouwen handen.

Jezus zegt: ‘Ik bén de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.’
– Johannes 14:6 (HSV)

Jezus ís de deur. Hij is de weg, de waarheid, en het leven. Hij is de herder, de wijnstok, de opstanding, het licht en het brood. Hij ís het antwoord. Hij ís de zin van het leven. En dat maakt dat leven én sterven zin heeft.

Leg al je vragen en heel  je leven maar in de handen van de grote ‘Ik Ben’. Want Hij is alles wat je nodig hebt.

Aan de slag!

Luister het lied: Ik ben – Sela.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    💖, niemand anders dan Hem alleen! Geef mij Jezus , lied van Eline Bakker! ( luistertip)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap