Op zoek naar je unieke taak: waar begin je?

03

jun

Mandy

Gisteren heb je kunnen lezen over de algemene roeping die we als christenen hebben: een heilig leven leiden, om trouw te zijn en de vrede te bewaren – om een paar voorbeelden te noemen. Maar hoe zit het met een persoonlijke roeping? Roept God ook mensen tot iets persoonlijks, tot een unieke taak, speciaal voor jou en mij?

Het korte antwoord? Ja, ik denk het wel. We beginnen bij de roeping van Adam en Eva in Genesis.

En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!
– Genesis 1:28 (HSV)

Je unieke taak is meewerken aan Gods wereld

God gaf Adam en Eva de verantwoordelijkheid over hun eigen taak. Het doel was om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan in het Paradijs. Vanaf het begin was het doel van de mensheid om mee te werken aan Gods wereld. Deze verantwoordelijkheid stopte niet na Adam en Eva. Zij kregen hun unieke taak, maar ook jij en ik zijn geroepen om mee te werken aan de wereld die God schiep.

Dat doen we door onze algemene roeping, waar we het gisteren over hadden, maar óók door onze unieke taak. Daarin klinkt de echo van de taak van Adam en Eva. Je unieke taak is een bijzondere combinatie van het zoeken naar Gods leiding en de kwaliteiten die Hij je gegeven heeft. Het ontdekken van die taak doe je door naar die twee facetten te zoeken.

Gods leiding zoeken in je unieke taak

Het gebied van je unieke taak is dat van de Heilige Geest: Hij wordt niet voor niets de Helper genoemd. Hij is er voor de verdeling van geestelijke geven en zorgt ervoor dat wij vrucht dragen. Zijn hulp vragen is een essentieel onderdeel van het ontdekken van je unieke taak. Hij wil je helpen, maar dan is het belangrijk dat we ook luisteren. Bijvoorbeeld door het opzoeken van de stilte. Soms moet je alle andere geluiden dempen om Gods stem te kunnen horen.

De kwaliteiten die Hij je gegeven heeft

Voor de een is dit een makkelijk punt, voor de ander wat minder. Wat zijn je kwaliteiten? En als je dat niet zo 1, 2, 3 weet, hoe ontdek je ze dan? Je kunt jezelf een aantal vragen stellen:

  1. Wat deed je graag toen je klein was?
  2. Wat zeggen anderen dat je kwaliteiten zijn?
  3. Waar ben je goed in?

Die combinatie van antwoorden geeft je een mooi startpunt, maar dat is het ook echt: een begin. Het ontdekken van je kwaliteiten kost tijd en die moet je jezelf gunnen.

Aan de slag!

Welke van bovenstaande punten wil jij vandaag praktisch toepassen? Zoek je de stilte of ga je op ontdekkingstocht naar je kwaliteiten? Iedere stap is er één en brengt je verder.

Wil je dieper ingaan op wat jouw unieke taak is? In de Zij Lacht Guide Roeping duiken we zowel in de theorie als de praktijk, ga je op ontdekkingstocht en houd je je bevindingen bij.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap