Ook als jij het niet ziet, is God aan het werk

10

jul

Sanne van Heukelum

Het is tegenwoordig niet weg meer te denken uit de CCM (Christian Contemporary Music), de hedendaagse christelijke muziek: het nummer Waymaker. Ondertussen zijn er al tientallen versies van gemaakt door o.a. Leeland, Michael W. Smith, Bethel Music, en ga zo maar door. Zelfs de Nederlandse versie is ondertussen gemaakt en zal vast en zeker verschijnen in de volgende opwekkinglijst (denk ik dan, haha). Het nummer staat ook in mijn standaard afspeellijst, dus ik zing hem aardig vaak mee. Tijdens het luisteren van dit nummer laatst, viel mij iets op in de bridge: “Even when I don’t see it, you’re working.” Wauw. Ik werd me ineens bewust van wat ik zong: zelfs als ik het niet zie, bent U aan het werk. Geloof ik dat echt? Geloof jij dat echt?

Slaven in Egypte

Het leek allemaal zo mooi. Jozef werd door God naar Egypte gebracht om daar tot hoge ambtenaar aangesteld te worden en zo, tijdens de hongersnood, in eten te voorzien voor zijn vader Jakob en de hele familie. Maar al snel groeide de familie enorm en vele jaren later kwam er een Farao aan de macht, die Jozef niet gekend had. De Israëlieten werden slaven van de Egyptenaren en moesten hard werken. De Farao gaf zelfs opdracht alle eerstgeboren jongetjes van de Israëlieten te vermoorden, om zo te voorkomen dat het volk te sterk werd.

Als wij de Bijbel lezen, lezen wij direct het hele verhaal. Je leest dat Mozes gered wordt, en jaren later geroepen wordt. Toch lijkt het mij verschrikkelijk om een Israëliet in die tijd geweest te zijn: je moest hard werken, je riep het uit naar God, maar het leek alsof het stil bleef. Niemand wist dat God ondertussen bezig was met Mozes.

Als God Mozes roept, lezen we dit in Exodus 3:7 (NBV):
De Heer zei: “Ik heb gezien hoe ellendig mijn volk er in Egypte aan toe is, ik heb hun jammerklachten over hun onderdrukkers gehoord, ik weet hoe ze lijden. Daarom ben ik afgedaald om hen uit de macht van de Egyptenaren te bevrijden, en om hen uit Egypte naar een mooi en uitgestrekt land te brengen…”

Zelfs toen de Israëlieten het niet konden zien, en misschien wel begonnen te twijfelen aan het geloof, was God aan het werk. Hij had al een reddingsplan bedacht en had een mooi, nieuw land voor hen in gedachten.

Bij jou en mij?

Hoe zit dit in jouw leven? Als het er op aankomt in het ‘echte’ leven? Geloof ik dat in mijn moeilijke tijden, God aan het werk is? Als je aan het huilen ben op je slaapkamer, geloof je dan dat God aan het werk is? Kan je op die momenten vertrouwen dat God alle touwtjes in handen heeft en een plan heeft met je omstandigheden?

Ik betrap mezelf er vaak op dat dit niet zo is. Ik wil heel graag op God vertrouwen en ik weet ook wel dat God aan het werk is, maar zo vaak schreeuw ik het uit “Waarom?!” “Waar is dit nu weer goed voor?” Zonder enig vertrouwen dat God aan het werk is.

Herken je dit? Ik hoop (en denk) dat ik hier niet de enige in ben. Hoe gemakkelijk het zingen van dit ene zinnetje ook is in het lied, hoe moeilijk is het om als het er daadwerkelijk op aankomt, dat zinnetje ook te blijven zeggen en geloven.

“Waarom heeft u mij verlaten?”

Zelfs Jezus heeft zo’n moment. Als Hij aan het kruis hangt, vraagt hij ook waarom. In Mattheus 27:46 lezen we: “Mijn God, Mijn God, waarom heeft u mij verlaten?” Terwijl ik zeker weet dat Jezus wist dat God een plan had met zijn lijden. Sterker nog, daarvoor was Jezus naar de wereld gekomen, om voor onze zonden te sterven, zodat wij vrij zouden zijn. Dus ondanks dat Jezus wist dat God een plan had, stelde Hij toch deze vraag.

Schreeuw het uit

Er staan een heel aantal psalmen in de Bijbel die David heeft geschreven waarin hij het uitroept naar God. Lees bijvoorbeeld eens Psalm 13 of Psalm 69. David zegt: ‘Hoelang nog, Heer, zult u mij vergeten?’
Ook deze psalmen zijn in de Bijbel terecht gekomen, en voor mij zegt dat iets over God: je mag ook met je twijfels en al je gevoelens bij God komen. Je hoeft niet altijd ‘God is goed en God voorziet’ te zeggen. Denk maar aan Klaagliederen; ook dat boek is in de Bijbel gekomen. Roep het maar uit naar God, schreeuw maar ‘waarom’. Maar laat het daar niet bij.

Stap voor stap mogen wij doorgaan, net als Jezus en net als David, ook op de momenten dat we vragen “waarom?”. Op de momenten dat we zoveel tegenslag hebben dat we niet meer weten hoe. Of momenten dat we zo moe zijn van alle ballen die we hoog moeten houden. We mogen, als we het niet meer snappen waar God ooit heen wil met ons leven, erop vertrouwen dat Hij een plan heeft en dat Hij aan het werk is. Want dat heeft Hij beloofd. David hield niet op na zijn ‘klaag’-psalmen, hij ging niet bij de pakken neerzitten, maar ging door. Vol vertrouwen dat, ondanks dat hij het niet zag, God aan het werk was.

Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten. Daarom zeggen wij met goede moed: De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen.
– Hebreeën 13:5-6 (HSV)

Aan de slag!

Luister het nummer “Waymaker” eens met de tekst erbij. Word je bewust van de tekst en denk eens na of je elk woord gelooft met je hart.

Deel deze overdenking

 1. Carola schreef:

  You are
  Way maker, miracle worker, promise keeper
  Light in the darkness
  My God, that is who You are!
  Amen!
  Mooie overdenking, en idd herkenbaar hoor. Ik heb wel geleerd dat je soms geen antwoord krijgt op je waarom vragen, en dat we daarom ipv waarom kunnen vragen waartoe? Waartoe leidt dit? Want we mogen geloven dat Wij weten nu, dat God alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn.
  In ons wachten daarop is God aan het werk.

  Zegen en lieve groet
  Carola

 2. Anoniem schreef:

  Prachtig
  .maar ik bid al zolang om richting en herstel en ga alleen maar achteruit en ik he grote fouten gemaakt en alles verknald…. Wat God mij toch weer gaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap