Onwaarschijnlijk geloof: heb jij er de ogen voor?

26

jul

Mandy

Soms laten de meest onwaarschijnlijke personen een stukje geloof zien. Een opmerking van een ongelovige vriendin of een daad van een oom die je écht niet aan had zien komen. Vandaag lees je over iets vergelijkbaars in het boek Daniël, een stukje onwaarschijnlijk geloof dat één van de hoofdpersonen laat zien. Het houdt jou en mij een spiegel voor: kijken we wel genoeg om ons heen, op zoek naar onwaarschijnlijk geloof?  

Het verhaal van Daniël en de leeuwenkuil – het leest als een spannend boek. Als je een korte introductie of opfriscursus nodig hebt, hier komt ‘ie: Daniël heeft een belangrijke functie aan het hof van koning Darius van Babel en deze bestuurder is bijzonder op Daniël gesteld. Zo zeer zelfs, dat de koning hem het bestuur over het hele rijk in handen wil geven. Daar zijn de andere hoge functionarissen aan het hof allesbehalve blij mee en ze besluiten een list te verzinnen, zodat Daniëls lot anders zal lopen. Ze halen de koning over een wet aan te nemen waarin staat dat niemand zich tot iets of iemand anders mag keren dan tot de koning. Niemand mag tot goden bidden; de koning staat op nummer één. En doe je dit wel? Jawel, dan wordt je in de leeuwenkuil geworpen. 

Koning Darius neemt deze wet nietsvermoedend aan en ziet er geen kwaad in. Daniël echter is een toegewijde gelovige en is gewend om meerdere keren per dag tot God te bidden. Ondanks de nieuwe wet blijft hij dit dan ook doen. De hoge functionarissen hebben ‘m precies waar ze hem willen: ze betrappen hem op het gebed en slepen hem voor de koning. Die betreurt de gang van zaken, maar kan niet anders dan zijn vonnis uitvoeren. Zoals het er zo mooi staat: ‘Het is een Wet van Meden en Perzen’. Helaas, niks aan te doen.  

Oké, even pauze. Vaak wordt er in dit verhaal op de standvastigheid van Daniël gefocust – en terecht! Het feit dat Daniël tot in de dood trouw aan God wil blijven laat een sterk staaltje geloof zien en daar kunnen we allemaal wat van leren. Ben jij bereid om zover voor God te gaan?  

Een staaltje onwaarschijnlijk geloof van heb ik jou daar 

Maar vandaag wil ik de schijnwerper even verplaatsen. Van Daniël, die door de hoge functionarissen naar de leeuwenkuil wordt begeleid, naar een persoon iets verderop. Zie je ‘m staan? Die voorname persoon, die zelf de wet heeft aangenomen. Juist, de koning. Hij kan niets anders doen dan lijdzaam toezien hoe zijn meeste trouwe onderdaan op het punt staat verslonden te worden en hij is er allesbehalve blij mee. De koning reageert dan ook op een bijzondere manier:  

Toen gaf de koning het bevel Daniël te laten halen. En ze gooiden Daniël in de leeuwenkuil. De koning zei tegen hem: “Ik hoop dat de God die jij zo trouw dient, je zal redden!”
– Daniël 6:17 (BasisBijbel) 

De koning lijkt hier iets van Daniëls geloof te hebben overgenomen en durft zelfs zover te gaan als hopen dat deze God écht iets kan betekenen.  

Onwaarschijnlijk geloof vraagt je om te kijken waar je het niet verwacht 

De volgende dag, wanneer hij bij de leeuwenkuil gaat kijken, laat hij een zelfde mate van onwaarschijnlijk geloof zien.  

Daar riep hij bedroefd naar Daniël: “Daniël, je hebt zó trouw de levende God gediend! Heeft jouw God je van de leeuwen kunnen redden?”
– Daniël 6:21 (BasisBijbel) 

En als dat het geval blijkt – God heeft Daniël gered – dan zet koning Darius dit onwaarschijnlijk geloof om in een krachtige daad.  

Ik beveel dat iedereen in mijn hele koninkrijk diep ontzag moet hebben voor de God van Daniël. Want Hij is de levende God die voor eeuwig leeft. Zijn Koninkrijk zal nooit vernietigd worden. Hij is voor eeuwig Koning, tot aan het eind van de tijd.
– Daniël 6:27 (BasisBijbel) 

Niet alleen Daniël laat hier dus iets bijzonder krachtigs zien. De koning komt tot onwaarschijnlijk geloof en eindigt zelfs met een bijzondere getuigenis. Best een momentje om bij stil te staan, toch? 

Maar hoe vaak lezen we hier niet overheen? Daniël staat – terecht – vaak centraal, maar is het niet minstens zo bijzonder wat er met de koning gebeurt? En nog belangrijker: wat kunnen wij hiervan leren? 

Aan de slag! 

Darius loofde God door Daniëls bijzondere redding. Waar deze koning getuige van was, maakte dat hij onwaarschijnlijk geloof liet zien.
Hoe bijzonder zou het zijn als wij eenzelfde rol in iemands leven zouden kunnen spelen, ‘simpelweg’ door de manier waarop wij geloven en getuigen? Concreet betekent dat: hoe kunnen wij leven als Daniël en zo tot getuigenis zijn voor anderen? Zonder krampachtigheid, maar mét een flinke dosis bewustzijn?
Neem het vandaag mee in je gebed en laat de Heilige Geest je leiden. Stel je open voor iedere grote of ‘kleine’ manier die in je opkomt en neem zijn input serieus.  

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap