Eline: ‘Ik ben altijd ziek’

07

jul

Eline

In de Bijbel geneest nagenoeg iedereen. In onze gebroken wereld geneest niet iedereen, sommige mensen blijven ziek. Ik ben één van de mensen die helaas (nog) niet genezen is, niet na individueel gebed en niet na gezamenlijk gebedsgenezingsavonden. Ik ben chronisch ziek, dus het ziet er ook niet naar uit dat ik binnenkort genees. Ik heb niet alleen last van de ziekte, maar ook van het onbegrip van mensen om mij heen. Toch ben ik dolblij met Jezus en volledig overtuigd van mijn geloof. Misschien juist wel doordat ik ziek ben.

Ik kreeg op mijn zestiende voor het eerst de diagnose dat ik chronisch ziek ben. Dit is opzich al heel moeilijk, maar nu is het ook nog zo dat het een mentale ziekte is. Ik ben chronisch depressief. Hierdoor vecht ik dagelijks niet alleen tegen een ziekte, maar ook tegen een stigma. Hoewel er steeds meer aandacht en begrip voor mentale ziektes is, merk ik dat het toch nog veelal niet begrepen wordt. Ik word er regelmatig op beoordeeld door anderen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand achter mijn rug praat over wat een aansteller en aandachtszoeker ik ben. De littekens op mijn armen helpen daar ook niet aan mee.

Ik kan er niets aan doen dat ik hersenen heb die niet alle stofjes aanmaken, net zoals een diabeet er niets aan kan doen dat hij een alvleesklier heeft die geen insuline aanmaakt. Toch geven mensen mij vaak het gevoel dat het mijn eigen schuld is dat ik ziek ben. Als ik ze vertel dat ik ziek ben krijg ik goed bedoelde adviezen als: je moet gewoon vaker leuke dingen doen, gewoon gezonder gaan eten, meer gaan sporten, meer lachen, meer bidden. Als je maar sterk genoeg in je geloof staat, en oprecht genoeg bidt, zal je genezen. Hoe goed het ook is bedoeld, deze adviezen doen mij pijn. Als er een makkelijke oplossing was had ik die wel gevonden. Ik heb alles wat je voorstelt al geprobeerd. Niets werkt.

Vooral het laatste advies doet mij pijn. Ik ben nog niet zo lang geleden tot geloof gekomen. Ik weet dat ik hierdoor kennis mis over het geloof die anderen die gelovig zijn opgevoed wel hebben meegekregen. Ik weet dat ik hierdoor sneller iets “fout” doe omdat ik simpelweg niet weet dat het fout is. Soms voelt het alsof God minder van mij houdt omdat ik niet alles weet of goed doe. Rationeel gezien weet ik heus wel dat God niet minder van mij houdt, maar door sommige opmerkingen voel ik me soms wel minder geliefd. Geloof ik niet hard genoeg? Houd ik niet genoeg van God? Wil ik niet graag genoeg genezen? Wat doe ik fout? Waarom word ik niet beter?

Ik zal nooit zeker weten of er een reden is waarom God mij niet geneest, maar ik heb wel een vermoeden. Vorig jaar, toen ik nog kunstgeschiedenis en geschiedenis studeerde, voelde ik dat God mij ergens anders naar riep. Ik heb geluisterd en nu studeer ik pedagogiek, wat super goed bij me past. Ik mag kinderen en jongeren helpen grip op hun leven te krijgen. Uit ervaring weet ik hoe vervelend het is als een hulpverlener zegt: ‘ik begrijp hoe je je voelt.’ Mijn hulpverlener is zelf gezond. Mijn hulpverlener doet zichzelf geen pijn. Alleen ik weet hoe het is om jezelf zo hopeloos te voelen dat je jezelf pijn moet doen om met de stress te kunnen omgaan. Ik word later ook hulpverlener. Als ik tegen een jongere zeg dat ik begrijp hoe het is, ben ik eerlijk. Ik weet hoe het is om in een uitzichtloze situatie te leven. Ik weet hoe het is om met littekens op je armen de zomer in te gaan. Ik weet hoe het is om niet te weten hoe het is. Ik weet hoe het is om ziek te zijn. God wil mij een lieve, sterke, eerlijke en zo goed mogelijke hulpverlener maken.

Ik ben open en eerlijk over dat ik ziek ben. Ik hoop een klein beetje mee te kunnen helpen aan het doorbreken van het stigma en het verspreiden van kennis. Door mijn openheid heb ik al een heel aantal mensen kunnen helpen. Bijvoorbeeld doordat ze met mij durfden te praten over hoe het echt met ze ging, of door te laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor de littekens op je armen.

Niemand kent jou en wat er in je omgaat. Niemand zal ooit precies weten hoe het is om jou te zijn. Alleen God kan dit. En God staat aan jouw kant. Hij zorgt voor jou, draagt je als je moe bent, is een lichtje op je zwartste dagen. Zelfs als je Hem niet altijd voelt. Hij is je Hemelse Vader en Hij houdt zielsveel van jou.

Ik dank God voor zo veel mogelijk dingen. Hier heb ik eerder al een blog over geschreven. Ik ben oprecht bijzonder dankbaar voor wat God dagelijks voor mij doet. Ook op het gebied van mijn ziekte heeft God enorm veel voor mij gedaan. Het is door Zijn aanwezigheid in deze momenten dat mijn geloof versterkt.

Ik weet dat er heel veel mensen zijn die absoluut geen reden kunnen bedenken voor waarom zij ziek zijn, en ik wil ook niet zeggen dat er altijd een reden is. Dit is puur mijn persoonlijke verhaal.

Aan de slag!
Dank vandaag God voor je gezondheid, zelfs als je gezondheid zwak is, zullen er dingen zijn waar je God voor kan danken. Dit helpt je inzien dat God echt wel bij je is. Luister ook naar het nummer ‘Ik zal er zijn‘ van Sela. Dit nummer zit vol hoop en liefde voor God.

Download de dagtekst door erop te klikken en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. Myrna schreef:

  Lieve Eline, de Here zegent jou en Hij beschermt jou. Hij schijnt Zijn licht over jouw leven. Hij zal genadig zijn en heel dicht bij je zijn. Hij zal Zijn vrede aan jou, Eline, geven. Amen.

 2. Dorine schreef:

  Mooi dat je dit zo open deelt. Wat een gevecht is je leven met deze last. Super dat je weet dat je samen vecht en dat Hij van je houdt ❤

 3. Sabina schreef:

  Hoi Eline,
  Dapper om zo open te zijn over je ziekte.
  Herkenbaar dat iedereen advies geeft. Zelf heb ik migraine en ben ik bij tijden behoorlijk somber en ik krijg ook veel advies. Soms doet dat pijn omdat het me het gevoel geeft dat ik het niet goed doe. Het helpt me om voor ogen te hpuden dat mensen willen helpen en zich vaak machteloos voelen. Het is voor veel mensen moeilijk om te zeggen dat ze het akelig voor je vinden en verder niets te kunnen doen.
  Je bent Gods geliefde dochter. Niets wat je goed of verkeerd doet gaat daar iets aan veranderen. Of je nu lang of kort gelovig bent doet er niet toe. Ik heb dit zelf pas heel laat geleerd. Met mijn hoofd wist ik dat, maar op gevoelsniveau lag dat anders. Alsof de Heer lievelingen had en ik daar niet bij hoorde…Hij heeft zelf bevestigd dat ik Zijn geliefde dochter ben.
  Ik hoop dat Hij dat ook voor jou gaat doen. Jij bent de moeite waard omdat Hij dat zegt, dat hangt niet af van iets wat je wel of niet doet! Zijn liefde is echt onvoorwaardelijk als je je leven aaan Hem hebt gegeven.
  Of je wel of niet genezing ontvangt staat daar los van.
  Groot respect omdat je toch van alles doet terwijl je chronisch ziek bent. Zeker als je depressief bent is dat niet eenvoudig en vanzelfsprekend!

  • Eline schreef:

   Dankjewel, Sabina. Dat is een mooie manier om met adviezen om te gaan! Dat ga ik zeker onthouden. Wat ontzettend fijn dat je mag weten dat je Gods geliefde dochter bent! Hij is altijd bij ons en maakt ons sterk om alles op ons pad aan te kunnen!

 4. Charlotte schreef:

  <3

 5. Bep schreef:

  Lieve Eline,
  Herkenbaar je vragen en twijfels.
  Maar de in de Bijbel lezen we wel van veel genezingen, maar lang niet iedereen geneest daar . Lees de geschiedenis van Jezus in Bethesda…1 man uit die hele zaal wordt aangesproken en genezen, over de anderen lezen we niks. En Paulus…die bidt 3x dat de doorn uit zijn vlees mag verwijderd, maar krijgt geen genezing en accepteert dat hij daar dus mee moet leven en doet dat ( net zoals jij nu doet) vol vertrouwen dat hij door God geleid, daar anderen mee van dienst kan zijn en Gods liefde kan laten zien.
  Ook mijn man en ik kennen de stilte vsn God. Evenals vele anderen! Maar door te blijven vertrouwen en te roepen naar God, krijg je de kracht om je kruis te dragen en achter Jezus aan te gaan. Dan kom je nooit bedrogen uit, hoe zwaar het ook is. Sterkte meid en ga met God.

 6. Cathelijne schreef:

  Mooi verwoord! Wat ontzettend vervelend dat je elke dag deze strijd aan moet gaan. Helaas zijn veel van de dingen die jij je afvraagt en die jij meemaakt heel herkenbaar. Het nummer ‘Ik zal er zijn’ geeft mij ook vaak de troost en bemoediging die ik soms nodig heb. Gods zegen toegewenst!

  • Eline schreef:

   Vervelend dat je er dingen uit herkent, weet dat God met al Zijn liefde en kracht bij jou is! Dankjewel, Cathelijne!

 7. Selma schreef:

  Lieve Eline,

  Wat een mooie en ontroerende woorden, die je hier deelt. Onze Vader had ook jou al lief, voor jou bestaan. En hij laat jou niet los.
  Ik hoop dat deze woorden van Henri Nouwen je daarin mogen bevestigen… https://youtu.be/v8U4V4aaNWk

  Ik bid je heel veel Zegen toe van onze liefdevolle Vader.

 8. carola schreef:

  ? mooi verwoord! Blessings

 9. Petra schreef:

  Lieve Eline,
  Jou verhaal raakt me! Ik ken het onbegrip en de veroordeling. In de 9 jaren van cvs/ chronisch vermoeidheid syndrome werd me ook vaak gezegd: nog niet genezen? Verborgen zonden? Enz. Maar prediker zegt: voor alles is een tijd. Ik ben nu wel genezen en zeer dankbaar voor leven dat ik nu leid in kracht en gezondheid van onze Geneesheer! Eline wAcht, geduldig en al geneest hij niet of deels. Hij heeft een plan met je. Je word een geweldige hulpverlener en bent nu al getuige in Godsarbeidsveld. Het maakt niet uit of je God kort kent en dingen goed of fout doet. Hij kent jou en jij mag Hem meer en meer kennen. Hij ziet je leifdevolle hart voor een ander. Je bent gered en veilig in Zijn armen, Amen. Welkom in Godsfamilie zus. Zegen en Zijn wonderbare kracht toe gewensd, liefs Petra

  • Eline schreef:

   Wauw, Petra. Wat een mooi verhaal, wat ontzettend fijn dat je bent genezen! Dankjewel voor deze mooie, bemoedigende woorden 🙂

 10. anjuska schreef:

  Lieve Eline,
  Wat heerlijk dat je op ons pad bent gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap