Er is voor alles een tijd, omarm het seizoen waarin je zit

08

feb

Anna-Carina

‘Maak iets moois van elk moment.’ ‘Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.’ Dit zijn quotes die je kunnen aansporen om positief in het leven te staan, maar deze kunnen je ook juist demotiveren. Het impliceert dat wij invloed hebben op elk moment: als het dus tegenzit, heb je daar zelf invloed op. Maar soms schijnt de zon nou eenmaal niet of zijn er geen slingers. Dat betekent niet dat jij iets verkeerds hebt gedaan of niet hard genoeg hebt gewerkt, dat hoort bij het leven. Die momenten horen er ook bij en als je die momenten hebt, betekent het niet dat je gefaald hebt.

Mijn familie heeft als een soort motto dat we niet opgeven, we gaan door, we knallen! Die gedrevenheid is top, daarmee bereik je veel. Maar wat als je even niet meer kan doorzetten en knallen? Voor mij voelde dat als geen optie, dan doe je iets fout. Ik vond dat ik dan juist harder moest werken zodat ik weer kon knallen en van elke dag het beste kon maken.

Totdat ik tot stilstand werd gebracht, ik kon niet meer… en dan? ‘Niet opgeven’ en ‘doorzetten’ vielen weg. Ik kon niet ‘zelf de slingers ophangen’ om het leven een feestje te maken. Allerlei gedachten gingen door mijn hoofd: wat denken de mensen om me heen nu van me? En vooral: wat denkt mijn familie? Wij zetten door en geven niet op, maar ik kan even niet meer.

Voor mij had stoppen, stilstaan, rusten, even niet kunnen een heel negatieve klank. Dat voelde voor mijzelf als zwak zijn en uiteindelijk ook als falen. Ik werd in die tijd van stilstand erg bemoedigd door een berichtje van mijn vader waarin hij zei: wij geven niet op, maar op een gegeven moment is het ook tijd om te zeggen ‘het is genoeg, mooi zo’. Hij deelde dit Bijbelgedeelte met me:

Er is voor alle dingen een moment en voor alle dingen onder de hemel is er een tijd.
Er is een tijd om geboren te worden en er is een tijd om te sterven.
Er is een tijd om te planten en er is een tijd om uit de grond te trekken.
Er is een tijd om te doden en er is een tijd om te genezen.
Er is een tijd om af te breken en er is een tijd om op te bouwen.
Er is een tijd om te huilen en er is een tijd om te lachen.
Er is een tijd om te treuren en er is een tijd om te dansen.
Er is een tijd om stenen weg te gooien en er is een tijd om stenen te verzamelen.
Er is een tijd om te omhelzen en er is een tijd om afstand te houden.
Er is een tijd om te zoeken en er is een tijd om te verliezen.
Er is een tijd om te bewaren en er is een tijd om weg te gooien.
Er is een tijd om te scheuren en er is een tijd om dicht te naaien.
Er is een tijd om te zwijgen en er is een tijd om te spreken.
Er is een tijd om van iemand te houden en er is een tijd om iemand te haten.
Er is een tijd voor oorlog en er is een tijd voor vrede.

(…) Maar Hij heeft het zó gemaakt, dat alles op zijn tijd goed is. 
Prediker 3:1-8,11 BasisBijbel

Wat haal ik uit deze Bijbeltekst? Dat er verschillende seizoenen zijn in je leven; seizoenen van bloei, blijdschap, succes, seizoenen van verdriet, verlies, pijn. Ze horen er allemaal bij. Je faalt niet wanneer je je niet goed voelt of verdrietig bent. Dat is juist een deel van het leven. Alle verschillende seizoenen horen erbij, ze vormen je. En God heeft ze zo gemaakt dat ze op de juiste tijd komen (ook al voelt dat niet altijd zo).

Voor mij voelde stoppen, stilstaan en rusten een beetje als zwak zijn. Maar ik heb geleerd dat je juist sterk bent als je even een pauze neemt wanneer het nodig is, als je in mindere tijden jezelf gunt dat het minder is in plaats van het proberen te verbloemen.

Het leven is een feestje en er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om de slingers in je leven op te hangen. Maar oneindig veel mogelijkheden hebben kan ook beklemmend zijn. Je mag best zeggen; het is genoeg, mooi zo.

Aan de slag!

Herken je je in mijn verhaal of ken je iemand die zich zo voelt? Bemoedig diegene met de tekst uit Prediker. Alles heeft zijn tijd.

Zit je nu (even) in de put, of gaan je plannen voor 2018 nu al een andere kant op dan verwacht? Dat geeft niet, dat hoort erbij! Er komt ook weer een nieuwe tijd, vertrouw daar op en ontdek wat dit seizoen je brengt.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Lieve Anna-Carina, dankjewel!
  Voor jou, hoe het ook zij, Hij is erbij!
  Liefs ?

 2. carola schreef:

  ? lief pancake maatje!
  Wat een prachtige overdenking.
  Er is overal een tijd voor…., zo fijn om te weten dat het na de winter weer lente wordt, en je weer mag gaan bloeien als nooit tevoren. Daar hoef jij niks voor te doen, dan “alleen maar” te blijven in Hem en te rusten in Zijn nabijheid.
  Gods zegen?

  Liefs Carola

 3. Maaike schreef:

  Heel mooi! ❤️

 4. Bep schreef:

  Mooi Anna-Carina! Toen ik het opschrift van je blog zag, bedacht ik me dat ik in de herfst van het leven ben aangekomen. Pas 65 geworden. Dan kijk je al op een behoorlijke tijd terug. Maar wat kan ik genieten van al die prachtige herfstkleuren. Ook al stormt het soms flink en vallen er al veel bladeren. Ieder seizoen heeft zijn eigen mooie facetten. Tel je zegeningen, hou je ogen op God gericht en zet je lamp niet onder de korenmaat. Gezegende dag vandaag.

 5. Corine schreef:

  Dankjewel voor dit frisse tegengeluid in onze altijdslingersophangenmaatschappij. Herkende me erg in wat je schrijft… in de kerstvakantie ingestort na een periode van (zie ik nu) maar doorrennen. In de eerste weken dat ik thuis zat kwam bovenstaand stuk uit Prediker 3 heel pakkend tot me! Hoe mooi dat de Bijbel zegt dat er voor alles een tijd is, dat God ook in de koudste en meest stormige periodes erbij is en we tijd mogen nemen om te ontdekken wat Hij ons wil leren! Zijn zegen gewenst sis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap