Twee manieren om te bouwen!  

07

feb

Eline

Wat is het heerlijk dat wij aan Gods koninkrijk mogen bouwen! Wij als christelijke vrouwen spelen een belangrijke rol in het laten zien van het licht van God en zijn liefde. Dit kunnen we alleen niet in ons eentje. Als christenen in een seculiere wereld moeten we een troep vormen. We moeten op elkaar kunnen bouwen, vertrouwen dat we het beste willen voor elkaar. Daarnaast mogen we ook aan elkaar bouwen, om op die manier het beste in elkaar naar boven te halen. Door op elkaar en aan elkaar te bouwen, bouwen we aan Gods prachtige koninkrijk!

Op elkaar bouwen

We lezen in 1 Korintiërs 12:12

Een lichaam is een eenheid die uit vele delen bestaat; ondanks hun veelheid vormen al die delen samen één lichaam. Zo is het ook met het lichaam van Christus. (NBV)

Een lichaam bestaat uit verschillende onderdelen die los van elkaar geen bestaan hebben. Om een goed werkend lichaam te hebben moeten alle onderdelen samenwerken en elkaar ondersteunen. Je benen ondersteunen je romp, je nek ondersteunt je hoofd. Het hoofd rekent erop dat het rechtop wordt gehouden door de nek, de romp vertrouwt op de stabiliteit van de benen. Vertrouw je erop dat jouw christen vrienden jou rechtop houden? Belangrijker nog, houd jij jouw vrienden rechtop? Ondersteun jij hen als zij je hulp nodig hebben? Als christenen moeten wij erop kunnen vertrouwen dat onze medegelovigen ons ondersteunen. God heeft ons allemaal een eigen plek gegeven waarmee we elkaar tot hulp kunnen zijn.

18 Maar God heeft aan iedereen zijn eigen, speciale plaats in het Lichaam gegeven, daar waar Hij het wil. (…) 22 Een oog kan niet tegen een hand zeggen: “Ik heb jou niet nodig.” En het hoofd kan niet tegen de voeten zeggen: “Ik heb jullie niet nodig.”
(1 Korintiërs 12:18 en 22, BasisBijbel)

God heeft voor ons bedacht wat een goede plek is. Maar ook al zitten we op een goede plek, dan nog kunnen we niet alles zelf. Daarom hebben we andere mensen nodig die op andere speciale plaatsen zijn. We hebben elkaar nodig.

Aan elkaar bouwen

Laatst was ik in de Hillsong Kerk in Amsterdam. De spreker daar gaf ons als christenen de aanstootgevende naam: Gold-diggers. Een ‘gold-digger’ is volgens de Financiële Begrippenlijst een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een persoon een partner heeft vanwege zijn of haar (goed) gevulde portemonnee. Zoals je wellicht voorspelt is dit niet de betekenis die de spreker aan dit woord wilde verlenen. Wat de spreker bedoelde was dat wij als christenen het beste in elkaar naar boven moeten halen. Iedereen heeft goud in zich maar iedereen heeft vrienden nodig om dit goud te mijnen. Het is, als onderdelen van het lichaam van Christus, onze taak om dit goud in elkaar te zoeken en naar boven te halen.

Zo komt er geen verdeeldheid in het Lichaam en zorgen alle leden even goed voor elkaar. Als één lid verdriet heeft, leven alle anderen met hem mee. Als één lid wordt geprezen, genieten alle anderen daarvan mee. (1 Korintiërs 12:25-26, BasisBijbel)

We mogen het verdriet en het geluk met elkaar delen. We mogen voor elkaar zorgen. Als wij zorgen dat we het beste uit elkaar naar boven halen dan kunnen we genieten van de prijs die een vriend of vriendin ontvangt!

Aan de slag!

Geef vandaag vijf complimenten aan personen waar je normaal gesproken niet snel een gesprek mee aanknoopt. Denk hierbij aan een collega’s die je niet vaak spreekt, of een medestudent waar je nooit naast zit. Wil je de uitdaging groter maken, zorg dan dat je complimenten dieper gaan dan “Leuke schoenen!” of “Wat zit je haar goed!”. Laat het een compliment zijn over iets waar niet vaak complimenten over worden gegeven.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Dankjewel Eline ?? voor deze overdenking! ?

  2. Kim schreef:

    *prachtige overdenking ✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap