Ode aan de vrouw

24

jun

Eline

De helft van de bevolking van de aarde is vrouwelijk en in onze maatschappij is het feminisme al aardig ver. Wij verdienen een ode aan de vrouw! Want waar wij wel aan hogere eisen moeten voldoen, groeit de waardering nog niet echt mee. En dat terwijl wij, vrouwen, wel degelijk heel wat kwaliteiten bezitten waar menig man alleen maar van kan dromen. God had al lang door hoe waardevol en belangrijk vrouwen zijn. In Zijn Woord lezen we over bijzondere vrouwen, wat gezien kan worden aan een ode aan de vrouw. Je leest er alleen wel makkelijk overheen, omdat het niet altijd vrouwen zijn waar wij ons in herkennen. En van veel mannen om ons heen zullen we niet horen hoe geweldig we zijn. Het is tijd voor een hele ode aan de vrouw, want laten we eerlijk zijn, wat moeten ze zonder ons?

In een blog van Debora lazen we over echte powervrouwen en we lazen over doorsnee vrouwen in een blog van Neeltje. Dit is een ode aan de vrouw in het algemeen. Alle vrouwen. Van powervrouwen tot doorsnee vrouwen, van vrouwen die vechten voor hun plek tot vrouwen die het prima vinden zoals het is. Al deze vrouwen zijn geliefd door onze Heer. Dat laat Hij ook zien in Zijn Woord. Lees hier de ode aan de vrouw, aan de hand van prachtige Bijbelverzen.

Een goede vrouw is veel meer waard dan edelstenen.
(Spreuken 31:10)

De allerhoogste God heeft de vrouw gemaakt als een waardevolle creatie naar Zijn beeld. De vrouw is gemaakt om samen met de man in harmonie te leven. De vrouw is niet gemaakt met minder waarde. In de ogen van de Heer is de vrouw bijzonder waardevol, dit lezen wij bijvoorbeeld in dit vers in Spreuken. Een vrouw die leeft naar Gods verwachtingen, is veel meer waard dan de meest waardevolle bezittingen. Er is niets wat een man kan wensen dat meer waard is dan een goede vrouw. Iedere vrouw kan een goede vrouw zijn. Er hoeven geen onredelijke eisen gehaald te worden. Deze tekst is een ode aan de vrouw die leeft naar Gods verlangen.

Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.
(Lukas 1:45, NBV)

De vrouw die in de Heer gelooft, en gelooft dat Hij Zijn Woord waar zal maken, is gelukkig, zalig. God zorgt graag voor de vrouwen die in Hem geloven. Dit zijn de vrouwen die het waard zijn om zalig te maken. Zij verdienen het gelukkig te zijn. God geeft ons die belofte. Hiervoor is het dus ook niet nodig om hele bijzondere dingen te doen. Werkelijk iedere vrouw die gelooft dat zij gered is door Jezus Christus, en gelooft in alle beloften die God doet in de Bijbel, is zo waardevol dat God haar zalig maakt. Dit op zichzelf is al een ode aan de vrouw, dat zij niets meer nodig heeft dan haar geloof om zalig te zijn. Een vrouw die vertrouwen heeft en sterk in haar geloof staat, is bewonderenswaardig. Zij kent haar eigenwaarde, omdat zij weet dat de Heer haar heeft uitgekozen en van haar houdt zoals zij is.

Vrouwen, onthoud dat het er niet om gaat dat jullie er van buiten mooi uitzien, met schitterende kapsels, dure sieraden en mooie kleren. Zorg er liever voor dat jullie van binnen mooi zijn. Dat is veel belangrijker. Je bent pas werkelijk mooi als je vriendelijk en rustig bent. Dat is schoonheid die niet verdwijnt. God houdt van zulke schoonheid.
(1 Petrus 3:3-4)

In onze maatschappij ligt er een enorme druk op vrouwen om er mooi uit te zijn. Er worden hoge eisen gesteld aan het lichaam, het gezicht, het haar en de kleding van een vrouw. Als het niet in een bepaald plaatje past, is het niet goed. God ziet dit anders. God kijkt niet naar het uiterlijk. God ziet wat er in het hart van de vrouw is. Het is daarom belangrijk om Jezus Christus te accepteren als jouw redder, en te geloven in de Heer. Op dat moment dat iemand daar voor kiest komt de Heilige Geest in diegene wonen. Hierbij komt de vrucht van de Geest.

Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing.
(Galaten 5:22)

Dit zijn de eigenschappen die de Heer belangrijk vindt. Dit is waar God naar kijkt. Iedere vrouw kan deze eigenschappen krijgen, er is niets speciaals nodig. Een mooi karakter is belangrijker dan een mooi uiterlijk. Met deze eigenschappen kan een vrouw bouwen aan Gods koninkrijk, dat vindt de Heer mooi. Dat is wat een vrouw beminnelijk maakt. Daarbij vergaat deze schoonheid niet met de tijd. Het is een ode aan de vrouw van alle leeftijden, een ode aan haar karakter.

Elegant zijn is alleen maar uiterlijk, en schoonheid verdwijnt. Maar een vrouw die diep ontzag heeft voor de Heer, wordt geprezen.
(Spreuken 31:30)

Weer gaat het over de uiterlijke schoonheid die zo’n belangrijke plaats heeft in onze samenleving. Weer is dat in Gods ogen helemaal niet belangrijk. Het gaat God niet om hoe goed een vrouw eruitziet met of zonder make-up. Het gaat erom dat God ziet dat de vrouw ontzag heeft voor Hem. Dat zij vertrouwt op Zijn kracht, liefde en beloftes. Dat zij weet wat haar waarde is in Zijn ogen.

Gods liefde is een ode aan de vrouw, aan iedere vrouw. Het maakt niet uit of zij hakken of sneakers draagt, het gaat om wat er in haar hart zit.

Aan de slag!
Luister vandaag naar het lied “He Knows My Name” van Francesca Battistelli. De tekst van dit lied past bijzonder goed bij wat ik heb geprobeerd duidelijk te maken in deze ode aan de vrouw.

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Danielle schreef:

    Dankjewel Eline! Ik was hier net ook een boek over aan het lezen: Twaalf buitengewone vrouwen! Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap