‘Nooit meer wolken’ – de laatste woorden van koning David

03

apr

Corline Hoefnagel

En ineens was daar die boodschap, zomaar uit het niets, als een onverwachte windstoot die me haast omverduwde: mijn moeder bleek ziek te zijn. Ernstig ziek. Donkere, dreigende wolken pakten samen boven mijn hoofd en de blauwe lucht van mijn leven werd plotsklaps donker. Het was rond die tijd dat iemand mij een bijbeltekst doorstuurde uit het Oude Testament die ik nog nooit eerder gelezen had. Vandaag wil ik die tekst met jullie delen. Omdat die tekst me troostte, toen. En omdat die jou ook troosten kan, vandaag.

En dit zijn de laatste woorden van David.
David, de zoon van Isaï, spreekt;
de man die hoog is opgericht, spreekt,
de gezalfde door de God van Jacob,
en lieflijk in psalmen van Israël.
De Geest van de HEERE heeft door mij gesproken,
en Zijn woord is op mijn tong.
De God van Israël heeft gezegd,
de Rots van Israël heeft tot mij gesproken:
Er komt een Heerser over de mensen,
een Rechtvaardige,
een Heerser in de vreze Gods.

Hij is als het licht van de morgen,
wanneer de zon opgaat,
een morgen zonder wolken;
als de glans na de regen,
die groen laat opkomen uit de aarde.
– 2 Samuël 23:1-4 (HSV)

De laatste woorden van koning David

Ik zie het voor mijn ogen gebeuren. Daar ligt koning David nu, op zijn bed. Het dal van de schaduw des doods omgeeft hem. Zijn wangen zijn ingevallen, zijn huid is gerimpeld, maar zijn ogen stralen nog. “De God van Israël heeft tot mij gesproken. De Geest van de HEERE heeft iets prachtigs tegen mij gezegd. Als ik mijn ogen sluit, zie ik Hem voor me. De Heerser die komen zal. Een Rechtvaardige. Hij zal als het morgenlicht zijn, de zon die opkomt na een donkere nacht. Hij zal als een wolkeloze lucht zijn, een open hemel, een land vol licht.”

Donkere wolken in koning Davids leven

Boven Davids leven hingen steeds donkere wolken. Hoe vaak moest hij wel niet op de vlucht in zijn leven? Soms zelfs voor zijn bloedeigen zoon Absalom! Ooit moest hij vechten tegen leeuwen en reuzen. En hij moest zich weleens maanden verstoppen in een grot. Meerdere keren is hij bedrogen geweest. Ja, als iemand begrijpt hoe het is als de lucht boven je hoofd vol dreigende wolken hangt, is David het wel.

Hoe ontroerd moet hij dan wel niet zijn geweest als hij ziet dat er ooit een wolkeloze morgen komen zal?! Koning David beseft: als die Rechtvaardige Heerser komt, verdwijnen alle wolken. Want die Heerser zal bevrijden, verlossen, redden, gelukkig maken. En bij dat alles horen geen donkere wolken.

Wolken als grens

God heeft iets met wolken. Steeds als we in de Bijbel wolken tegenkomen, raakt een stukje hemel de aarde. Bij het volk Israël reist God bijvoorbeeld mee in een wolkkolom. En later, bij Jezus’ hemelvaart, was er ook een wolk.

Maar altijd was die wolk een soort grens. God was aan de ene kant van de wolk en wij aan de andere kant. We konden Hem nooit van aangezicht tot aangezicht zien. Er zat (of kwam) altijd zoiets als een wolk die scheiding maakte.

Donkere wolken in je leven kunnen ook voelen als een scheiding tussen God en jou. Je weet wel dat Hij er is, maar er zit altijd die donkere wolk tussen Hem en jou waardoor de hemel gesloten lijkt. Naar boven kijken lukt niet. Want het enige wat je dan ziet, zijn die wolken.

Jezus is als een morgen zonder wolken

Maar wat zegt koning David nou? Er komt Iemand die alle wolken weg zal nemen! Wij weten nu dat David het over Jezus had. Jezus is als een morgen zonder wolken. Want als Hij komt, scheurt de hemel open en daalt God zelf neer, dwars door de donkere wolken heen. Als Hij komt, is er geen scheiding meer tussen God en mensen. Want Hijzelf zal de verbinding zijn tussen de hemel en de aarde. Bij Hem is alles goed.

Hier is geen pijn en geen verdriet
Hier is geen angst of eenzaamheid
Hier is geen lijden en geen dood
Hier is geen rouw of hongersnood
Hier is geen plaats voor duisternis
Bij Hem is licht dat eeuwig is

(Beloof je telkens weer – Mensenkinderen)

Houd vol

Wij verwachten Jezus terug op de wolken. Tot die tijd moeten we het weer in de gaten houden, zegt Jezus. Hef je hoofd omhoog. Zie je dat donkere wolken zich samenpakken boven de wereld en boven je hoofd? Houd vol! Want dat betekent dat je verlossing nabij is. Een vrouw moet eerst weeën krijgen voor ze kan baren en zo moeten de wolken eerst samenpakken, voordat Jezus er doorheen kan breken.

Maar ooit komt die morgen zonder wolken. Ooit zal alles volmaakt zijn. Want Hij zal bij ons wonen en onze God zijn, en wij zullen Hem tot een volk zijn. Hij is de eeuwige wolk die zegt: Ik ben erbij. Ik wil je overschaduwen. Ik sta boven alles. Bij Mij ben je veilig.

Aan de slag!

Luister naar dit lied als bemoediging voor tijden dat het nog nacht en bewolkt is. God blijft bij je tot die morgen zonder wolken komt!

Deel deze overdenking

  1. Ine schreef:

    Een zeer fijne en bemoedigende overdenking. Bedankt daarvoor.

  2. Carola schreef:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap